REPORTAJ: Pâine de Sântimbru după o reţetă de 300 de ani, făcută în cuptor pe vatră din cărămidă de ţigan - GALERIE FOTO

Brutăria din Sântimbru, care este de zeci de ani una dintre cele mai apreciate din judeţul Alba, păstrează o reţetă veche de 300 de ani, iar pâinea se coace într-un cuptor pe vatră din cărămidă de ţigan. Oamenii din localităţile vecine vin de zeci de ani să cumpere aici o pâine caldă.

Urmărește
6486 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Pâine de Sântimbru după o reţetă de 300 de ani, făcută în cuptor pe vatră din cărămidă de ţigan - GALERIE FOTO

REPORTAJ: Pâine de Sântimbru după o reţetă de 300 de ani, făcută în cuptor pe vatră din cărămidă de ţigan - GALERIE FOTO

Brutăria din Sântimbru este cea mai cunoscută din judeţul Alba, iar oamenii din localităţile vecine vin de zeci de ani să cumpere o pâine caldă, frământată cu respect pentru învăţăturile părinteşti.

Pâinea de Sântimbru este un produs autentic tradiţional, făcut din făină, maia, apă caldă, drojdie şi sare, pe tăvi de fier unse cu puţin ulei. Nu are compuşi chimici, cuptorul este din cărămidă de ţigan, iar vatra din argilă, la fel ca acum 100 de ani. Brutăria păstrează o reţetă veche de peste 300 de ani.

Administratorul brutăriei, Călin Matieş, care e şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pâinea de Sântimbru, ce are o tradiţie de circa 45 de ani, a ajuns în aproape toată Europa, iar din ea au gustat oficialităţi din străinătate, diplomaţi, actori, sportivi de marcă, dar şi politicieni.

”Preşedintele Klaus Iohannis a gustat din pâinea de Sântimbru la Târgul INDAGRA, iar fostul premier Victor Ponta a servit când am prezentat-o în Parlament”, a spus Călin Matieş.

Acesta încurajează consumul de produse locale.

”Ar trebui să consumăm produse locale pentru că aşa ne dăm nouă de lucru. Când dumneavoastră cumpăraţi o pită de Sântimbru, salariatul meu poate să meargă la măcelarul din colţ care, la rândul său, va avea bani să plătească fermierului pentru un animal, iar cel din urmă va plăti apoi un ţăran, un cultivator. Dacă nu mai cumpăraţi un produs tradiţional românesc, tot lanţul acesta dispare, pentru că le veţi oferi de lucru fermierului din Franţa, măcelarului din Italia şi aşa mai departe”, a spus Călin Matieş.

 

Ministerul Agriculturii a atestat nouă produse tradiţionale ale brutăriei din Sântimbru, între acestea numărându-se şi ”Pita Cetăţii”. Aceasta are o formă similară cu a Cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia, o stea cu şapte colţuri, fiind şi cel mai recent produs de promovare a municipiului. Cetatea din Alba Iulia este o fortificaţie impunătoare de tip Vauban, care se întinde pe circa 110 hectare, fiind situată în mijlocul municipiului.

Oraşele mari din Europa sunt asociate cu edificiile lor emblematice, aşa cum este Londra cu Big Ben, Parisul cu Turnul Eiffel, Bruxelles cu Manneken Pis, iar turiştii nu pleacă fără suveniruri sub forma acestor simboluri. Alba Iulia nu cunoaşte o astfel de asociere, însă turiştii pot cumpăra ”Pita Cetăţii”, dar şi ”Vinul Cetăţii”, un alt produs de promovare a municipiului.

”Pita Cetăţii” are o reţetă inedită, având ca ingrediente: 40% suflet de român, 30% mândrie locală, 20% tradiţie, iar 10% la sută – făină, maia, apă, drojdie, sare şi ulei.

”Un oraş numai cu pietre cărămizi şi case, e unul sec. În momentul în care oraşul are un gust, e un lucru extraordinar. Noi procedăm la fel ori de câte ori avem un musafir: îi punem pe masă un produs tradiţional cu care ne mândrim (vinul şi pita Cetăţii - n.r.). Turiştii, când vin în vizită, vor să guste din produse tradiţionale care reprezintă oraşul”, a mai spus Călin Matieş.

”Pita Cetăţii” are 1,2 kilograme, costă opt lei, iar brutarul are nevoie de trei să o facă. Produsul este atent înfoliat, iar ambalajul conţine două panglici cu tricolorul.

"Pita Cetăţii" a fost lansată la sfârşitul lunii mai şi poate fi cumpărată din supermarketurile din Alba Iulia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici