- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.03.2014, 17:36)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Liceenii de la "Ion Creangă", senatori pentru o zi
Liceenii au luat locul parlamentarilor în sala de plen a Senatului pentru o zi şi au decis prin vot, vineri, reducerea numărului de ore de curs, dar şi implicarea în activităţi de voluntariat încă din timpul şcolii.
Urmărește
490 afișări
REPORTAJ: Liceenii de la "Ion Creangă", senatori pentru o zi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Luându-şi în serios rolul, "senatorii"-juniori , elevi ai Colegiului Naţional "Ion Creangă" din Bucureşti au adoptat o iniţiativă legislativă de modificare a Legii educaţiei naţionale care prevede ca numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ să fie de maximum 15 de ore pe săptămână la învăţământul primar, 16 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi 20 de ore pe săptămână la învăţământul liceal.
Urmând regulile parlamentarismului, proiectul a fost iniţiat în bună regulă de Partidul Social al Iniţiativei Tinerilor”'(PSIT) (stânga) şi susţinut de cealalată formaţiune politică aflată la putere - Partidul Democrat de Centru (PDC) (centru-stânga) şi a primit raport favorabil din partea liceenilor din Comisia pentru învăţământ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
"Senatorii"- elevi au mai decis ca la media generala lor generală să fie luate în calcul doar materiile de profil, iar la materiile vocaţionale ( muzica, desen, religie, sport) să fie notaţi prin calificative.
Liceenii din Opoziţie, membri ai Partidului Naţional al Tinerilor (PNT), de dreapta, s-au opus adoptării iniţiativei legislative, dar voinţa majorităţii s-a impus în cele din urmă, modificarea Legii educaţiei naţionale fiind decisă cu 24 de voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi două "abţineri".
În jocul de-a Senatul, s-a implicat "pe bune" şi preşedintele interimar al Camerei superioare, Cristian Dumitrescu (PSD), care le-a dat asigurări tinerilor că actuala clasă politică îşi face treaba, nu cum apare uneori la televizor sau comentează analiştii politici.
"Politica este foarte importantă într-o ţară, chiar dacă o să vedeţi la televizor şi o să vedeţi că există foarte mulţi analişti politici şi s-a creeat un curent de opinie că Parlamentul…, că nu avem o clasă politică, aşa şi pe dincolo…Realitatea este că această clasă politică ce a guvernat România în ultimii 24 de ani a făcut cel puţin trei lucruri fundamentale: a gestionat un proces de tranziţie de o structură de tip totalitar la o democraţie, de la o economie de tip socialist, la o economia de piaţă şi introdus România în două sisteme fundamentale ale democraţiei şi prosperităţii şi securităţii, Uniunea Europeană şi NATO", a pledat cu convingere Dumitrescu în faţa copiilor.
Senatorul şi-a amintit că, în urmă cu 22 de ani, a vorbit în Camera superioară când era foarte tânăr, la 35 de ani. "Eram atunci cel mai tânăr senator din istoria de 100 şi ceva de ani a Senatului României",
De la el liceenii au aflat că în guvernul învestit de curând sunt miniştri tineri, ca Ioana Petrescu, care are doar 34 de ani.
Chiar şi aşa, Dumitrescu crede că Parlamentul este mai atragător şi accesibil tinerilor şi o escală în drumul către guvern.
"Nu vă grăbiţi, ajungeţi în Guvernul României, dar în Parlament puteţi ajunge şi mai repede. Cea mai tânără colegă din Camera Deputaţilor a avut 24 de ani când a fost aleasă", a adăugat social-democratul.
"Mi-ar face plăcere să văd astfel de figuri luminoase în timpul şedinţelor obişnuite, dar atunci interesele politice sunt mult mai mari, patimile politice sunt mult mai importante, dar şi responsabilitatea celor care sunt senatori", s-a arătat, temperat, preşedintele interimar al Senatului.
El a amintit o declaraţie a liderului istoric liberal Ionel Brătianu, cum că în politică sunt importante "echilibrul şi măsura" şi i-a sfătuit pe "senatorii"- juniori să aibă aceeaşi conduită şi în viaţa de toate zilele.
Secretarul general al Senatului, Dan Mihalache, a avut un discurs mai practic, sfătuindu-i grijuliu pe liceeni să fie atenţi la "potrivirea" microfoanelor.
"Prima dată când am vorbit în Parlamentul României, cel care era preşedinte atunci mi-a spus: «Nu e bine ce faci, pentru că nu ştii să îşi potriveşti microfoanele şi nu se auzea nimic în sală». Trebuie să ştiţi că atunci când ajungeţi la cuvânt trebuie să vă aranjaţi microfoanele de aşa manieră încât să se audă bine", a împărtăşit Mihalache din experienţa sa într-ale "microfoniei".
El a povestit despre experienţa mai avansată a Parlamentului austriac, lângă care se află un centru numit "Atelierele democraţiei", unde copiii "discută, încearcă să organizeze tot felul de dezbateri şi încearcă să înveţe elemente de funcţionare democratică pe viu".
Senatul a organizat vineri, în sala de plen, o vizită educativă la care au participat elevi din Clubul de dezbatere al Colegiului Naţional "Ion Creangă" din Bucureşti.
Evenimentul face parte din seria acţiunilor organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului României.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe