REPORTAJ: Soldaţii americani care au participat la “Marşul Cavaleriei”, întâmpinaţi cu aplauze la Braşov - FOTO

Militarii americani şi români care au participat, cu transportoare blindate, la “Marşul Cavaleriei” au ajuns, joi, la Braşov, unde au fost întâmpinaţi cu aplauze de zeci de persoane, la ceremonie fiind prezenţi ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson.

Urmărește
3592 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Soldaţii americani care au participat la “Marşul Cavaleriei”, întâmpinaţi cu aplauze la Braşov - FOTO

REPORTAJ: Soldaţii americani care au participat la “Marşul Cavaleriei”, întâmpinaţi cu aplauze la Braşov (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Câteva zeci de persoane, braşoveni şi turişti, au început să sosească, începând cu ora 13.00, în parcarea din faţa Bibliotecii Judeţene, pentru a-i întâmpina pe militarii americani şi români care participă la ”Marşului Cavaleriei“, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După câteva ore de aşteptare şi câteva reprize de ploaie, în jurul orei 15.00, au început să îşi facă apariţia transportatoarele militare, fiecare având câte un steguleţ românesc şi unul american.

Vehiculele blindate au fost întâmpinate cu aplauze de către cei prezenţi, cei mai încântaţi fiind copiii.

La parada militarilor au fost prezenţi ministrul Apărării, Mircea Duşă, comandantul Diviziunii 2, Regimentul Cavalerie 2 al Armatei SUA, Theodore Johanson, însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, şi primarul Braşovului, Geroge Scripcaru.

Ministrul Mircea Duşa a declarat că a ţinut să fie prezent la Braşov alături de Dean Thompson, pentru a sublinia încă o dată importanţa apartenenţei României la NATO.

”Am dorit să fim astăzi la Braşov, împreună cu domnul Thompson (Dean Thompson, înscărinat cu afaceri al SUA - n.r.) pentru a sublinia încă o dată importanţa apartenenţei ţărilor noastre la NATO. În acelaşi timp am subliniat măsurile deosebite care au fost luate la summitul din Ţara Galilor pentru reasiurarea pe flancul estic şi, sigur, că aceste măsuri se referă şi la exerciţiile militare organizate la noi. Aţi văzut că începând din luna martie, împreună cu partenerii noştri din NATO, am organizat un număr mare de exerciţii în România şi militarii români participă, la rândul lor, la alte exerciţii de pregătire în ţări ale UE şi NATO“, a spus Duşa.

Ministrul a adăugat că în luna iulie va începe un alt exerciţiu, tot în poligonul de la Cincu, judeţul Braşov, unde soldaţii români se vor antrena alături de soldaţi italieni ai Conmandamentului de la Napoli.

La rândul său, Dean Thompson a spus că trupele din Statele Unite, România sau din oricare altă ţară aliată se instruiesc şi se pregătesc, exprimându-şi însă speranţa că doar rar ”vor lupta pentru principiile invidiate de mulţi oameni pretutindeni în lume”.

”Vă rog să reflectaţi un moment la semnificaţia calităţii de membru al celei mai puternice alianţe din istoria lumii. În chiar primul paragraf al Tratatului Atlanticului de Nord din 1949, înainte de orice referire la apărarea colectivă sau la chestiuni militare, naţiunile membre ale NATO se angajează să «salvgardeze libertatea, moştenirea comună şi civilizaţia popoarelor lor, bazate pe principiile democraţiei, libertăţii individuale şi statului de drept». Mai departe, în Articolul Doi al documentului fondator, ele se angajează să «Contribuie la dezvoltarea în continuare a relaţiilor internaţionale de pace şi prietenie prin întărirea instituţiilor lor libere, prin promovarea unei mai bune înţelegeri a principiilor pe care se fundamentează aceste instituţii şi prin promovarea condiţiilor pentru stabilitate şi prosperitate». Aceste idei inspirate mă fac foarte conştient de faptul că trupele noastre din Statele Unite, din România sau din oricare altă ţară aliată se instruiesc, se pregătesc şi sper că numai rar vor lupta pentru principiile invidiate de mulţi oameni pretutindeni în lume”, a spus oficialul american.

După discursurile oficialităţilor, cei prezenţi au putut admira îndeaproape transportoarele blindate. Copiii, însoţiţi de părinţi sau bunici, au fost cei mai curioşi să afle cum arată un tanc adevărat.

”E mai fain decât în filme. Am vrut să văd cum arată un soldat american pe bune pentru că până acum i-am văzut doar la televizor“, a spus un băieţel de nouă ani, care coborâse de pe un blindat unde îl suise bunicul lui pentru a-i face o poză.

Soldaţii americani şi cei români le-au răspuns braşovenilor la întrebări, i-au lăsat să intre în transportoarele militare sau să se joace cu mitralierele, care nu aveau muniţie, s-au lăsat fotografiaţi şi au dat autografe. Unii dintre soldaţi au primit şi garoafe albe de la admiratoare.

La rândul lor, americanii au cerut să facă poze alături de junii braşoveni, care au participat la eveniment îmbrăcaţi în straie de sărbătoare.

Soldaţii americani au spus că cel mai mult i-a impresionat ospitalitatea românilor, care i-au primit cu prietenie oriunde s-au dus.

”Suntem aici în România de aproape două luni, dar acum venim pentru prima dată la Braşov. Aveţi o ţară foarte frumoasă şi sunt foarte impresionat de faptul că toată lumea este foarte prietenoasă aici. Am fost primiţi cu bucurie peste tot şi este un sentiment foarte frumos pe care ţi-l dă acest lucru. Poate că sunt zile când te întorci de la antrenament şi eşti într-o stare destul de proastă, dar când vezi că toată lumea te primeşte atât de bine, îţi schimbă imediat dispoziţia. Ne antrenăm acum cot la cot cu soldaţii români, dar imediat ce vom ajunge în Cincu ni se vor alătura colegi din Marea Britanie şi Canada“, a spus John.

Ei spun că nu prea au avut timp să viziteze România, dar vor avea câteva excursii scurte prin ţară, la Bucureşti, la castelul Bran şi una la mare, o zi sau două, înainte de plecare.

Un alt soldat american laudă şi el ospitalitatea românilor pe care i-a întâlnit, dar şi mâncarea românească pe care o consideră ”absolut grozavă“.

După popasul de aproape trei ore la Braşov, în jurul orei 18.00, convoaiele militare au pornit către destinaţia poligonul de la Cincu, unde se vor antrena aproape două luni.

Peste 1.500 de militari din Canada, Marea Britanie, România şi SUA, cu aproximativ 200 de mijloace de luptă, vor participa, în perioada 15 mai - 6 iunie, la un exerciţiu multinaţional de instruire prin simulare reală şi cu trageri de luptă, ”Sarmis 15“, organizat în garnizoana Braşov şi la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu.

Militarii americani, cu peste 80 de transportoare blindate, au plecat, miercuri, în “Marşul Cavaleriei”, de la baza din Mihail Kogălniceanu din Constanţa, oprindu-se în Ploieşti şi Sinaia, destinaţia finală fiind poligonul de la Cincu, judeţul Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici