REPORTAJ: Legiuni şi meniuri romane, dar şi ateliere meşteşugăreşti la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ceremonia de reconstituire a întemeierii Sarmizegetusei Ulpia Traiana, capitala romană a Daciei, condusă de Traian, a avut loc în weekend, în cadrul festivalului roman organizat în memoria lui Dorin Alicu, sute de turişti participând activ la atelierele meşteşugăreşti.

Urmărește
880 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Legiuni şi meniuri romane, dar şi ateliere meşteşugăreşti la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Legiuni şi meniuri romane, dar şi ateliere meşteşugăreşti la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Trupele romane au reconstituit ceremonia de întemeiere a capitalei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în cadrul unui festival roman care a oferit turiştilor ocazia de a vedea cum erau organizate legiunile romane după ce armata lui Traian a cucerit Dacia lui Decebal.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, condusă de Traian, a fost ridicată în anul 108, ca provincie a Romei. Ridicarea oraşului a fost însă posibilă doar cu acordul zeilor, reprezentat de zborul spre răsărit al porumbeilor.
Istoricii spun că evenimentul însemna crearea unei noi lumi.

”Pentru cei vechi, pentru romani, acest ritual era nu numai pentru fondarea unei aşezări, ci însemna reluarea creaţiei lumii, formare unei noi lumi”, a declarat Alexandru Diaconescu, profesor de istorie.

Sute de turişti au asistat la ceremonia pusă în scenă în capitala romană a Daciei.

”A fost foarte interesantă toată istoria pe care ne-au prezentat-o. Cu siguranţă ai ce învăţa”, a spus unul dintre turiştii prezenţi la ceremonia de intemeiere a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa.

Un alt turist susţine că a acumulat informaţii noi.

”A fost destul de interesant, adică au fost unele chestii pe care le ştiam, dar au fost unele lucruri pe care le-am învăţat acum”, a spus turistul.

Pe lângă ceremonia de întemeiere a capitalei romane a Daciei, turiştii au putut praticipa şi la atelierele amenajate în amfiteatrul roman. Aici au găsit obiecte confecţionate manual din os, piele sau metal, ca pre vremea Daciei romane.

”Lucrez la o cămaşă de zale. E o muncă de luni de zile”, a spus unul dintre meşterii prezenţi în cadrul festivalului.

De la Ulpia Traiana Sarmizegetusa nu au lipsit nici meniurile inspirate din bunătăţurile romanilor.

”Am încercat o gustare romană de măsline cu miere, o gustare daco-romană de pâine cu usturoi şi cu untură, pui cu smântână şi salvie şi o pastă de brânză cu usturoi şi plante aromate”, a afirmat arheologul Angela Baloş.

Festivalul a fost organizat de Asociaţia de Turism Retezat şi de Asociaţia Terra Dacica Aeterna, cel mai mare grup de reconstituire istorică din România.

Evenimentul este un omagiu adus memoriei arheologului clujean Dorin Alicu, cel care şi-a dedicat cariera profesională cercetărilor din situl de la Sarmisegetuza Ulpia Traiana.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici