Video REPORTAJ - Cum privesc oamenii punerea în funcţiune a duşurilor de la TNB. Bucureşteni: "Sunt necesare, păcat că nu funcţionează", o olandeză spune că nu a mai văzut aşa ceva - FOTO, VIDEO

Joi la prânz, termometrele arată 37 de grade în centrul Capitalei şi e prima zi în care duşurile de pe stradă sunt puse în funcţiune. La cele de la Arhitectură, apa nu curge, iar muncitorii care încearcă să le repare se declară neputincioşi. La TNB, duşurile merg, iar câteva tinere se bucură de apă.

Urmărește
1792 afișări

În Piaţa Universităţii, în zona Facultăţii de Arhitectură sunt amplasate patru duşuri, puse în funcţiune de joi. La toate, însă, apa se opreşte din când în când, spre nemulţumirea trecătorilor, care se opresc, constată şi merg mai departe.

În zonă sunt câţiva muncitori care încearcă să rezolve problema, sub privirile oamenilor care încearcă să facă baie, însă constată că, pe lângă faptul că apa nu curge, duşumeaua frige.

După mai multe încercări de a repara robinetele, muncitorii dau verdictul: "Scade presiunea apei, nu avem ce să face".

Câţiva copii inventivi şi lipsiţi de inhibiţii, descurajaţi că apa de la duşuri curge întrerupt, merg la fântâna arteziană de vizavi şi încep să se bălăcească, sub privirea trecătorilor care se mai adăpostesc uneori în corturile anticaniculă, acolo unde pot primi un pahar cu apă şi îşi pot măsura tensiunea.

Ooamenii care trec se opresc şi comentează iniţiativa de a fi amplasete duşuri stradale, mulţi spunând că este o idee bună, dar declarându-se revoltaţi când constată că apa nu curge.

"Duşurile sunt foarte necesare, dar nu funcţionează. În plus, sunt amplasate doar în centru, strategia este greşită. Şi la periferie sunt oameni", susţine un bărbat de vreo 30 de ani.

 

O femeie pe care canicula a prins-o în drum spre casă spune şi ea că duşurile, dar şi corturile anticaniculă sunt binevenite, însă se pare că rămân doar "proiecte care nu sunt implementate cu simţ de răspundere" de către autorităţile locale.

Printre trecători întâlnim şi o olandeză care se declară încântată de ceea ce vede în centrul Bucureştiului - corturi în care oamenii se pot adăposti de caniculă şi unde pot bea un pahar cu apă, dar şi duşuri, chiar dacă acestea nu funcţionează cum ar trebui.

"În Olanda, temperaturile cresc şi scad brusc, poate să fie foarte cald, dar şi foarte frig, însă nu avem aşa ceva. Mi se pare o idee bună", spune olandeza.

În apropiere de Teatrul National Bucureşti, atmosfera este alta. La duşuri, apa curge fără întrerupere şi un grup de tinere, însoţite de câţiva preşcolari, trec pe sub jeturile de apă şi îşi continuă apoi drumul, vizibil revigorate. Alte două femei se opresc la duşuri şi ne spun că sunt încântate de apa rece care face mai suportabilă canicula de la orele amiezii.

Şi cortul aflat vizavi, la Spitalul Colţea, are succes: în decurs de două ore, peste 100 de persoane s-au oprit să primească un pahar de apă şi să se răcorească.

De dimineaţă şi până la orele prânzului, bucureştenii care au intrat acolo au consumat în jur de 95 de litri de apă, spune asistenta medicală aflată la cort pentr a-i primi pe oamenii care au probleme. Cu toate că aerul condiţionat nu reuşeşte să scadă temperatura din cort, bucureştenii se declară încântaţi de această facilitate.

O femeie de 60 de ani este pe patul din cort, iar după ce a primit un pahar cu apă îi este măsurată tensiunea.

"Ieri, tensiometrul nu a mers, dar colegele mele au venit cu aparatul de acasă şi asta nu a fost o problemă. Astăzi, am adus şi eu tensiomentrul de acasă, dar nu a fost nevoie să îl folosesc. Aparatul de aici merge", mai spune aceasta.

Mai multe persoane care încearcă să îşi umple sticla cu apă de la dozatorul din cort sunt înfruntate de către paznic: "Nu cu sticla, cu paharul".

Trecătorii toropiţi de soare îi întorc spatele şi pleacă, iar paznicul rămâne comentând în urma lor: "Trebuie să ne civilizăm şi noi ca toată lumea. Venim cu bidoane? Aici este un punct de prim-ajutor, nu cişmea şi luăm cu paharul”.

Corturi anticaniculă, dotate cu aer condiţionat, apă, personal medical şi aparatură de specialitate au fost amplasate de Primăria Generală în zonele cu trafic intens din Capitală, respectiv Piaţa Victoriei, Piaţa Romană - rond ASE şi metrou, Piaţa Universităţii - Spitalul Colţea, Piaţa Universităţii - Arhitectură, Piaţa Unirii - magazinul Unirea, zona Regina Maria, Piaţa 11 iunie, Piaţa C.A. Rosetti, Piaţa Roma, Gara de Nord, Parcul Herăstrău - intrarea Charles de Gaulle şi Parcul Carol. Tot în aceste zone sunt şi toalete ecologice.

Duşurile stradale au fost amplasate la Unirii - Hanul lui Manuc, strada Lipscani, Piaţa Universităţii - zonele Dunărea şi Teatrul Naţional, strada Lascăr Catargiu - magazinul Orange, Piaţa Victoriei - Guvern, precum şi la intrările în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău - zonele Charles de Gaulle şi Arcul de Triumf.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici