REPORTAJ - O fată cu o afecţiune gravă la ambii ochi, olimpică şi elevă de nota 10. Cum şi-a impresionat diriginta: "Rar mi-a fost dat să văd un copil aşa special"

O elevă de 14 ani din Craiova nu vede deloc la lumină naturală şi abia descifrează literele la lumina becului, însă este olimpică la câteva materii, obţinând chiar locul II la un concurs european de matematică. Fata are o afecţiune gravă la ambii ochi, dar merge la o şcoală obişnuită şi are doar 10.

Urmărește
1453 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - O fată cu o afecţiune gravă la ambii ochi, olimpică şi elevă de nota 10. Cum şi-a impresionat diriginta: "Rar mi-a fost dat să văd un copil aşa special"

REPORTAJ - O fată cu o afecţiune gravă la ambii ochi, olimpică şi elevă de nota 10 (Imagine: Shutterstock)

Ruxandra Vancă are 14 ani şi s-a născut cu o afecţiune gravă la ambii ochi. Părinţii spun că şi-au dat seama că fetiţa nu vede când avea doar patru luni. Au mers cu ea la mai mulţi medici, iar diagnosticul stabilit de aceştia i-a distrus. Doctorii le-au spus că fata suferă de fotofobie congenitală accentuată, iar acest lucru înseamnă că nu vede la lumină naturală, iar la lumina artificială abia distinge lucrurile sau scrisul.

Cu toate acestea, Ruxandra, care locuieşte cu mama şi tatăl său într-o cameră dintr-un cămin de familişti, merge încă din clasa I la o şcoală normală. În primii ani, de mare ajutor i-a fost mama, care a mers cu ea zi de zi la şcoală.

"Eram efectiv colega ei de bancă. A înţeles învăţătoarea că am vrut să o integrăm şi m-a primit cu ea în clasă. Eu luam notiţe, apoi făceam temele cu ea acasă. Am muncit cu ea foarte mult şi o mai şi certam că voiam să facă bastonaşele ca ceilalţi, dar cum să le facă dacă ea nu vedea, sărăcuţa! În timp, însă a devenit o elevă foarte bună", a povestit Adela Vancă, mama fetiţei.

Din clasa a V-a, mama sa nu a mai stat cu ea la ore, însă au ajutat-o foarte mult colegii. Fac linişte în clasă pentru ca Ruxandra să audă ce se predă la ore, iar câteva colege îi scanează lecţiile de pe caiet şi i le trimit pe e-mail. Lecţiile colegelor le citeşte apoi cu ajutorul unor dispozitive speciale.

"Am acasă două dispozitive speciale, care măresc scrisul. Unul măreşte scrisul de 20 de ori şi îl proiectează pe televizor şi aşa reuşesc să văd. Am mai şi înregistrat unele lecţii şi le-am ascultat acasă. Este greu, pentru că obosesc, mă obeseşte lumina puternică, dar îmi place să învăţ", a povestit Ruxandra.

Fata este elevă în clasa a VII-a la Şcoala generală a Liceului Traian Vuia, din Craiova, şi are numai note de 10. Mai mult, ea a participat la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale. Până în prezent, a obţinut peste 30 de diplome, printre care şi locul II la concursul european de matematică "Cangurul". Ambiţia ei a uimit toate cadrele didactice la şcoală, dar şi pe colegi.

"Pe mine m-a uimit. A fost o provocare la început pentru că nu ştiam dacă se va descurca. În timp, a dovedit că este mai bună la învăţătură faţă de mulţi colegi de-ai ei, care văd. E un copil de nota 10. Este foarte bună la multe materii şi are o ambiţie de fier. E sclipitoare la matematică, unde a luat premiu la «Cangurul», a fost premiată la olimpiada de română, merge acum şi la olimpiada de chimie. Rar mi-a fost dat să văd un copil aşa special", a declarat Paula Militaru, diriginta fetei.

Ruxandra speră că până va creşte se va găsi un remediu pentru boala de care suferă. Ea spune însă că are planuri mari chiar dacă acest lucru nu va fi posibil.

"Îmi place biologia şi mă gândesc serios să merg spre această materie, să dau la facultatea de kinetoterapie, pentru că aş putea face această profesie, dacă o pot numi aşa, fără să îmi solicit prea mult vederea. Oricum, aş vrea să plec în străinătate, pentru că în România nu ştiu dacă mai este de stat, fiindcă nu există oportunităţi prea multe", a mai spus Ruxandra.

În România, medicii de la două spitale din Timişoara şi Bucureşti le-au spus părinţilor că deocamdată boala fetei nu are leac. Părinţii au scris şi unor medici de la clinici din Franţa şi Italia, însă răspunsul a fost acelaşi, că nu există remediu. Un prieten de familie i-a spus mamei că a auzit că s-ar face o operaţie de recuperare a vederii în Emiratele Arabe Unite şi care ar costa 20 000 de euro.

Mama fetei spune că a început deja să se intereseze, însă situaţia materială nu le permite să-şi facă prea multe planuri de recuperare, chiar dacă Ruxandra este singurul copil.

Doar tatăl Ruxandrei lucrează ca mecanic auto la o firmă pentru un salariu de 741 de lei. Locuiesc într-o cameră dintr-un cămin de familişti. Mama nu a avut niciodată serviciu, alegând să se dedice fetei. Ea fost şi cea care a mers cu copila pe la medicii oftalmologi pentru a-i reda vederea Ruxandrei. Singurul sprijin primit este de la şcoală, colegii fetei strângând sume de bani pe care i le oferă în special în scopuri medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici