- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.01.2013, 14:45)
- Liviu Iancu
REPORTAJ: Închiderea teraselor în Centrul Vechi la ora 22:00 întoarce România în vremea lui Ceauşescu
Propunerea Primăriei Capitalei ca cele mai multe terase din Centrul Istoric să închidă la ora 22:00 îi nemulţumeşte pe agenţii de turism şi proprietarii de restaurante, care o consideră o întoarcere în comunism şi care va alunga turiştii din cel mai nou punct de atracţie al Bucureştiului.
Urmărește
21411 afișări
REPORTAJ: Închidere teraselor în Centrul Vechi la ora 22:00 întoarce România în vremea lui Ceauşescu (Imagine: Shutterstock)
Primăria Capitalei a propus ca cele mai multe terase din Centrul Istoric să funcţioneze, între 15 martie şi 15 noiembrie, doar până la ora 22.00 şi să nu organizeze nunţi sau botezuri, proiectul fiind în dezbatere publică până în 25 ianuarie.
"Este ridicol că primăria hotărăşte unde să se facă nunţi. Mai rămâne să se ocupe şi de înmormântări", a declarat agenţiei MEDIAFAX poetul Mircea Dinescu, proprietarul unui restaurant din Centrul Istoric.
El a adăugat că închiderea teraselor la ora 22:00 aminteşte de Nicoale Ceauşescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
"Mai rămâne să avem şi televiziune parţial color şi suntem pe drumul cel bun", a mai spus el.
Şi Mugur Mihăescu, fostul component al grupului umoristic "Vacanţa Mare", care deţine un pub în zonă, afirmă că închiderea teraselor la ora 22:00 este o "idioţenie".
"Este o idioţenie fără margini. Centrul Vechi s-a dezvoltat tocmai prin viaţa de noapte. În această zonă nu sunt foarte mulţi locuitori pe care să îi deranjeze terasele, doar vreo 20 de familii. Asociaţia noastră se va opune acestei măsuri, iar de zilele Bucureştiului vom închide toate barurile", a mai spus Mihaescu, care conduce Asociaţia Investitorilor din Centrul Istoric.
George Mărginean, proprietarul Karpaten Turism, cea mai mare agenţie din România specializată în incoming, spune că Centrul Vechi a devenit în ultimii ani noua atracţie turistică a Capitalei şi că aproximativ 8 din 10 turişti care vin în Bucureşti ajung şi în această zonă.
"După ce ne-am chinuit atâţia ani să facem Centrul Vechi cunoscut, acum îl închidem la ora 22:00, ca pe timpul lui Ceauşescu. Asta va afecta puternic turismul. Decât să închidă barurile la ora 22:00, mai bine primăria s-ar ocupa de hoţii de buzunare din Centrul Vechi", a mai spus Mărginean.
Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, califică închiderea teraselor drept o prostie.
"Eu cred că este o eroare, este o propunere făcută de vreun consilier, dar nu va trece. Brandul zonei respective este dat tocmai de terasele şi barurile deschise până târziu. Dacă le închidem ne întoarcem pe vremea lui Ceauşescu", crede Burcea.
Centrul Vechi, o atracţie turistică importantă a Capitalei, trebuie să rămână deschis până la ultimul client, crede şi Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
"Închiderea teraselor la ora 22:00 ar avea efect negativ. Pe timp de noapte, Bucureştiul nu are ce să arate. Această zonă plină de baruri diferenţiază Bucureştiul de celalalte capitale europene. Dacă noi o închidem, rămânem cu nişte atracţii banale", a mai spus el.
Excepţie de la această regulă vor face terasele de pe străzile din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, care vor putea funcţiona până la ora 24.00 în timpul săptămânii, în weekend programul putând fi extins până la ora 1.00.
Şi spectacolele live organizate pe terasele sezoniere se vor termina la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care şi nunţi sau botezuri.
În ceea ce priveşte interdicţia organizării de nunţi, părerile sunt împărţite. Proprietarii de restaurante nu sunt de acord cu iniţiativa, în timp ce turoperatorii cred că nunţile organizate într-o zonă turistică deranjează turiştii şi trebuie interzise.
Potrivit documentului, terasele din Centrul Istoric pot fi realizate doar pe amplasamente avizate de Direcţia Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Capitalei, acestea urmând să fie atribuite fără licitaţie publică, în ordinea cronologică a solicitărilor.
Regulamentul mai stabileşte faptul că, pe străzile fără trotuare, amplasarea teraselor se avizează şi cu condiţia păstrării, pe mijlocul străzii, a unei zone libere pentru circulaţie cu lăţimea minimă de patru metri, necesară intervenţiilor de urgenţă. În cazul în care configuraţia străzii nu permite acest lucru, amplasarea teraselor este interzisă.
Totodată, pe străzile cu trotuare, amplasarea teraselor de face numai pentru cele care au trotuare cu lăţimea minimă de trei metri, acestea urmând să fie avizate şi cu condiţia păstrării, pentru circulaţia pietonală în dreptul terasei, a unei zone libere cu lăţimea minimă de 1,5 metri.
Cei care încalcă aceste prevederi ar urma să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe