REPORTAJ: Medici şi studenţi au descins în Delta Dunării pentru a le face analize gratuite copiilor - GALERIE FOTO

Doi medici pediatri şi opt studenţi la Medicină au descins în Delta Dunării pentru a-i consulta pe copiii din zece localităţi de acolo, unde asistenţa medicală este aproape inexistentă. Din fericire, în primele zile ale campaniei medicii au constatat că majoritatea copiilor sunt sănătoşi.

Urmărește
1096 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Medici şi studenţi au descins în Delta Dunării pentru a le face analize gratuite copiilor - GALERIE FOTO

REPORTAJ: Medici şi studenţi au descins în Delta Dunării pentru a le face analize gratuite copiilor - GALERIE FOTO

Cele trei cabinete medicale de familie din Chilia Veche, Maliuc şi C.A. Rosetti au program de câteva ore pe săptămână şi sunt departe de a avea dotările minimale. Asistenţa medicală de urgenţă este asigurată de un cabinet medical din Sulina şi de Serviciul de Ambulanţă Tulcea, care are o singură ambulanţă. Starea de degradare şi lipsa dotărilor minime caracterizează majoritatea cabinetelor medicale din Deltă. VEZI GALERIE FOTO

Din această săptămână, peste 650 de copii, reprezentând peste 80% din totalul copiilor din Delta Dunării, vor beneficia de o consultaţie medicală gratuită, în cadrul unei campanii de educaţie pentru sănătate.

Timp de trei luni, în cadrul proiectului "Sănătatea copiilor din Delta Dunării", iniţiat de Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta", cu sprijinul GlaxoSmithKline(GSK), doi medici pediatri şi opt studenţi la Medicină vor vizita zece localităţi din Delta Dunării unde infrastructura medicală este aproape inexistentă.

TITLURILE ZILEI

Prima localitate vizată a fost C.A. Rosetti, aflată în inima Deltei, cea mai izolată aşezare umană din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Vor face analize medicale gratuite atât copiii, cât şi părinţii lor.

Ca să ajungi în C.A. Rosetti trebuie să parcurgi 100 de kilometri de la Tulcea, drum pe care îl faci în aproximativ trei ore. De la Tulcea ajungi la Sulina cu vaporul, după un drum de aproximativ o oră şi jumătate.

Ne-am îmbarcat pe vapor, iar prima rugăminte a noastră, a jurnaliştilor, către echipajul navei a fost să ne permită să putem sta şi fotografia în zona de exterior a vasului, în timpul mersului. Căpitanul ne-a permis, făcându-ne totodată şi instructajul de rigoare şi amintindu-ne măsurile de siguranţă. Am pornit la drum, alături de alţi aproximativ treizeci de oameni de-ai locului care nu păreau impresionaţi de zarva pe care o făceam. Un bărbat continua să citească, liniştit, un ziar italian.

Pe drum am oprit de câteva ori. Rând pe rând, colegii noştri de călătorie au coborât, astfel că la capătul cursei, în Sulina, am ajuns doar noi. Noi şi bagajele, pe care le-am încărcat într-o bărcuţă cu motor, care avea să ne treacă pe malul celălalt, de unde trebuia să ne "culeagă" localnicii din Letea, pentru a ne duce în sat cu maşinile.

Am pornit la drum, într-o dubiţă, dar şi în portbagajul neacoperit al unei maşini de teren. După încă o oră şi jumătate, am ajuns la Letea, unde oamenii ne-au primit cu masa pusă. Ne-am spălat pe mâini în curte, într-o chiuvetă improvizată, apa curentă şi canalizarea fiind un lux pe care oamenii de aici nu îl au. Mâncarea însă era delicioasă. Am pornit apoi pe uliţele satului, care era pustiu. Spre seară, localnicii au organizat un mic spectacol, femeile recitând şi cântând pentru oaspeţi. Mai târziu, în noapte, am văzut cerul de un roşu neobişnuit. A doua zi am aflat că era de la focurile făcute pentru arderea stufului din mlaştini, pentru ca astfel acesta să se regenereze şi să scape de insecte.

A doua zi, pe uliţele nisipoase din Letea mame cu copii se îndreptau către şcoală, unde medicii şi studenţii medicinişti făceau consultaţii. La şcoală era zarvă mare - părinţi şi copii de toate vârstele aşteptau afară şi pe holuri să le vină rândul.

În urma consultaţiilor, medicii au constatat că micuţii au o imunitate foarte bună datorită mediului şi alimentaţiei sănătoase. Şi părinţii copiilor sunt de lăudat pentru că peste 80 la sută dintre ei şi-au arătat interesul faţă de acest program.

Din cei aproximativ 50 de copii consultaţi în decurs de două zile, doar unul are probleme. Este vorba despre un copil de 11 ani din Periprava, care are o boală congenitală la inimă şi care a fost operat în urmă cu aproximativ trei ani. Din păcate, însă, copilul provine dintr-o familie dezorganizată, astfel că nimeni nu se poate ocupa de problemele pe care le are.

Directoarea şcolii din C.A. Rosetti, singura autoritate din comună care a venit să primească echipa de medici, a spus că în comună situaţia medicală este precară: doar câţiva medici de familie se încumetă să străbată tot traseul din Tulcea, via Sulina, până în satele din inima Deltei. Medicii vin de două ori pe săptămână la dispensarul din sat.

Pentru a avea permanent măcar un medic şi un asistent nu sunt bani, spune directoarea şcolii, precizând însă că primarul face demersuri în acest sens.

Proiectul "Sănătatea copiilor din Delta Dunării" a fost lansat în 24 noiembrie în Letea, comuna C.A. Rosetti, iar consultaţiile vor continua în perioada 4 - 14 decembrie, în total fiind vizate localităţile C.A.Rosetti, Ceatalchioi, Pardina, Letea, Maliuc, Periprava, Gorgova, Partizani, Chilia Veche şi Sfântu Gheorghe. Investigaţiile medicale cuprinde pentru fiecare copil o hemoleucogramă, un examen coproparazitologic şi un exudat faringian, iar în cazurile deosebite medicii pot face şi alte teste.

Rezultatele acestor controale vor fi puse la dispoziţia autorităţilor locale şi centrale astfel încât oamenii din Deltă să poată avea acces la servicii medicale.

(Material realizat de Cătălin Lupăşteanu, social@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici