REPORTAJ: Clubul Colectiv, locul unde se întorc supravieţuitorii ca să aprindă lumânări - FOTO

Clubul Colectiv, locul celei mai mari tragedii pe care a trăit-o Bucureştiul în ultimii ani, este înţesat de lume şi la peste 12 ore de la dezastru. Victimele, maşinile de pompieri şi salvările au dispărut. Acum, aici se întorc supravieţuitorii ca să aprindă lumânări.

Urmărește
6426 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Clubul Colectiv, locul unde se întorc supravieţuitorii ca să aprindă lumânări - FOTO

REPORTAJ: Clubul Colectiv, locul unde se întorc supravieţuitorii ca să aprindă lumânări (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Vin oameni cu flori şi lumânări. Unii nu au rude sau prieteni printre cei care au fost în club, dar au auzit la televizor şi au venit. Pun crizanteme albe şi lumânări roşii într-un colţ, în stânga intrării - nu au voie să meargă până la intrarea în clădire.

În partea opusă locului cu flori şi lumânări, în miezul zilei, primarul Sectorului 4 le explica jurnaliştilor că, din perspectiva hârtiilor, nu are ce să-şi reproşeze, totul era în regulă. Are un dosar cu actele firmei din care citeşte fragmente şi promite că în 10 minute vine cineva de la primărie cu mai multe acte, ”ca să fie totul clar”.

TITLURILE ZILEI

Procurorul general explică şi el apoi că ancheta nu mai este pentru omor din culpă, ci pentru omor calificat, pentru care, spune el apăsat, "pedeapsa este foarte mare, cu închisoare". Dă asigurări că vor fi făcute toate eforturile posibile şi transmite condoleanţe familiilor victimelor. Intră în club pe o poartă metalică, păzită de poliţişti de la Locală. Iese după câteva minute cu un "ofiţer" care să explice ce se întâmplă acolo şi că au început oficial cercetările la faţa locului. La insistenţele jurnaliştilor, procurorul descrie vag locul, cu scuzele că poate suna cinic descrierea sa: "sunt clasicele urmări ale unui incendiu, carbonizat, negru, funingine".

După ce preşedintele Iohannis şi-a anunţat vizita la locul incendiului, apar jandarmi care se asigură că rămâne liber culoarul până la intrarea în clădire. Înainte să ajungă preşedintele, şeful cancelariel sale, Dan Mihalache, ajunge la faţa locului, intră în club şi apoi aşteaptă afară. Câţiva jandarmi mută florile şi lumânările aproape de intrarea în clădire.

Şeful statului ajunge cu un buchet de cale şi cu o lumânare albă, pe care le pune lângă celelalte, şi intră să vadă cu ochii lui locul tragediei. La ieşire spune că locul este "total impropriu", transmite condoleanţe, se declară alături de cei care sunt în spitale şi de familiile lor şi cere un moment de reculegere pentru victime.

După plecarea preşedintelui dispar şi jandarmii şi din ce în ce mai mulţi oameni de toate vârstele vin să fie solidari cu cei care suferă. Oamenii lasă acolo flori, lumânări, icoane, chibrituri şi brichete. Din toate părţile se aud frânturi de conversaţie: "săracii copii", "ce-o fi în sufletul părinţilor?", "e o tragedie", "presa trebuie să investigheze", "cunoaşteţi pe cineva care a fost aseară aici?".

”Un om de lângă mine a murit, eu nu. Nu sunt cu nimic mai presus de oamenii care au venit să vadă un concert şi au murit lângă mine”

Cristiana Şerban a venit la club direct de la spital, de la băiat, care s-a numărat printre sutele de tineri aflaţi în Colectiv vineri seară, pentru un concert. Acum, băiatul este internat la unul din cele 12 spitale din Capitală înţesate de răniţi.

”E internat la Gerota. E cu perfuzii, are o contuzie, piciorul e bandajat şi e mai rău ca fata, el are arsuri, dar nu foarte rele, pe la cot, pe la picioare, nu foarte grave". Fata, băiatul şi viitoare noră au fost la concert. Femeia a venit în faţa clubului pentru că a înţeles de la copii că poate să le ia buletinele pe care le-au pierdut când au ieşit din local.

"Ei au venit acasă cu un taxi, au reuşit să iasă ca prin minune, au mers pe jos până la Unirii, au luat un taxi şi au ajuns acasă. Când i-am văzut în ce hal erau, fără haine pe ei, fără geantă, fără buletin, cu un adidas şi cu un picior gol…", povesteşte doamna Şerban.

Băiatul i-a zis că a luat foc clubul de la artificii, de la un stâlp şi de acolo imediat s-a extins la tavan. Fata are echimoze la cap, are o arsură la mână şi are o vânătaie mare pe picior, după ce a fost călcată în picioare. Când au reuşit copiii să iasă din club, deja ieşea şi fum. Femeia nu ştie ”cum au reuşit să iasă întregi”.

"Seara, când am aţipit, la un moment dat m-am trezit şi am zis: «Doamne, dacă arde clubul?». Norocul a fost că nu m-am uitat la televizor, m-am culcat devreme şi nu m-am uitat, dar când am auzit cheia în uşă devreme, mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva. Mi-a zis fetiţa pe hol: «mamă, a luat foc clubul, mulţumeşte-te că suntem în viaţă»", spune Cristiana Şerban, încercând să-şi oprească plânsul.

Alex, un tânăr care a fost la concert, le povesteşte jurnaliştilor prin ce a trecut. Preferă să-şi ţină şapca pe cap, nu vrea să i se vadă faţa la televizor. Spune că nu poate să arunce vina pe cineva pentru tragedie.

"Nu ştiu, mi-e foarte greu să dau vina pe cineva. Un om de lângă mine a murit, eu nu. Probabil altul de lângă mine e în spital ars, eu sunt întreg şi n-am absolut nimic. N-aş arunca vina pe nimeni ori pe toată lumea. Cumva am avut noroc, nu sunt cu nimic mai presus de oamenii care au murit lângă mine, care au venit cu acelaşi scop, să vadă un concert. În jurul orei zece şi jumătate (22.30) formaţia s-a oprit din cântat şi a început un foc de artificii. Solistul a spus că arde ceva acolo şi că nu era în program şi râdea. A întrebat dacă are cineva vreun extinctor, 10 secunde au stat toţi şi s-au uitat, sperând să se stingă. În momentul în care focul s-a extins pe tavan, toţi au început să se îmbulzească spre ieşire. Toţi strigau «păstraţi-vă calmul, mergeţi încet, nu vă împingeţi, o să ieşim de aici». În momentul în care focul a început să coboare spre tocul uşii, atunci lumea a început să se împingă mai tare şi, efectiv, a început haosul”, rememorează Alex clipele groazei.

"Se putea ieşi pe o singură uşă, nu ştiu de cealaltă uşă, habar n-aveam, adică eu nu ştiu dacă mai era. Eu eram deja sub tocul uşii în momentul în care am văzut în spatele meu foarte multă lumină. Nu m-am uitat foarte atent, eram concentrat să ies pentru că ştiam că mai sunt oameni în spate şi că trebuie să ies şi eu. Când am ieşit eu era doar jumătate din uşa de acces deschisă, ulterior a fost ruptă şi cealaltă jumătate de cei care veneau din spate, moment în care focul a izbucnit şi mai rău. După ce am reuşit să ies mi-am căutat prietenii, i-am găsit şi am început să căutăm apă pentru că toată lumea cerea apă. Am fost prin vecini pe aici şi oamenii ne-au ajutat. Ulterior au venit şi utilajele de urgenţă. Din momentul ăla a cam început lumea să plece pentru că eram rugaţi să plecăm că încurcăm desfăşurarea forţelor", continuă tânărul.

Alex a fost la concert cu un prieten care are arsuri, dar era conştient când a vorbit cu el. L-a luat ambulanţa şi nu este pe lista niciunui spital.

”Eram îngropat în mulţime. M-am căţărat pe oameni ca să ies”

Victor Bogdan Horea, un tânăr de 20 de ani, a suferit arsuri pe ambele mâini, părul i-a luat foc şi are arsuri şi vânătăi şi pe corp. A venit cu doi prieteni. Unul este bine, este în stare bună, are răni superficiale la picior. Celălalt, însă, este în comă indusă, în spital.

Victor era în locul fix opus faţă de ieşire când a început focul. Erau zece de persoane în faţa lui. Povesteşte cum s-a urcat pe ele ca să poată ieşi: "Am împins cât am putut din umeri omenii, să-i dau jos de pe mine, am încercat să sar ca să-mi scot picioarele din alţi oameni şi să încerc să fug. Eram îngropat. M-am căţărat pe oameni şi a trebuit să mă rostogolesc cu spatele ca să ies".

"Nu există peisaj sau film horror care să descrie aşa ceva. Majoritatea au zbierat sau au urlat. După un timp, după ce s-a produs acea extindere bruscă de foc, eu am fost îngropat de oamenii din spate care au sărit în disperare, că deja începea să-i prindă destul de rău şi atunci s-a pornit o isterie, se urla, se zbiera. În maxim 10 minute s-a lăsat o linişte. Liniştea şi urletele au fost cele mai cumplite”, îşi aminteşte Victor.

La Clubul Colectiv a venit sâmbătă şi un tânăr de 20 de ani, care era internat la Universitar atunci când au început să sosească victimele incendiului. El a fost externat pentru a face loc răniţilor. Lângă el, în salon, a fost adus un tânăr de aceeaşi vârstă, care a murit în spital: "Nu puteai să-ţi dai seama de cum arăta acea persoană, era acoperită de cenuşă. Ştiu doar că a murit."

"Mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva grav pentru că a început să se ţipe în tot spitalul că a explodat Colectiv, să se golească salonul, să se golească tot. Toată lumea era în alertă, absolut toată lumea. Nu m-au externat, mi-au zis să aştept pe hol. M-am dus la cineva, mi-a scos perfuzia şi am plecat. Persoana aceea care a murit lângă mine avea sub 20 de ani. Mi-am dat seama că puteam să fiu eu. Am venit acum aici pentru acea persoană”, adaugă tânărul.

În incendiul de vineri seară de la Clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 27 de oameni. Alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici