REPORTAJ: Lotcă solară, dintr-un atelier din Deltă, la Bucureşti. Ultimii marangozi caută ucenici - FOTO

Ultimii marangozi, obligaţi în permanenţă să se reinteventeze din cauza tendinţelor pieţei, au lansat în Capitală prototipul de lotcă solară, realizat într-un atelier tulcean, şi caută ucenici pasionaţi care să ducă mai departe meseria şi să menţină viu unul din simbolurile Deltei: barca din lemn.

Urmărește
1798 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Lotcă solară, dintr-un atelier din Deltă, la Bucureşti. Ultimii marangozi caută ucenici - FOTO

REPORTAJ: Lotcă solară, dintr-un atelier din Deltă, la Bucureşti; ultimii marangozi caută ucenici (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Prototipul lotcii cu propulsie solară, lansat vineri la Bucureşti, s-a născut din ideea lui Ivan Patzaichin, fiind realizat în atelierele marangozilor de la Tulcea, de unul dintre ultimii meşteri din domeniu.

"Este un simbol al Deltei, o ambarcaţiune tradiţională şi noi încercăm să venim cu ceva nou la ea ca să devină într-adevăr pentru Deltă ceva cu care să ne mândrim", a declarat Patzaichin, la lansare, explicând că ideea acestui prototip a apărut din cauza faptului că lotca tradiţională, considerată un simbol al Deltei, nu se mai construieşte în ultimii ani.

Deşi simbol al Deltei, lotca solară a fost prezentată în Bucureşti, pe Dâmboviţa, în zona Bibliotecii Naţionale, din dorinţa de a promova acest mod de petrecere a timpului în aer liber, chiar şi în inima Capitalei.

Ambarcaţiunea utilizează un motor german care se încarcă de la panourile amplasate pe copertină sau de la reţeaua electrică de oraş. Lotca a fost proiectată să poată transporta 10 persoane, iar motorul de cinci cai putere poate asigura o autonomie de aproximativ şase ore, la o viteză de opt kilometri/oră, chiar dacă este înnorat, fiind ideală pentru plimbări de agrement pe lacurile din parcurile urbane, în Deltă sau pe alte ape interioare.

"Ne dorim ca lotca să devină un fel de gondolă de Veneţia"

Modelul lotcii solare poate fi produs în Tulcea, la atelierele marangozilor, unde se doreşte şi dezvoltarea unui atelier-şcoală pentru astfel de ambarcaţiuni.

"Încercăm cu acest atelier-şcoală să atragem tineri care să înveţe această meserie, pentru că, dacă va fi cerere, va fi nevoie şi de meseriaşi. Povestea atelierului din Tulcea este simplă pentru că, în ultimii zece ani, acest model de ambarcaţiune, de lotcă tradiţională, nu s-a mai construit. Delta a fost invadată de plastice, bărci cu motor, iar ceea ce era tradiţional, barca pescărească de lemn, s-a cam uitat. Noi ne dorim ca această ambarcaţiune să devină un fel de gondolă de Veneţia, pentru că acolo oricine merge şi nu se plimbă cu gondola înseamnă că a fost degeaba. Acelaşi lucru îl încercăm şi noi cu lotca în Deltă", a explicat Ivan Patzaichin.

Atelierul din Tulcea funcţionează din 1999 şi a fost deschis iniţial doar pentru construcţia de lotci pescăreşti specifice Deltei Dunării.

"Aceste lotci au formă şi alură destul de frumoasă şi pot fi folosite pentru mai multe scopuri utilitare. A fost o încununare pentru localnicii din Deltă pentru că au putut să-şi ducă toată viaţa: şi-au transportat materialele, şi-au transportat lemnele, şi-au transportat peştele, au pescuit cu ele, s-au deplasat şi cred că în unele zone şi-au transportat până şi morţii. A fost un mijloc indispensabil vieţii celor din Deltă", a explicat constructorul bărcii, Paul Vasiliu.

Acesta şi-a amintit că în anul în care a deschis atelierul din Tulcea erau destul de mulţi constructori de bărci pricepuţi în această meserie. Cei mai mulţi dintre ei au dispărut, unii pentru că au ales să muncească altceva în străinătate, alţii pentru nu au reuşit să ţină pasul cu noile tehnologii.

Chiar şi Paul Vasiliu a fost afectat de noul trend, mult mai tehnologizat, însă întotdeauna a ales, indiferent de tehnologie, să construiască doar bărci de lemn.

"Pe parcursul anilor am început să îmbunătăţesc tehnologia, am început să îmbunătăţesc modul de construcţie şi am ridicat nivelul de calitate. Astfel am trecut la construcţia mai multor ambarcaţiuni în afară de aceste lotci pescăreşti. La ora actuală se observă că în Deltă aceste lotci nu mai sunt căutate, folosite, nu se mai comandă, nu se cumpără. (...) Eu nu am revenit acum la construcţia de bărci din lemn, pentru că am rămas pe aceeaşi poziţie, chiar dacă am construit cu tehnologii moderne", a mai spus Paul Vasiliu.

"Dacă dispare lotca, dispare şi o parte din farmecul Deltei"

În prezent, Vasiliu mai lucrează cu doar doi oameni în atelierul său, chiar dacă atunci când l-a deschis şi-a făcut o echipă mare formată doar din oameni tineri. Cei mai mulţi dintre ei au abandonat meseria, preferând să îşi facă un alt rost în străinătate.

"Le-am tras atenţia că se vor întoarce într-o ţară mai săracă, iar cei care nu sunt hotărâţi să rămână în ţările în care au plecat, se vor întoarce într-o ţară în care nu vor mai face faţă. Pentru mulţi s-a demosntrat că este adevărat ceea ce am spus şi îmi pare rău" a mai spus Vasiliu.

Conştient de faptul că este unul dintre ultimii meşteri în acest domeniu, îşi doreşte să transmită ceea ce ştie, dar nu are cui.

"La ora actuală mi-e greu să găsesc oameni care să lucreze în domeniul ăsta. Mi-e greu să găsesc tineri pe care-i şcolarizez şi să-i învăţat această meserie: Nu au acea calitate de a fi pasionaţi şi de a-şi pune toată dăruirea în ceea ce lucrează. Această meserie a noastrtă înseamnă multă dăruire. Pentru mine a fost un efort foarte mare, am învăţat toată viaţa ca să pot să realizeze ceea ce fac acuma şi la ora actuală mi-e greu să găsesc pe cineva căruia să-i transmit cunoştinţele acumulate în atâţia ani şi să pot să i le ofer mult mai simplu, să-l învăţat într-un an, doi ceea ce ştiu eu acum", a spus constructorul de ambarcaţiuni.

În prezent mai lucrează cu doar doi oameni în atelierul său, însă speră că atelierul-şcoală va reuşi să atragă totuşi tineri dornici să păstreze farmecul Deltei.

"Eu cred că în momentul în care va dispărea această abarcaţiune din lemn din Deltă, o parte din farmecul Deltei va dispărea. (...) Viitorul îl construim noi", a concluzinat constructorul de ambarcaţiuni din lemn.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici