REPORTAJ: Pădure de o sută de hectare, rasă de pe un versant de deasupra unui sat din Argeş

O pădure de aproximativ o sută de hectare a fost rasă complet de pe un versant de deasupra satului Bocănita, din judeţul Argeş, suprafaţa despădurită fiind erodată masiv şi străbătută de torenţi.

Urmărește
1159 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Pădure de o sută de hectare, rasă de pe un versant de deasupra unui sat din Argeş

REPORTAJ: Pădure de o sută de hectare, rasă de pe un versant de deasupra unui sat din Argeş (Imagine: Arhiva Mediafax Foto))

Câteva case sărăcăcioase sunt înghesuite între râul Topolog, care curge învolburat în această perioadă, şi un versant complet despădurit, presărat de cioate. Urcând pe versant se văd şanţurile adânci prin care apa murdară curge spre sat şi spre râu.

O echipă de la Ministerul Mediului, condusă de ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, a mers joi în această zonă, unde la jumătatea lunii martie a fost făcut un control.

Văzând grupul de oameni - angajaţi ai ministerului, ai ocolului silvic din zonă şi poliţişti - o femeie din sat urlă ca din gură de şarpe că "patronii au tăiat", şi nu rudarii, iar membrii din familia ei au fost luaţi de poliţie pe nedrept.

Şi alte femei susţin că pădurea a fost tăiată "la ras" de alţii şi că lor nu le-a dat nimeni nici lemne să se încălzească, rămânând în schimb cu pământul gata să li se reverse peste case.

În august anul trecut, pe versantul respectiv se afla încă o pădure de fag de până la 110 ani, potrivit autorităţilor.

Pădurea de aproximativ 100 de hectare a fost retrocedată în urmă cu mai mulţi ani şi cumpărată în 2011 de trei proprietari, Haralmbie Oaie, Mihai Cristescu şi societatea Condor, care s-a şi ocupat de exploatare, potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului. În acelaşi an, noii proprietari au reziliat contractul de administrare al pădurii cu Ocolul Silvic Şuici al Romsilva şi au contractat un ocol privat - Clăbucet, cu sediul în judeţul Vâlcea.

Tăierile ilegale ar fi început de la sfârşitul anului 2011 şi s-au intensificat din vara anului trecut. Reprezentanţi ai Direcţiei de Control în Sivicultură din Ministerul Mediului susţin că au fost tăiaţi ilegal 17.000 de metri cubi de lemn, din care 10.000 de metri cubi fără marcaje, iar cealaltă parte cu marcaje făcute ilegal, rezultând un prejudiciu de aproximativ un milion de euro.

Ministrul Lucia Varga spune că va dispune rezilierea avizului de practică al şefului Ocolului Silvic Clăbucet şi, totodată ocolului îi vor fi sigilate ciocanele cu care se fac marcajele pe arborii care pot fi tăiaţi, astfel că acesta nu va mai putea avea activitate de control.

În ceea ce priveşte autoritatea din cadrul Ministerului Mediului care avea competenţă de control pe ocolul respectiv, ITRSV Ploieşti, Varga spune că va trimite luni acolo corpul de control şi că va fi demis cel care a efectuat în ultimul an controalele la Bocănita, ca şi pe cei care au semnat raportul de control respectiv. Inspectorul şef al ITRSV Ploieşti este, de mai mulţi ani, Sever Stanciu, potrivit reprezentanţilor ministerului.

Ministrul intenţionează ca în noul Cod Silvic să fie introduse autorizaţiile de practică pentru personalul din cadrul ocoalelor silvice, acestea putând fi ridicate în caz că se constată nereguli, în prezent pedeapsa maximă pentru un ocol silvic fiind scăderea salariului cu 30%.

Lucia Varga spune că vor fi dispuse controale încrucişate la ocoalele silvice, întrucât are impresia că există "o complicitate" între organele de control, administratorii şi proprietarii de păduri.

Controalele continuă în Argeş, unde se estimează că s-au tăiat mii de hectare de pădure şi se mai fac verificări în judeţele Cluj, Maramureş, Suceava şi Giurgiu, unde s-au făcut recent tăieri ilegale pe suprafeţe întinse, susţine directorul Direcţiei de Control în Sivicultură, Aurelian Vîlnoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici