- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.05.2013, 18:15)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Liceele Capitalei se întrec în oferte la târgul educaţional, de la pregătirea ca sudor la studiul în limba japoneză - FOTO
Liceele bucureştene se întrec în oferte pentru atragerea absolvenţilor clasei a VIII-a, propunându-le acestora, la târgul educaţional organizat, de joi, la Palatul Copiilor, de la pregătirea pentru meseria la sudor la studii în limba japoneză şi ore predate de profesori din străinătate.
Urmărește
1159 afișări
REPORTAJ: Liceele Capitalei se întrec în oferte, de la pregătirea ca sudor la studiul în limba japoneză - FOTO (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Încă de la primele ore ale dimineţii, în Palatul Copiilor e forfotă. Directori, dascăli şi liceeni şi-au pregătit ca la carte cele 124 de standuri la care aşteaptă musafiri din rândul celor care vor termina gimnaziul peste câteva săptămâni. Iar elevii de clasa a VIII-a nu au întârziat să apară.
La ora 10.00, pe holurile târgului sunt deja sute de copii, curioşi să afle ce-i aşteaptă din toamnă şi, mai ales, ce pot alege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 50% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Târgul este la ediţia cu numărul 14, iar inspectorul şcolar general al Capitalei a simţit nevoia unui design artistic al evenimentului. Iar ajutorul pentru asta l-a primit de la elevii Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza".
Startul oficial s-a dat în sala de festivităţi, unde iniţiatorul târgului - Florin Diaconescu, director al Centrului de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret Bucureşti - a ţinut să sublinieze că evenimentul este rodul implicării şi suţinerii Primăria Capitalei.
După discursurile oficiale, elevii au pornit glonţ spre standuri. Mulţi ştiau de la bun început care e destinaţia dorită. La alţii, însă, se putea citi nehotărârea, de vină pentru asta fiind şi notele din gimnaziu, care le pot restrânge posibilitatea de a alege la admitere.
Alexandru este unul dintre indecişi. "Nu ştiu unde să mă duc Am media peste 8. Părinţii mi-au spus să mă duc la un liceu care îmi place. Să fac ce-mi place, să merg unde îmi place. Sigur e că nu vreau matematică. Cu media mea, pot merge la «Rosetti» sau la «Vlahuţă»", spune el.
Un lucru este însă cert în cazul lui Alexandru: nu s-a gândit niciodată să nu facă liceul, la fel ca majoritatea vizitatorilor de la târg.
Lucia, elevă la Şcoala 179, are un braţ de pliante şi explică: "Cei de la licee tehnice obişnuiesc să dea foarte multe pliante, pe care am să le arunc, probabil. Eu singură mi-am luat pliante de la cinci licee".
Tot Lucia, care vrea neapărat să înveţe ştiinţele naturii, îşi analizează şansele de a "prinde" un loc într-un liceu de top, în funcţie de medie. "Sunt doar câteva licee unde se intră cu peste 9 unde pot învăţa ştiinţele naturii: «Sava», «Şincai», «Lazăr», «Spiru», cam astea. Am aproape 9,70, cu această medie pot intra la aceste licee, care şi-au făcut o reclamă foarte bună. Îmi place foarte mult fotografia, dar vreau să merg la facultate mai intâi. Cam devreme să mă axez pe fotografie, şi nu pe şcoală", explică ea.
Un grup vesel de copii discută despre oferte în mijlocul culoarului. Sunt de la Şcoala 130. Alina ar vrea să facă Turism şi se va înscrie la Liceul "Viilor", turism şi alimentaţie. Două colege ale ei ar vrea să studieze ştiinţe sociale, iar a alta se vrea la un liceu economic, iar apoi să devină regizor. Toate cred că fără liceu nu există viitor.
Agitaţie şi la standul Liceului Business-Media-Diplomaţie din Complexul Educaţional "Lauder-Reut". Aici, elevii sunt tentaţi de perspectiva unor meserii "cu ştaif", după cum mărturiseşte, colocvial, unul dintre vizitatori.
Colegiul Naţional "Ion Creangă" se prezintă la târg cu o ofertă inedită: ore de filologie şi ştiinţele naturii în limba japoneză, pentru iubitorii Ţării Soarelui Răsare.
Cine vrea să înveţe japoneza înainte să ajungă la liceu poate lua cursuri la Şcoala Japoneză Sakura. "Educă-ţi spiritul într-un mod sănătos şi constructiv!" este reclama prin care îşi îmbie clienţii unitatea autorizată de Ministerul Educaţiei să predea limba japoneză.
"Cel mai mic cursant de la noi are cinci ani, iar cel mai mare, peste 65. Ne adresăm tuturor solicitărilor. În şcoală, organizăm cursuri de limbă şi cultură japoneză, dar şi de ceremonia ceaiului, de origami...Avem cam 80 de elevi', spune directorul de la Sakura.
Liceul "Ion Neculce" tentează elevii şi cu un centru de cercetare în domeniul vizualului, singurul din ţară şi din Europa. "Centrul este realizat dintr-o sponsorizare. Aici, copiii pot învăţa într-o lună să fotografieze şi să filmeze la nivel artistic. Costurile pentru o lună, opt ore pe weekend, sunt de 300 de lei. Centrul a fost organizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Primăriei Capitalei, iar până acum s-au şcolarizat 300 de copii", spune coordonatorul centrului, Călin Cătălin.
La târg au venit şi trei psihologi care, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, ţin cursuri pe trei module: autocunoşatere şi intercunoaştere, comunicare şi educaţie sexuală. "Educaţia sexuală, despre care nu vorbeşte nimeni, este foarte importantă la vârsta lor", spune Anca Căzăceanu, unul dintre psihologii care predau la mai multe licee bucureştene.
La Şcoala Superioară Comericală "Nicolae Kretzulescu", olimpicii fac reclamă liceului prin propriile performanţe. "Ai venit, ai învăţat, te-ai realizat! Noi suntem liceu economic de elită. Suntem prima şcolală de ştiinţe economice, înfiinţată în 1864, înaintea ASE-ului. Avem multe proiecte", spun liceenii de la "Kreţulescu", mândri de alegerea lor de la sfârşitul clasei a VIII-a.
Oferta de la standul Liceului "Rosetti" le face cu ochiul şi copiilor care se visează actori sau campioni la înot. "Avem, în primul rând, profesori minunaţă, copii extraordinari, potenţial creativ. Avem echipă de teatru, avem sală de sport, construim acum şi o piscină olimpică...Concurăm cu «Mihai Viteazul», «Spiru Haret», «Caragiale», dar depinde ce doreşte fiecare părinte pentru copilul lui", spune coordonatoarea echipei de teatru de la "Rosetti".
Printre curioşii veniţi la târg este şi Li Ziyu. A venit din China când era în clasa a III-a. Acum e în clasa a VIII-a şi vrea să intre la "mate-info". "Cel mai greu mi-a fost să învăţ limba română foarte bine. Aş vrea la «Cuza» sau la «Viteazul»", spune ea, într-o română impecabilă.
Li Ziyu se opreşte la standul Colegiului "Coşbuc", care se recomandă şi prin corpul profesoral ce include şi dascăli din SUA, Marea Britanie sau Canada. Tot la "Coşbuc", gazdele se laudă că, în "Săptămâna altfel", au avut liber la graffiti pe zidurile liceului.
Liceul Tehnic "Dimitrie Leonida" aruncă o nouă provocare pentru elevi: calificarea sudor. "Pe vremuri, am avut această calificare, dar am pierdut-o, iar acum vrem să o reînfiinţăm învăţământul profesional", explică o profesoară.
Colegiul "Şincai" le dă elevilor prima lecţie chiar în deschiderea pliantului cu oferta: "Purtaţi-vă bine, pui de români, şi nu uitaţi şi pre Şincai".
Cât vor ţine minte elevii din ofertele de la târg se va vedea la vară, când vor completa opţiunile pentru intrarea la liceu.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe