REPORTAJ: Funeraliile lui Cioabă, fără prea mult fast, dar cu încoronarea a doi regi ai romilor

Funeraliile lui Florin Cioabă, la şase zile de la decesul acestuia, au fost mai puţin fastuoase decât anunţase familia acestuia. Programul comunicat nu a coincis cu ceea ce s-a întâmplat de fapt, iar surpriza cea mai mare a fost încoronarea ca regi ai romilor a ambilor fii ai lui Cioabă.

Urmărește
2726 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Funeraliile lui Cioabă, fără prea mult fast, dar cu încoronarea a doi regi ai romilor

Daniel şi Dorin Cioabă (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Funeraliile autoproclamatului rege al romilor Florin Cioabă au reunit, vineri, sute de lideri ai romilor din ţară şi mii de curioşi pe străzile Sibiului, însă participarea a fost extrem de redusă, faţă de estimări. Principalul moment a fost proclamarea ambilor fii ai lui Florin Cioabă ca regi ai romilor, deşi Consiliul de coroană al romilor hotărâse, cu aproximativ 12 ore în urmă, ca fiul cel mare, Dorin, să poarte coroana tatălui său.

La palatul familiei Cioabă, situat la ieşirea din Sibiu către Alba Iulia, au început să se adune oameni în jurul orei 10.30. În curtea şi în faţa casei familiei Cioabă s-au strâns lideri ai comunităţilor de romi din mai multe judeţe din ţară, iar pe partea cealaltă a drumului, zeci de curioşi veniţi să asiste la ceremonia la care se vorbea despre o participare de 100.000 de persoane.

Pentru ca totul să decurgă fără incidente, familia Cioabă a angajat o firmă de securitate, cel puţin zece bodyguarzi îmbrăcaţi în negru fiind prezenţi în curtea casei lui Cioabă pentru a îndeplini rolul de agenţi de ordine. La rândul lor, autorităţile din Sibiu s-au mobilizat, câteva zeci de jandarmi şi mai mulţi poliţişti fiind trimişi în zona din apropierea "Casei Regale".

Una dintre benzile de mers de pe Şoseaua Alba Iulia a fost blocată cu garduri metalice, iar circulaţia în zonă s-a desfăşurat dirijat, ulterior jumătate din drum fiind ocupat pe o distanţă de câteva sute de metri.

Cu puţin înaintea orei 11.00, au început să-şi facă apariţia grupuri mari de romi, femeile îmbrăcate în straie specifice combinând moda veche, respectiv fusta lungă, baticul şi salbele, cu elemente vestimentare moderne, precum pantofi cu toc înalt şi talpă groasă. Bărbaţii şi-au făcut apariţia în costume colorate, ceasuri de aur, telefoane de ultimă generaţie şi maşini de zeci de mii de euro.

Mulţi dintre cei prezenţi se recomandau cu mândrie ca fiind lideri ai diverselor comunităţi de romi de prin judeţe, veniţi să aducă un ultim omagiu regelui Florin Cioabă.

Printre ei, contrastând puternic cu aurul şi opulenţa liderilor, şi-au făcut apariţia ţigănci cu copii mici, unii murdari, alţii desculţi, alţii puşi pe cerşit şi alegându-şi cu grijă binefăcătorii, nu dintre romi.

În jurul orei 11.00, fanfara angajată pentru funeraliile lui Florin Cioabă a început să cânte în curtea casei şi, deşi la acea oră fusese anunţată încoronarea succesorului lui Florin Cioabă, fără nicio explicaţie momentul s-a lăsat îndelung aşteptat.

Au urmat discursuri ale unor lideri ai romilor şi cântece religioase, fără ca nimeni din familia Cioabă să explice de ce momentul încoronării se lasă aşteptat. În curte, însă, diverşi lideri ai romilor îşi dădeau cu părerea despre motivele întârzierii acestui eveniment, unii dintre ei anunţând surpriza: "Vor fi doi regi, nu unul!".

Între timp, la casa lui Florin Cioabă şi-a făcut apariţia europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, de altfel singurul politician cu notorietate care a participat la funeralii, Vadim Tudor declarându-se apropiat de etnia romă şi mărturisind că a copilărit printre ţigani şi că l-a atras la Cioabă "dimensiunea lui creştină".

După ce a fost oficiată o parte din slujba religioasă, la două ore de la momentul la care ar fi urmat să aibă loc încoronarea lui Dorin Cioabă, acesta a ieşit în curte şi a anunţat că acela care va prelua coroana tatălui său, dar şi întreaga avere a acestuia, va fi Daniel Cioabă.

"Coroana tatălui meu va rămâne în cadrul familiei, la fratele meu, Daniel, care va fi regele romilor din România", a spus Dorin Cioabă.

Fiul cel mare al autointitulatului rege al romilor a mai anunţat că fratele său mai mic preia coroana şi titulatura de rege al romilor din România, în timp ce el va purta o altă coroană şi va fi rege internaţional al romilor.

Anunţul a fost urmat de încoronarea lui Daniel şi a lui Dorin Cioabă, lângă sicriul tatălui lor, în casa părintească.

Dorin Cioabă, îmbrăcat cu o cămasă albă cu mâneci scurte, a primit o coroană nouă, despre care a spus că este făcută de "meşterii Casei Regale", din monede de aur de 24 de karate. Coroana a fost realizată, potrivit apropiaţilor familiei Cioabă, vineri dimineaţă, în câteva ore.

Daniel Cioabă, îmbrăcat într-un tricou negru şi cu sacou de aceeaşi culoare, a primit coroana, sceptrul şi lanţul cu însemnele "Casei Regale", care i-au aparţinut tatălui său.

Reprezentanţi ai romilor au susţinut că s-a ajuns la această decizie la dorinţa lui Daniel, care a vrut să primească sceptrul şi coroana tatălui său pe motiv că acestea trebuie să rămână în familie, el având trei copii, în timp ce Dorin are un singur copil, înfiat.

Noul rege al romilor din România, Daniel Cioabă, are 33 de ani, este tatăl a trei copii - doi băieţi şi o fată - şi se declară om de afaceri, spunând că administrează activitatea a cinci societăţi comerciale specializate în prelucrarea metalelor neferoase. De acum încolo, el va avea şi "atribuţiunile de conducere în ţară".

În scurtul discurs ţinut la încoronarea ca rege internaţional al romilor, Dorin Cioabă, de profesie jurist, le-a transmis celor prezenţi că îi va sprijini dacă aceştia i se vor alătura: "Casa Regală Cioabă va fi o instituţie de protecţie pentru cei care aderă la noi şi care vor vrea să-i reprezentăm".

După încoronarea celor doi regi ai romilor şi câteva scurte discursuri, în faţa locuinţei familiei Cioabă a fost adus ceea ce reprezentanţii familiei au prezentat drept "un car alegoric": un tir cu o platformă lungă de câţiva metri, acoperit cu satin alb şi împodobit cu steaguri - steagul UE, steagul României, steagul "Casei Regale Cioabă", steagul romilor, dar şi steagul tribunalului ţigănesc.

Pe un piedestal aşezat pe platforma tir-ului, bodyguarzii angajaţi au scos sicriul "regelui", un sicriu alb masiv, iar pe platformă au urcat membrii corurilor Bisericii baptiste Betania şi Bisericii penticostale Emanuel, dar şi pastori care au ţinut serviciul religios, membri ai familiei şi apropiaţi, printre care Corneliu Vadim Tudor.

Slujba religioasă, care a constat în cântece şi cuvântări, a durat aproape două ore, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor părăsind platforma înaintea finalizării ceremoniei.

După terminarea serviciului religios, zecile de coroane de flori, unele imense, trimise de cei care l-au cunoscut pe Cioabă - de la partide politice la instituţii publice, de la rude şi apropiaţi până la Bercea Mondialu - au fost urcate pe platforma tir-ului, iar cortegiul funerar a pornit către Cimitirul Municipal din Sibiu. Pentru a evita orice incidente, autorităţile au blocat complet şoseaua, iar jandarmii i-au flancat pe cei care l-au urmat pe Cioabă, mergând pe jos aşa cum şi-a exprimat dorinţa fiul lui cel mare.

Cu toate că Dorin Cioabă anunţase în mod expres că-şi doreşte ca numărul maşinilor din convoiul funerar să fie cât mai mic şi ca oamenii să-l petreacă pe ultimul drum pe tatăl său mergând pe jos, numeroşi lideri ai romilor au preferat să intre în coloană cu maşinile, multe dintre ele limuzine de lux, înmatriculate în Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Alba sau Bucureşti.

Cortegiul funerar s-a oprit la fiecare intersecţie, unde au fost intonate rugăciuni şi s-a aruncat cu bani, zeci de copii romi înghesuindu-se să adune banii aruncaţi în memoria mortului.

Pe tot parcursul traseului către cimitir, care are o lungime de şapte kilometri, mii de curioşi au aşteptat pe marginea drumului trecerea convoiului funerar.

La instituţii publice, bănci sau firme, oamenii au ieşit la ferestre sau pe balcoane să vadă alaiul funerar, iar în zonele de case unii au ieşit la poartă cu scaunele, aşteptând zeci de minute trecerea cortegiului.

Pe tot drumul către cimitir, fanfara a cântat, femeile din familia Cioabă au stat de-o parte a sicriului, câţiva dintre angajaţii firmei de pază de cealaltă parte, iar fiul cel mic al lui Cioabă, Daniel, a stat lipit de maşina care îi ducea tatăl pe ultimul drum.

La cimitirul în care a fost înmormântat Florin Cioabă totul era gata. Poliţişti locali dislocaţi special pentru acest eveniment întinseseră benzi care să împiedice accesul curioşilor către mormânt şi chiar improvizaseră afişe care să-i îndrume pe jurnalişti.

Lui Florin Cioabă i-a fost pregătit un monument funerar din granit roşu, făcut pe comandă în Italia, despre care reprezentanţi ai romilor susţin că ar fi costat 15.000 de euro. Pe monumentul funerar din granit, familia i-a lăsat un mesaj în versuri lui Florin Cioabă: "Amintirea-ţi vie în suflet, vom purta / peste timp rege iubit tu vei exista / dormi în Domnul suflet blând / căci Iisus Domnul păcii va veni curând / dragostea noastră te va însoţi veşnic". La locul de veci al autointitulatului rege al romilor mai este şi o cruce neagră, înaltă de peste doi metri.

Florin Cioabă a fost coborât în mormânt în acorduri de fanfară, care a intonat "Garda de onoare", care se intonează de obicei la ceremoniile de primire a şefilor de state.

Florin Cioabă a fost înmormântat la finalul unor ceremonii care au durat aproape şase ore şi în urma cărora rămân nemulţumirile unor lideri ai etniei, care şi-au eprimat dezacordul faţă de desemnarea a doi regi ai romilor.

Printre ei se numără şi autoproclamatul împărat al romilor Iulian Stănescu. El a venit direct la cimitir, fără a trece pe la casa familiei Cioabă, declarându-se nemulţumit de decizia familiei Cioabă de a încorona doi regi ai romilor: "Nu trebuia să facă asta, iar pentru că a făcut-o ei, o reparăm noi ceilalţi. Lăsăm să treacă momentul ăsta de tristeţe şi după ce trece acest moment de tristeţe o luăm după lege. Eu nu pot să promulg ceea ce au făcut ei, dar în şase luni de zile reparăm".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici