REPORTAJ: Doi ucigaşi, printre premianţii concursului "Poezie de puşcărie"

Doi deţinuţi condamnaţi la pedepse grele de închisoare pentru omor au fost premiaţi, miercuri, pentru poezie şi sculptură la concursul "Poezie de puşcărie", în cadrul unei festivităţi organizate la Penitenciarul Rahova.

Urmărește
516 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Doi ucigaşi, printre premianţii concursului "Poezie de puşcărie"

REPORTAJ: Doi ucigaşi, printre premianţii concursului "Poezie de puşcărie"

Ei se numără printre cei douăzeci de deţinuţi care au fost premiaţi în cadrul celei de-a patra ediţii a concursului "Poezie de puşcărie", iar 58 dintre poeziile lor - în ale căror versuri se regăsesc cu recurenţă teme precum singurătatea din închisoare, dorul de cei dragi sau de libertate - au fost închise într-un volum omonim.

Gabriel, de la Penitenciarul Mărgineni, care a luat menţiune pentru poeziile "Prizonier" şi "Mama", este în închisoare de 11 ani şi ispăşeşte o pedeapsa de 21 de ani pentru omor.

Deşi este un bărbat lat în umeri, masiv, cu fruntea teşită şi o privire care aminteşte de rackeţi, Gabriel îşi stăpâneşte cu greu emoţia când este întrebat despre poeziile lui.

"Am dedicat poeziile mamei mele, care s-ar putea să moară. Când putea, venea să mă viziteze, dar acum nu se mai poate deplasa. Prin acea poezie mi-am luat la revedere de la ea. Aş vrea să nu mai fiu rău niciodată, să îmi găsesc liniştea şi rostul în viaţă", spune Gabriel.

El declară că în trecut a fost un "infractor profesionist", cu o abordare solipsistă în comiterea faptelor.

"Când faci faptele, te implici doar pe tine, dar la urmă, când vezi câte persoane suferă în urma faptelor tale, familia... Am un copil care acum 11 ani când am intrat la puşcărie avea o lună. Ştie că sunt la închisoare pentru o faptă gravă, că mi-au dat 21 de ani, dar nu ştie pentru ce. Am să-i spun eu", a mai spus deţinutul-poet.

În cadrul concursului, deţinuţii au fost premiaţi şi pentru sculpturile pe care le-au realizat manual, din diverse materiale, inclusiv din săpun, pe tema scrisului în penitenciar.

Printre aceştia s-a numărat şi Ciprian, care este închis de 13 ani, tot pentru omor şi care a luat locul II cu lucrarea intitulată "Poetul".

"Am sculptat o călimară, o pană, o aripă şi un vis. Aripa înseamnă libertate", spune Ciprian despre lucrarea sa făcută în lemn.

"Mi-a fost destul de greu să o fac aşa mică, eu lucrez în piatră, în bolovani. Când am să ies, am să continui să sculptez", a mai spus Ciprian, arătându-se convins că "afară" va reuşi să trăiască din sculptură.

La cea de-a patra ediţie a concursului "Poezie de puşcărie" au participat peste 270 de deţinuţi de la peste 30 de unităţi penitenciare şi centre de reeducare, ale căror poezii au fost jurizate de scriitorii Andra Rotaru, Ioan Cristescu şi Dan Mircea Cipariu.

(Material realizat de Ionut Muresan, ionut.muresan@mediafax.ro)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici