REPORTAJ: Săli de clasă cu perdele în loc de uşi şi fără apă curentă, într-o comună din Buzău - FOTO

Cei 250 de copii din Movila Banului (Buzău) vor învăţa şi anul acesta într-un cămin cultural şi într-o şcoală construită în 1948, cu perdele sau bucăţi din plastic în loc de uşi, cu WC-uri în curte şi fără chiuvete, întrucât de şapte ani autorităţile nu reuşesc să termine lucrările la noile şcoli.

Urmărește
659 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Săli de clasă cu perdele în loc de uşi şi fără apă curentă, într-o comună din Buzău - FOTO

REPORTAJ: Săli de clasă cu perdele în loc de uşi şi fără apă curentă, într-o comună din Buzău - FOTO (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Buzău, Geta Burducea, 89 din cele 560 de unităţi de învăţământ din judeţ nu au autorizaţii sanitare din cauza numeroaselor probleme. Astfel, există şcoli fără apă, unde copiii sunt nevoiţi să îşi aducă de acasă la sticle, în timp ce în alte unităţi de învăţământ nu sunt grupuri sanitare sau lucrările de reabilitare nu au fost finalizate, imobilele arătând ca nişte şantiere.

Cele mai multe dintre şcolile neautorizate sunt din mediul rural, dar sunt şi două unităţi din municipiul Buzău: o grădiniţă care funcţionează la parterul unui bloc şi care nu va primi din această cauză niciodată autorizaţie sanitară şi alta care este în curs de reabilitare.

În comuna Movila Banului, autorităţile se chinuie de mai bine de şapte ani să extindă şi să modernizeze două şcoli în care învaţă aproximativ 250 de copii.

Lucrările la cele două şcoli din satele Limpeziş şi Movila Banului au fost începute în anul 2007, când banii veneau de la Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar, însă constructorii au lucrat efectiv la reabilitarea unităţilor de învăţământ doar doi ani, timp în care s-au cheltuit 850.000 de lei.

Din 2009, din lipsa banilor, şantierul a fost părăsit, iar tot ce s-a realizat în cei doi ani s-a degradat sub privirile localnicilor ai căror copii învaţă în condiţii improprii.

Între timp, cele două şcoli au fost preluate de primărie, care speră să finalizeze lucrările cu fonduri de la Uniunea Europeană, suma necesară fiind estimată la peste un milion de lei.

În condiţiile care proiectul prin care autorităţile locale speră să atragă fonduri europene este în fază incipientă, cele două şcoli rămân cu lacătul pe uşi, copiii fiind nevoiţi să înveţe şi anul acesta în căminul cultural din satul Movila Banului şi într-o şcoală veche construită la Limpeziş în 1948, niciuna dintre cele două clădiri neîndeplinind standardele unei şcoli adevărate.

"Până anul acesta şcolile nu au fost în curtea noastră, a Primăriei, au aparţinut de Inspectoratul Şcolar. De când au intrat sub tutela Primăriei, am întocmit un proiect pe Programul Operaţional Regional, proiect care a primit acceptul, dar va primi finanţare de anul viitor. Până atunci, copiii vor învăţa ca şi până acum, în spaţiul fostei şcoli din Limpeziş şi în căminul cultural din Movila Banului. Avem nevoie de prea mulţi bani pentru reabilitarea şcolilor, bani pe care nu-i avem în buget, iar finanţarea europeană este singura noastră speranţă", a spus primarul comunei Movila Banului, Frusina Ghinea.

În căminul cultural din satul Movila Banului sunt improvizate patru săli de clasă delimitate nu prin uşi, ci prin perdele sau prin bucăţi de plastic. Sălile nu au intrări separate, ci se trece dintr-o clasă în alta, spaţiul fiind înghesuit, iar mobilierul este vechi şi deteriorat. Mai mult, nu există toalete, copiii fiind nevoiţi să meargă la WC-urile din în curtea căminului cultural, fără chiuvete şi apă curentă.

Situaţia de la Movila Banului nu este însă singulară în judeţul Buzău.

Reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Şcolar au făcut, la începutul lunii septembrie, controale în 91 de unităţi de învăţământ din 20 de localităţi din judeţ, unde au descoperit numeroase probleme.

În comuna Amaru, la şcoala şi grădiniţa din localitatea Dulbanu, curtea este plină de buruieni, nereguli fiind descoperite, în urma unui control, şi în ceea ce priveşte planul de evacuare în caz de incendiu.

În comuna Balta Albă, o grădiniţă funcţionează într-o clădire veche, gardul fiind neterminat, curtea neamenajată, iar grupul sanitar neigienizat, în timp ce la o altă unitate de învăţământ pentru preşcolari pereţii şi zidăria sunt degradate, iar grupurile sanitare murdare.

La şcoala gimnazială din satul Amara inspectorii au găsit coşul de fum al centralei termice necurăţat, iar în laboratorul de chimie prizele electrice erau montate direct pe băncile elevilor.

Primarul din comuna Balta Albă, Georgian Calotă, spune că problema cea mai mare este însă lipsa unui microbuz şcolar cu care să poată fi transporţi preşcolarii de la cele două grădiniţe din Balta Albă la şcoala din satul Amara, unde ”condiţiile sunt bune".

"Cea mai mare problemă este legată de microbuzul şcolar. Avem nevoie de el ca de aer. Dacă ne vine microbuzul şcolar vom putea aduce copiii la şcoala din Amara, unde condiţiile sunt bune, avem şi toalete în interior şi tot ce trebuie. Grădiniţele sunt clădiri vechi, dar dacă primim fonduri facem altele noi, dacă nu, asta e, astea sunt condiţiile. Aceste grădiniţe sunt fostele şcoli care funcţionau înainte de anii '90. Celelalte probleme, cu prizele montate pe bănci şi coşuri de fum necurăţate, le rezolvăm până la 15 septembrie", a spus primarul Georgian Calotă.

La şcoala generală din Brăeşti toaleta nu este igienizată, uşile sunt degradate şi nu există surse de apă. De asemenea, sobele nu au fost reparate, mobilierul şcolar este deteriorat, geamurile sparte, iar curtea este neamenajată.

În comuna Calvini, satul Bâscenii de Jos, acoperişul clădirii în care funcţionează şcoala primară şi grădiniţa este deteriorat şi plouă prin el, tavanele sunt fisurate, instalaţia electrică are defecţiuni, iar sobele au fisuri şi nu au fost reparate.

Potrivit inspectorilor, multe şcoli din judeţul Buzău folosesc spaţii improvizate în lipsa unor clase corespunzătoare în care să se desfăşoare cursurile, nu au sisteme de alimentare cu apă potabilă, nu au grupuri sanitare corespunzătoare, racordate la apă curentă şi cu un număr suficient de cabine şi nu sunt dotate cu spaţii în care copiii să poată desfăşura activităţi în aer liber, în condiţii de siguranţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici