- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.12.2014, 19:15)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Revoluţionarii s-au înjurat la o ceremonie şi au cerut spaţii comerciale în loc de diplome - FOTO
Injurii, acuze, urlete, certuri, cereri de spaţii comerciale. Acesta este "tabloul" ceremoniei de marţi din Bucureşti, care se dorea solemnă la înmânarea unor diplome, de către municipalitate, revoluţionarilor din '89. Care revoluţionari au fost chiar la un pas să se bată. Între ei.
Urmărește
1162 afișări
REPORTAJ: Revoluţionarii s-au înjurat la o ceremonie şi au cerut spaţii comerciale în loc de diplome (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Ceremonia acordării diplomelor In Honoris a început, în sala Arcub, cu intonarea imnului naţional şi un moment de reculegere pentru victimele evenimentelor de acum 25 de ani.
Într-o sală aproape plină, în care au fost circa 300 de persoane, intonarea imnului şi minutul de reculegere pentru comemorarea eroilor Revoluţiei au fost printre puţinele momente la care sala a asistat în linişte.
După discursul viceprimarului Dan Darabont, care a transmis mesajulul primarului general Sorin Oprescu, primul invitat să transmită un mesaj a fost preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Dumitru Dincă. Discurs acestuia a fost însoţit, încă de la început, de replici şi alte reacţii ironice din sală, dar şi de aplauze pe anumite replici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
"I-am spus domnului primar, când ne-am întâlnit, că eu cred că după un sfert de secol de la Revoluţie a venit momentul (ca primăria - n.r.) să-i onoreze pe toţi colegii mei revoluţionari cu câte un spaţiu comercial", a spus, de la prezidiu, Dincă, în aplauzele sălii.
Preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor a mai spus că, deşi nu a avut relaţii de prietenie cu toţi cei prezenţi în sală, atunci când au fost redactate listele cu cei care să primească diplome, toate numele revoluţionarilor au fost trecute.
"În această sală se află şi colegii mei revoluţionari cu care nu am fost foarte prieten. Ne-am mai ciondănit, am avut discuţii uneori principiale, alteori neprincipiale, dar când a venit vorba de redactarea acestor liste, eu nu am trecut peste numele lor, doar pentru că eu nu-i agream. Eu nu pot sa scot din istoria acestei ţări oameni care merită să rămână în istorie", a concluzionat Dumitru Dincă, înainte de a citi asitenţei un poem dedicat lui Dan Iosif.
Dincă a mai spus că "după ce se vor termina sărbătorile" va veni "zi de zi" la sediul primăriei, pentru ca municipalitatea să ridice "o statuie pentru revoluţionarul Dan Iosif". "Domnilor colegi, fiecare dintre dumneavoastră reprezintă greutatea lui în aur. De ce spun lucrul ăsta. Fiindcă foarte mulţi dintre voi aţi fost în stradă începând cu 21 decembrie şi pentru că a venit vorba de 21 decembrie, va rog să-mi iertaţi această îndrăzneală, însă voi cere păstrarea unui moment de reculegere în memoria lui Dan Iosif", a completat el, moment în care o parte a celor prezenţi în sală au strigat că este necesar un monument pentru toţi cei căzuţi la datorie, nu doar pentru Iosif.
Printre cei invitaţi să transmită un mesaj a fost şi revoluţionarul Gheorghe Zainea, care a provocat o adevărată revoltă printre cei prezenţi atunci când a vorbit despre eroii de la Timişoara.
"Am auzit vociferări că am sau nu dreptul să vorbesc. Nici afară şi nici aici nu am auzit însă vreun cuvânt de respect faţă de revoluţionarii de la Timişoara. Se împlinesc 25 de ani de când au murit foarte mulţi pe scările Catedralei de la Timişoara", a spus Zainea, discursul său fiind întrerupt de mai multe grupuri de persoane din sală, care i-au replicat că "nu trebuie amintiţi morţii de la Timişoara, pentru că nici Timişoara nu vorbeşte de Bucureşti".
În acest context, la ceremonie a apărut astfel un nou subiect de polemică, despre cei care ar fi avut dreptul să participe la eveniment. "Măi, Mitică trebuia să-i chemi numai pe ăia care au ieşit în 21", i s-a strigat astfel, din spatele sălii, lui Dumitru Dincă.
Cotroversele nu au lipsit nici când revoluţionarii şi-au ridicat diplomele de pe scenă. "Vreau să-i contest diploma lui Bacoi, care este un impostor", a spus un revoluţionar, iar un altul a afirmat, tot de la microfon, că "s-a eliberat adevărul de la Revoluţie aşa cum s-a umplut gaura din steagul românesc", el cerând ajutorul colegilor pentru a propune ca pe drapelul naţional să fie imprimat un cerc.
Deşi au fost făcute mai multe apeluri la linişte atât din partea organizatorilor, cât şi din partea liderilor revoluţionarilor, festivitatea de înmânare a diplomelor a fost însoţită de haos, strigăte, noi certuri şi chiar injurii.
"Cartonul acesta nu reprezintă nimic", a spus unul dintre revoluţionari, la ridicarea diplomei.
Pe scenă au urcat şi revoluţionari care, după ce şi-au primit diploma, şi-au exprimat diverse doleanţe legate de probleme pur personale, în timp ce alţii au continuat să aducă injurii unora dintre colegi.
"Toate partidele trebuie să meargă la puşcărie. Parcă a fost un concurs de şah şi ne-a dat diplome", a urlat, la ieşirea din sală, unul dintre participanţii la ceremonie, care a rupt diploma.
Revoluţionarii s-au certat şi pe subiectul ridicării diplomei cu împuternicire: "Ăla e la mine (în organizaţie - n.r.), ce cauţi tu să-i iei diploma?".
Finalul ceremoniei a adus alte urlete şi scandaluri, astfel că unii dintre participanţi au fost invitaţi să plece. "Dar de călăii magistraţi actuali, care dau decizii false, care condamnă oameni nevinovaţi, ce zicem?! Ce hotărâre judecătorească legală să fie una ilegală?!", urla o doamnă recalcitrantă, care susţinea că are o vecină cu handicap, nedreptăţită în legătură cu o retrocedare.
Acuzele unora dintre participanţi nu au iertat nici municipalitatea bucureşteană, care, în opinia unora, ar fi organizat ceremonia pentru a-i dezbina pe revoluţionari.
"Primăria Capitalei a dorit să aducă un semn de recunoştinţă tuturor celor care au fost implicaţi şi participanţi în evenimentele din decembrie 1989. Au fost acordate o serie de diplome persoanelor nominalizate de asociaţiile de revoluţionari. Deşi nu au fost complete toate listele, situaţia este perfectibilă, pentru că ei se cunosc cel mai bine întrei ei, au fost împreună şi au continuat să lucreze împreună în aceşti 25 de ani, deci categoric ne-am raportat la listele de nume pe care dânşii ni le-au dat. Noi nu facem decât să arătăm recunoştinţa, aprecierea noastră şi să sperăm că de acum încolo cel puţin vom învăţa cu toţii să ne respectăm reciproc, pentru ca în acest fel să reuşim să avem o viaţă mai bună şi o societate mai civilizată", a spus, după eveniment, viceprimarul Capitalei, Dan Darabonţ.
Primăria Municipiului Bucureşti a acordat, marţi, peste 200 de diplome In Honoris "celor care au avut o contribuţie majoră în cadrul Revoluţiei Române din decembrie 1989", urmând ca numărul acestora să fie suplimentat. Printre cei care au primit diplome post mortem au fost Sergiu Nicolaescu, Dan Iosif şi Cornelia David.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe