REPORTAJ: Capitala nu s-a topit în cea mai călduroasă zi a anului - GALERIE FOTO

Majoritatea bucureştenilor au trăit în rutina cotidiană cea mai călduroasă zi a anului - la serviciu, la cumpărături, la terasă sau, pur şi simplu, gură-cască prin oraş -, însă, pentru zeci dintre ei, întrebarea "Cum ai petrecut de cod portocaliu?" a avut ca răspuns final "Am sunat la ambulanţă".

Urmărește
691 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Capitala nu s-a topit în cea mai călduroasă zi a anului - GALERIE FOTO

REPORTAJ: Capitala nu s-a topit în cea mai călduroasă zi a anului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ora 11.00. Cartierul Drumul Taberei. Pensionarii sunt la datorie, în drum spre piaţă. "Cum să nu ies din casă? Tre' să iau pâine, medicamente...", explică o femeie de 71 de ani, suferindă de diabet.

Un alt pensionar îşi duce nepoţelul de mână în parc. Sau invers, judecând după entuziasmul puştiului care duce în mâini o minge mai mare decât el. "E mic, tataie, nu poţi să-l ţii în casă. Uite, are pălăriuţă pe cap. Şi avem şi apă cu noi", spune bătrânul.

GALERIE FOTO

De la balconul unui bloc, o femeie îşi avertizează soţul ieşit să caute "două cotlete, că de miercuri e post": "Să nu stai mult pe afară, auzi, că au zis ăştia la TV că o să fie urgie azi".

Urgie, neurgie, lumea mişună. Printre ei, şi edilul Sectorului 4, Piedone. Nu împarte cotlete, ci sticle cu apă, la juma' de litru.

Apa fără bani e căutată şi în Sectorul 2. Se ia direct din fântânile făcute de primăria sectorului, unde e aglomeraţie mai tot timpul. "Iau, iau, cum să nu iau? E rece, e bună şi e gratis", argumentează un bărbat venit să umple patru bidoane.

Ora 13.00. Bulevardul Regina Elisabeta. Termometrele trec de 33 de grade. Pe asfaltul numai bun să prăjeşti ouă ochiuri se simt cel puţin patru-cinci grade în plus.

N-are a face, lumea umblă. "Am fost la muncă, acum mă duc spre cursuri, că fac o postuniversitară", spune o învăţătoare de 35 de ani, care păcăleşte canicula într-o rochie din pânză topită.

Ora 14.00. La Piaţa Universităţii trecătorii erau destul de rari, cel puţin pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, unde soarele dogorea în voie.

Doi tineri care împărţeau pliante de dimineaţă şi nu-şi terminaseră încă treabă au găsit un petec de umbră pe după liftul de la metrou, doar atât cât să stea jos amândoi, pe trepte la teatru. "Ne-am mai odihnit noi...da' mai avem pliantele astea", au spus zâmbitori, precizând că de trecători n-au dus lipsă. În faţă la Intercontinental, două tinere cu ecusoane ieşiseră în pauza de masă, preferând umbra unui copac şi să stea la aer.

Un tânăr merge pe lângă bicicleta care i s-a stricat spre gura de metrou. "Mor de cald, sincer", spune el, explicând că a preferat să se ducă în parc, la Tineretului, unde e mai răcoare, şi acum se întoarce acasă.

În rest, lumea trecea pe acolo cu diverse treburi. "Am programare la dentist, deci n-am încotro. Dacă stau acasă, n-am cu ce să mănânc", spune râzând o femeie în vârstă, cu pălărie de pai pe cap şi sticla de apă după ea. Ca să ajungă la Universitate a avut de luat şi un autobuz şi un troleu, doar cel dintâi având aer condiţionat, iar în celălalt ţinându-se geamurile deschise. "Noroc că nu era aglomerat", mai spune ea.

O altă femeie, mai tânără, spune că nu-i e foarte greu din cauza căldurii pentru că stă toată ziua la birou, la aer condiţionat, şi se deplasează cu metroul. De ieşit, a avut de ieşit după-amiază pentru a lua nişte medicamente pentru tatăl ei.

"Acum am ieşit de la serviciu. Nu mă deranjează foarte tare căldura. Dacă am şi pe unde să merg la umbră....Mă mai opresc să iau câte ceva pentru nepoţica mea", spune o altă doamnă, care merge cu mai multe plase după ea pe celălalt trotuar al Bulevardului Nicolae Bălcescu.

Alţii mai au de stat la serviciu, şi căldura e în toi. Angajatele de la o covrigărie au ieşit să-şi ia îngheţată, la Piaţa Romană. În rest ca să facă faţă căldurii, mai deschid o uşă, un geam şi au apă la dozator.

Ora 15.00. Meteorologii măsoară 37 de grade în Bucureşti, la umbră. "Dar cine te pune să stai la umbră?", îi spune un tânăr, la coborârea din autobuz, interlocutorului de pe telefonul mobil.

Multora, însă, nu le arde de glumă. Serviciul de Ambulanţă numără, în şapte ore, 35 de oameni leşinaţi în locuri publice şi alţi patru căzuţi în stradă.

Pe la punctul de prim ajutor de la Universitate, lângă fântână, au tot trecut oameni, dar nu au existat probleme, spune responsabilul de acolo, precizând că s-au consumat de dimineaţă şapte bidoane de câte 19 litri de apă. "Mai vin să-şi ia şi tensiunea. Dar deja îi ştiu, că apoi se duc şi la Colţea să-şi ia tensiunea, apoi şi la Lupaoică", povesteşte el despre obiceiurile unor bucureşteni.

În Centrul Vechi al Capitalei e trafic ca întotdeauna: din capătul dinspre Calea Victoriei al străzii Lipscani se văd venind zeci de persoane, strada Smârdan e plină pe spaţiul rămas între două terase. Clienţii nu prea se arată însă deocamdată, la terasele care îmbie cu ventilatoare şi banchete cu perne la umbră: cu excepţia unui grup mai mare de turişti, îi numeri pe degete pe cei de la mese.

Ora 16.30. Se schimbă foaia. Meteorologii au înlocuit "portocaliul" de caniculă cu "galben" de furtună, însă, indiferent de culoarea codului, oraşul îşi vede de ale lui.

Pe unii, însă, furtuna pare să-i sperie mai tare decât căldura. "Aşa e treaba mereu, nu? După soare, vine ploaie", cugetă pensionarul din Drumul Taberei, grăbit să se întoarcă acasă, cu tot cu nepoţel, până începe ploaia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici