- Home
- Social
- ARAD, (13.02.2013, 11:27)
- Marian Buga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ - O comună fără obiective turistice sau spaţii de cazare are centru de informare turistică: "Dacă nu le place la noi, că avem case mai ţărăneşti, avem căminul cultural, le putem amenaja să doarmă" - FOTO
O comună din judeţul Arad cu drumuri din pământ, fără reţea de apă şi unde cei 800 de locuitori trăiesc din cultivarea pământului va avea un centru de informare turistică construit cu o finanţare europeană de 85.000 de euro, deşi în zonă nu există obiective turistice sau locuri de cazare.
Urmărește
6574 afișări
REPORTAJ - O comună fără obiective turistice sau spaţii de cazare are centru de informare turistică: "Dacă nu le place la noi, că avem case mai ţărăneşti, avem căminul cultural, le putem amenaja să doarmă" (Imagine: Marian Buga/Mediafax Foto)
Comuna Şilindia se află la 55 de kilometri de municipiul Arad, la poalele unui deal, iar zona este lipsită de investiţii, astfel că majoritatea celor 800 de localnici trăiesc din cultivarea pământului sau din exploatarea unor păduri.
În cele cinci sate aparţinătoare - Şilindia, Iercoşeni, Camna, Luguzău şi Satu Mic - trăiesc în general persoane vârstnice, care spun că "tineretul a fugit de sărăcie". La tot pasul, chiar şi în centrul localităţii, în apropierea Primăriei, sunt case părăsite şi în stare avansată de degradare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
Manmohan Singh, fostul prim-ministru al Indiei, a fost incinerat astăzi în cadrul unui omagiu naţional
Localnicii au aflat cu surprindere, recent, că Primăria va ridica, la câţiva paşi de dispensarul în care medicul este prezent două zile pe săptămână, o nouă clădire, care va găzdui un centru de informare turistică.
Vestea a creat vâlvă în comuna lipsită de întâmplări şi activitate, oamenii întrebându-se dacă noua preocupare a Primăriei - turismul - va fi şansa de revitalizare a zonei.
Primarul PDL Rovin Mariş, aflat la al doilea mandat, este iniţiatorul proiectului de înfiinţare a unui "Centru local de informare şi promovare turistică", însă nu poate explica exact ce activităţi se vor desfăşura în noua clădire. Construcţia acesteia a fost deja licitată pentru suma de 85.000 de euro, iar primarul susţine că finanţarea este acoperită sută la sută de Uniunea Europeană.
"Acolo putem angaja doi oameni care o să deservească şi pentru populaţie, am zis, dacă tot îi angajăm. Mai ales la informare pentru proiecte, să-i ajute pe tineri să atragă fonduri europene, că oricum nu o să avem mulţi turişti la început", spune primarul.
În urmă cu trei săptămâni, a fost anunţată firma care va construi centrul turistic, fiind vorba despre SC Inteco Holding SRL din oraşul arădean Sebiş, care a oferit preţul cel mai mic dintre cele patru firme participante la licitaţie. Finanţarea a fost obţinută prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 313 - "Încurajarea activităţilor turistice".
Primarul spune că imobilul va fi ridicat până în toamnă, când proiectul finanţat cu bani europeni trebuie să devină funcţional.
"Până atunci, ne-om gândi la nişte trasee turistice şi sperăm să le ducem la îndeplinire", afirmă primarul.
Acum, el nu ştie ce ar putea să le recomande turiştilor care le-ar putea vizita comuna, în afară de ieşiri în mjlocul naturii: "Avem aici păduri, zone viticole, pomicole, peisajele sunt frumoase".
Primarul crede însă că ar putea fi găsite trasee care "vizează istoria zonei" şi îşi aminteşte că în '67 în comună a fost găsită o comoară "de pe timpul dacilor": "Avem într-un loc o comoară descoperită de prin secolul al treilea. În 1967 s-a descoperit, când au desfundat cu un plug mai adânc în pământ şi au găsit o oală plină cu bănuţi din argint de pe timpul dacilor. Sunt în mai multe muzee din ţară. Putem crea un fel de legendă a comorii dacice care să atragă pasionaţi".
Rovin Mariş susţine că "Moara cu noroc" din nuvela lui Ioan Slavici era în zona comunei Şilindia, iar povestea ar putea fi valorificată turistic.
"Moara cu noroc a fost tot pe zona Şilindiei, nu în alte locuri, cum îşi arogă unii. Dacă citiţi din Slavici, soacra lui Ghiţă mergea la biserică la Fundureni, care se numeşte acum Iercoşeni, adică satul nostru", se laudă edilul.
Până la stabilirea traseelor turistice şi atragerea altor investiţii pentru dezvoltarea turistică a zonei, autorităţile locale din Şilindia sunt mulţumite că au reuşit să obţină primii bani europeni.
"Eu când am venit primar nu prea erau proiecte făcute şi atunci se dădeau bani pe Măsura 313, cu promovarea turistică. Am zis să facem şi noi şi am câştigat. Zona asta este săracă şi am zis să o dezvoltăm cumva că nu prea are potenţial", mai explică primarul.
Până acum, el a mai obţinut 300.000 de lei din fonduri europene pentru amenajara unui parc în centrul oraşului. Oamenii au remarcat însă numărul de mare de coşuri de gunoi din parc, de două ori mai multe decât numărul de bănci, iar culoarea acestora, portocalie, iese în evidenţă.
"E bine că s-a făcut, dar barem de nu erau portocalii coşurile astea de gunoi, că îţi sar în ochi şi parcă strică la aspect. Dar primarul nostru e de la PDL şi o vrut să fie portocalii", crede o localnică care stă aproape de parc.
Primarul spune însă că nu el a ales culoarea: "Aşa ne-au fost aduse de la Arad, n-am ştiut eu ce culoare vor avea. Poate nu sunt prea frumoase şi-s cam multe, dar sunt necesare, trebuie să ne învăţăm să ţinem curăţenie".
În comună nu există însă pensiuni sau alte locuri de cazare, primarul menţionând că a existat o pensiune care "urmează să fie redeschisă" în satul Camna.
Localnicii spun că ar fi bucuroşi să le deschidă uşile turiştilor care vor să se cazeze la ei şi se declară dispuşi să le amenajeze acestora "să dormă" în căminul cultural, în cazul în care nu le place la ei, "în case mai ţărăneşti".
"Dacă nu le place la noi, că avem case mai ţărăneşti, avem căminul cultural, unde le putem amenaja să doarmă", spune un bărbat aflat în mica piaţă din centrul Şilindiei, unde sunt întinse câteva mese.
Despre iniţiativa primarului de a înfiinţa un centru turistic, localnicii cred că "e bine că se aduc bani", chiar dacă nu e nimic de vizitat le ei în comună.
"Avem un stejar care se zice că e din 1918, de când a fost Unirea, pe acela l-aş recomanda", spune un alt localnic, aflat la singurul birt din Şilindia.
Stejarul se află chiar în faţa Primăriei, iar edilul crede că "ar trebui declarat monument istoric".
Localnicii îşi amintesc însă de "vremuri mai bune, când turiştii nu s-ar fi plictisit" în zonă.
"Înainte vreme, o fost tineret frumos aicea şi distracţie, dar acum nu ai ce face. Abia aşteptam să vină duminica, tot baluri şi jocuri. Nu mai este tineret, toţi or fugit de sărăcie. Cine vine, n-are ce vedea, numa' birturile, da' a mai rămas doar unul", afirmă Petre Morodan, un alt localnic.
Oamenii mai spun că ar fi vrut ca Primăria să obţină bani şi pentru drumuri, canalizare şi apă curentă.
La Şilindia drumurile sunt din pământ, cu excepţia drumului judeţean care trece prin mijlocul comunei şi a unei străzi din apropierea primăriei. Reţea de apă şi canalizare nu există - oamenii îşi iau apa din fântâni, iar dacă nu au puţuri în curte se aprovizionează de la fântânile din centrul comunei.
"Aici luăm apa din fântâni, dar cei care nu au în curte îşi cară apa cu găleata de la fântânile aflate în centru. Drumuri nu sunt decât din pământ, că numa' la şosea este bitum şi în centru. Dacă vrem să avem vizitatori, ar trebui să facem întâi drumurile", spune o localnică.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:21
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
astăzi, 19:17
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia