REPORTAJ: Maior de infanterie - Jumătate din vârsta fiicei mele eu am fost în misiuni şi aş merge din nou

Maiorul Adrian Jianu de la Batalionul 32 Infanterie "Mircea" din Timişoara a fost în patru misiuni în Afganistan şi Irak, de unde, în pofida incidentelor, s-a întors acasă teafăr. Deşi jumătate din vârsta fiicei sale de 14 ani s-a aflat în diferite misiuni, spune că ar pleca din nou.

Urmărește
406 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Maior de infanterie - Jumătate din vârsta fiicei mele eu am fost în misiuni şi aş merge din nou

Maiorul Adrian Jianu (în stânga)

Maiorul Adrian Jianu de la Batalionul 32 Infanterie "Mircea" din Timişoara are 40 de ani şi a participat la prima sa misiune în Afganistan în 2005. De altfel, aceasta a fost şi cea mai grea misiune pentru maiorul de astăzi, care îşi aminteşte că a avut de parcurs trasee cu harta în mână deoarece nu avea GPS şi nici staţii radio performante.

"Prima mea misiune a fost în 2005, în Afganistan, la Kabul. Am fost comandant de pluton infanterie. Se spune că nicio misiune nu seamănă cu cealaltă. Pentru mine a fost cea mai grea şi din cauza faptului că, la vremea aceea, nu existau acele staţii radio performante, era extrem de dificil, nu aveam GPS la vremea aceea, trebuia să executăm misiunile cu harta în mână şi în baza pregătirii din ţară. Aveam misiuni şi în afara Kabulului. Era o rută foarte periculoasă, un fel de Transfăgărăşan al nostru, dar neasfaltat, fostul drum al mătăsii care făcea legătura între Afganistan şi Pakistan. Noi trebuia să patrulăm pe acea rută cu TAB-uri. Aveam în subordine oameni cu experienţă pe care trebuia să îi conduc", îşi aminteşte Adrian Jianu.

A urmat, doi ani mai târziu, o misiune în Irak, iar după alţi trei ani, cea de-a treia misiune, când a fost din nou în Afganistan.

"A doua misiune a fost în Irak, în perioada 2007-2008. Am fost comandant de pluton cercetare. Am fost în zone mai izolate, unde trebuia să cercetăm anumite informaţii din zone controlate de insurgenţi. A urmat misiunea din anul 2011, când m-am întors în Afganistan, în provincia Zabul. De data aceasta am fost pe o funcţie care mi-a permis să pun în aplicare procedurile NATO şi să fac parte dintr-un batalion care, la rândul său, avea în subordine o companie americană. A fost o chestiune de mândrie personală, pentru că aveam posibilitatea să punem în aplicare procedurile comune în executarea misiunii", spune maiorul.

Cea mai recentă misiune a fost cea din 2013, tot în Afganistan, de această dată pe post de ofiţer de relaţii publice.

"În 2013 am fost din nou în Afganistan. De data aceasta am fost pe funcţia de ofiţer de relaţii publice. Misiunea aceasta a fost o mândrie a Timişoarei, care a participat cu un comandament de brigadă ce a făcut parte dintr-un comandament mixt, româno-american, şi două batalioane. A fost prima participare de acel nivel cu brigada noastră, cu peste o mie de militari", explică Jianu.

În toate cele patru misiuni, maiorul Adrian Jianu a avut parte de tot soiul de incidente, însă de fiecare dată s-a întors acasă teafăr.

"Am avut parte de toate incidentele posibile: fie că a fost foc izolat, fie că a fost ambuscadă, fie că am descoperit dispozitive explozive improvizate. Din fericire, nici eu şi nici subordonaţii mei nu am fost victime", subliniază Jianu.

Maiorul spune că, dacă i s-ar oferi ocazia, nu ar sta prea mult pe gânduri şi ar porni într-o nouă misiune, aceasta chiar dacă, în cei 14 ani de viaţă ai fiicei sale, el a lipsit jumătate.

"Dacă ar fi o nouă misiune nici nu s-ar pune problema să nu particip. Într-una din misiuni, la un moment dat, în timpul liber pe care l-am avut la dispoziţie, am făcut un calcul: jumătate din vârsta fiicei mele, care are acum 14 ani, eu am fost în misiuni, în exerciţii multinaţionale ori tabere de pregătire. Cu toate acestea, dacă aş avea ocazia să merg, aş merge din nou", afirmă Jianu, care este ofiţer de informare şi relaţii publice la Brigada 18 Infanterie "Banat".

Maiorul Adrian Jianu spune că a avut "numai de învăţat" de la partenerii americani şi că de-a lungul timpului s-a văzut "o maturizare a militarilor". Totodată, intrarea României în NATO, în urmă cu zece ani, a deschis poarta misiunilor militarilor români în teatrele de operaţiuni, consideră el.

"Este onorant că suntem parte a unei alianţe, pe de altă parte e vorba de schimbul de experienţă. Am avut ocazia să împărţim experienţe, să îmbunătăţim anumite proceduri pe care noi le foloseam. Datorită misiunilor la care am participat am avut numai de învăţat. An de an s-a văzut o maturizare a militarilor care mi-au fost subordonaţi. Faptul că astăzi putem să vorbim aceeaşi limbă cu partenerii de coaliţie este pentru noi o mândrie, fără să folosesc cuvinte mari. Au fost misiuni comune pe care le-am executat fie cu partenerii de coaliţie, fie cu partenerii afgani, din Armata Naţională Afgană sau din Poliţia Afgană. Faptul că astăzi reuşim să lucrăm împreună e un lucru benefic pentru noi", adaugă Jianu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici