- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (11.07.2014, 11:26)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Tatăl unui copil mort în spital îşi cere dreptatea: Vincent, victima nepăsării şi aroganţei
Un clujean al cărui băiat de 12 ani a murit 2013, diagnosticat cu meningo-encefalită, a sesizat Parchetul după ce Colegiul Medicilor i-a respins reclamaţia împotriva unui pediatru pe care îl acuză de malpraxis. Bărbatul spune că fiul său a fost victima unui sistem bazat pe nepăsare şi aroganţă.
Urmărește
2986 afișări
REPORTAJ: Tatăl unui copil mort în spital îşi cere dreptatea: Vincent, victima nepăsării şi aroganţei (Imagine: Arhiva personală)
Un puşti creţ priveşte cu ochi mari dintr-o poză înrămată aflată pe o noptieră, înconjurată de lumânări care ard tot timpul şi o vază de flori schimbate zilnic, un mic altar improvizat la capătul patului. Tatăl băiatului, Lukacs Iosif, îmbrăcat în negru, aranjează un urs de pluş, îmbrăcat într-un tricou de sportiv, dintr-un pat supraetajat, aflat în aceeaşi cameră, şi îi dau lacrimile.
"De aici din pat l-am scos pe Vincent când s-a simţit rău şi a avut febră şi l-am culcat cu mine în pat. L-am dus la medicul de familie, apoi la Clinica de Pediatrie nr. II din Cluj-Napoca, unde a fost consultat, iar dacă medicul de gardă, Simona Morar, l-ar fi internat în spital şi l-ar fi investigat, sunt sigur că băiatul meu ar fi scăpat. L-a trimis acasă, după care a fost internat la Pediatrie I, apoi a intrat în comă, iar în luna mai a decedat în spital", a spus bărbatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Drama sa a început în urmă cu un an, în aprilie 2013, a doua zi de Paştele catolic, când Vincent, fiul său în vârstă de 12 ani, s-a simţit rău şi a făcut febră de 40 de grade, pe care a dus-o "pe picioare" timp trei zile. Copilul a fost dus la medicul de familie, care i-a prescris antitermice şi antibiotice, apoi i-a schimbat tratamentul, dar starea de sănătate a copilului nu s-a îmbunătăţit, astfel încât a fost trimis la Clinica de Pediatrie nr. II Cluj-Napoca, de care aparţinea.
"Avea de trei zile febră de 40 de grade, ameţeli, greţuri, somnolenţă, fotofobie, nu mai mânca şi spunea că se simte ciudat. Am informat-o pe doamna doctor Simona Morar despre antecedentele privind sănătatea copilului. Toate simptomele şi lucrurile pe care i le-am spus trebuiau să îi dea de gândit şi să îl supună unei investigaţii amănunţite care să excludă orice posibilitate, pe lângă roşeaţa în gât, pe care a presupus că este cauza bolii. Deşi i-am spus că a avut trei zile febră de 40 de grade, în scrisoarea medicală a notat că avea stări febrile de până la 39 de grade. Am fost trimişi acasă ca să continuăm tratamentul şi să revenim dacă starea băiatului se înrăutăţeşte", a povestit Lukacs Iosif.
La două zile după ce a fost trimis acasă de medicul de gardă, copilul a intrat în convulsii, iar pe corp a apărut purpura hemoragică.
"Am chemat Ambulanţa, a fost internat la Clinica de Pediatrie I, unde a fost diagnosticat cu meningo-encefalită, lucru confirmat de examenul RMN şi EEG. La Secţia de Terapie Intensivă a fost izolat, a fost indus în comă profundă, intubat şi ventilat mecanic. S-au mai constatat şi o deficienţă pancreatică acută şi diabet. Toate probele de laborator, virusologice şi bacteriologice care s-au efectuat au ieşit negative. Nu au indicat nicio cauză care ar fi putut motiva cauza îmbolnăvirii. Din acest motiv trag concluzia că îmbolnăvirea s-a datorat faptului că a fost incorect tratat în faza de debut, ceea ce a dus la această evoluţie a stării de sănătate. Acest lucru putea fi evitat dacă ar fi fost ţinut la spital când ne-am prezentat la camera de gardă. A fost ultimul lui drum. Nu s-a mai întors acasă niciodată", a arătat bărbatul.
El mai spune că în perioada în care copilul a stat internat la terapie intensivă a sesizat mai multe aspecte care au dus la înrăutăţirea stării de sănătate a acestuia.
"În a doua săptămână de la internare s-au terminat medicamentele anticonvulsive, pe care clinica nu le mai avea. Am procurat medicamentele din străinătate pentru continuarea tratamentului. În săptămâna dintre sărbători, de la 1 mai şi până după Paşte, 7 mai, în clinică activitatea a fost doar pentru asigurarea urgenţelor, iar Vincent a fost lăsat oarecum abandonat şi neglijat, nimeni nu s-a mai înteresat de evoluţia stării lui, fiindu-i menţinute doar funcţiile vitale. După sărbători, la reînceperea activităţii, s-a constatat că Vincent avea septicemie. Nu mai avea nicio şansă. A luptat şase săptămâni, dar a obosit, iar în data de 13 mai ne-a părăsit. A fost condamnat de un sistem bazat pe nepăsare, aroganţă, superficialitate şi dispreţ faţă de cei pentru care a fost creat", a subliniat Lukacs Iosif.
Lukacs Vincent era elev în clasa a V-a la Şcoala reformată cu pedagogie Montessori din Cluj-Napoca, unde a fost al doilea din clasă la învăţătură. La aceeaşi şcoală învaţă şi sora sa mai mică, Denisa.
"Era un copil energic, avea o fire de lider, de luptător. A fost pasionat de fotbal, când venea de la şcoală dispărea la fotbal, alături de copiii din vecini. Era fan al echipei CFR Cluj. Până la 10 ani a fost sensibil la infecţii, avea probleme de deficienţă imunitară, dar, per ansamblu, era un băiat sănătos, zdravăn şi rezistent, pe lângă fotbal mai făcea înot, tenis, ciclism", spune tatăl.
După şase luni de la decesul copilului, acesta a început demersurile pentru a afla ce s-a întâmplat şi a depus plângeri la Colegiul Medicilor Cluj, iar apoi şi la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.
"Mi-a fost foarte greu după decesul copilului să iau o hotărâre, eram sub şocul evenimentului, într-o stare de depresie. Am întrebat în stânga şi în dreapta, pe cunoscuţi şi apropiaţi, dacă să las sau să nu las această problemă dată uitării. M-am încadrat în termenul legal de şase luni şi am depus în 6 noiembrie 2013 o plângere la Colegiul Medicilor, la care am primit răspuns în martie 2014, după cinci luni, care nu m-a satisfăcut deloc. În luna mai 2014 am depus plângere penală la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca şi vreau doar să aflu adevărul despre decesul fiului meu şi să se facă dreptate, pentru ca, pe viitor, să nu fie şi altcineva într-o asemenea situaţie", a mai spus Lukacs.
În plângerea adresată procurorilor, acesta cere investigarea "circumstanţelor fără explicaţii care au cauzat decesul lui Lukacs Vincent în vârstă de 12 ani, precum şi dacă acestă situaţie s-ar fi putut evita dacă s-ar fi acordat mai mare atenţie diagnostigării, îngrijirii medicale şi tratamentului în perioada de debut a bolii".
Plângerea depusă la Colegiul Medicilor a fost soluţionată în defavoarea lui Lukacs Iosif, după cinci luni de la depunere, în 26 martie 2014.
"Se respinge sesizarea lui Lukacs Iosif împotriva medicului Simona Morar, căreia nu i se poate reţine nicio abatere de ordin etic, deontologic sau profesional în acordarea asistenţei medicale pacientului Lukacs Vincent", se arată în răspunsul Colegiului Medicilor.
Decizia nu a fost contestată de Lukacs Iosif, iar acesta nu a cerut rejudecarea plângerii de către Comisia Superioară de Disciplină.
Lukacs Iosif recunoaşte că a reuşit să depăşească perioada care a trecut de la moartea fiului său, "prin credinţă şi rugăciuni". Face pauze lungi, iar ochii îi înoată în lacrimi.
"Sunt convins că mă voi revedea cu Vincent când îmi voi termina menirea în această lume, dincolo îl voi regăsi şi vom fi împreună. Asta mi-a dat putere să rezist", a încheiat bărbatul.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe