- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.09.2014, 17:14)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Joburile din Capitală, fără căutare la tineri, din cauza ploii sau pentru că "se trezesc greu" - FOTO
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi din Capitală a devenit, vineri, mai degrabă o întâlnire a angajatorilor decât o goană după un job bun, ofertanţii găsind două explicaţii pentru numărul mic al celor interesaţi: "ploaia" şi "tinerii se trezesc mai greu".
Urmărește
1549 afișări
REPORTAJ:Joburile din Capitală, fără căutare la tineri, din cauza ploii sau pentru că "se trezesc greu" (Imagine: Bogdan Daescu/Mediafax Foto)
Cozile de sute de persoane formate în faţa Palatului Copiilor la fiecare bursă a locurilor de muncă organizată în Capitală par să devină, de vineri, istorie.
Interesul din anii trecuţi, în rândul absolvenţilor care abia terminaseră liceul sau facultatea, dar şi al celor care mai aveau puţin până la pensionare, a dispărut brusc, deşi rata şomajului s-a menţinut relativ constantă.
Organizatorii, dezamăgiţi de prezenţa redusă a acelor care ar avea nevoie de un loc de muncă, au putut găsi o singură explicaţie: "ploaia".
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Angajatorii, descumpăniţi, şi ei, din cauza faptului că la bursă au găsit mai mulţi agenţi economici decât absolvenţi cu care să facă echipă, au gândit o altă explicaţie: "Aşa sunt tinerii, se trezesc mai greu". Explicaţie a fost însă demontată în orele următoare, când situaţia nu s-a schimbat prea mult.
Dintre cei puţini pentru care găsirea unui loc de muncă chiar era importantă, majoritatea erau absolvenţi de studii superioare, serioşi, oneşti şi realişti, fără pretenţii exagerate sau tineri care deja muncesc şi vor o schimbare.
Puţin după ora 9.00, Cristina Lazăr era una dintre cele 20-30 de persoane prezente la bursă. Se plimba printre angajatorii veniţi la eveniment, "scanând" rapid oferta fiecăruia, şi pleca dezamăgită mai departe. Studentă în ultimul an la Arhitectură urbanistică, Cristina a avut, până acum, doar joburi de vară.
Studiile încă nu-i permit un job cu program normal, însă a dorit să testeze piaţa, pentru a vedea ce şanse ar putea să aibă în domeniul în care se pregăteşte. "Momentan, nu aş putea să mă angajez, dar am venit să văd ce oportunităţi ar fi. Din păcate, oferta este cam slabă. Văd că mai multe sunt posturile care nu necesită studii superioare: barman, ambalator...", a spus tânăra.
"I-aş chema la interviu pe toţi"
Cu aceeaşi impresie a plecat şi Alina Drăghici, care în această vară a terminat Facultatea de Geografie şi, de câteva luni, nu reuşeşte să se angajeze. A căutat până acum pe internet şi, din toate locurile unde şi-a depus CV-ul, un singur angajator, de la un Call Center, a contactat-o. În final, însă, firma a preferat să angajeze pe altcineva. "Aici nu am găsit nimic, deocamdată. Cam greu după ce abia ai terminat facultatea. Dacă aş găsi ceva care să aibă legătură cu geografia, ar fi foarte bine", a spus absolventa.
La bursa organizată vineri în Bucureşti a venit şi Andrei. Are peste 30 de ani, este economist şi are loc de muncă, dar a venit deoarece firma pentru care lucrează "nu mai merge aşa bine" şi ar dori să-şi schimbe jobul. "Am lucrat 13 ani în achiziţii pentru nişte fabrici, acum caut un post de economist sau tot pe achiziţii. Oferta, per ansamblu ,este mare, dar trebuie să vedem dacă ne şi cheamă la interviu", a spus el.
La câţiva angajatori distanţă, o altă tânără, Dana, caută ceva de făcut în domeniul juridic. A terminat facultatea anul trecut, a plecat opt luni în Spania, ca să "încerce marea cu degetul" şi s-a întors fără să aibă prea multe speranţe de angajare. "Se găseşte foarte greu. Aici văd că sunt mai multe posturi pentru studii economice. Eu nu mă gândesc la niciun salariu, vreau doar să pot să capăt experienţă", a spus tânăra.
Printre cei care au venit să discute cu angajatorii, şi un grup de trei băieţi, dichisiţi ca în revistele de modă. Alexandru, "purtătorul de cuvânt" al grupului, spune că a terminat Ştiinţe Politice în acest an, a intrat la master şi a venit să caute un job în diplomaţie, însă îl bufneşte râsul imediat ce termină de spus acest lucru. "Bursa asta e bună pentru cine a terminat Politehnica sau o şcoală profesională. Pentru diplomaţie, nu ai nicio şansă aici", a conchis el, în timp ce mergea spre ieşire.
Puţin mai norocos a fost un proaspăt absolvent de la Politehnică, Silviu, care a reuşit să-şi depună CV-ul pentru un post apropiat de specializarea sa. A terminat Facultatea de Hidroenergetică şi a aplicat pentru un post de inginer proiectant în domeniu. "Fiind la început, nu am pretenţii mari la salariu. Îmi doresc colegi cu care să pot să fac echipă şi un program să-mi permită să merg şi la cursurile de master", a spus Silviu.
Angajatorii, deşi dezamăgiţi de numărul de participanţi, s-au declarat mulţumiţi de calitatea celor veniţi.
"Sincer să vă spun, i-aş chema la interviu pe toţi cei care au venit până acum. Am discutat deja puţin cu fiecare dintre ei şi pe toţi i-aş aduce la interviu", a spus reprezentant unei companii de recrutare.
Vremea urâtă şi, probabil, comoditatea majorităţii celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă par să fi dus, în cele din urmă, la o selecţie naturală a candidaţilor.
Pe de altă parte, pentru prima dată în ultimii ani, oferta pe care au primit-o angajatorii a pus accentul pe calitate, nu pe cantitate. Însă doar doar şase la sută din posturile disponibile în cadrul Bursei de al Bucureşti vizau calitatea, adică studiile superioare.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe