Video REPORTAJ: Ziua Romilor la Glina, cu oficiali ai ambasadelor. Primarul: Aceşti oameni are nevoie de ajutor - FOTO şi VIDEO

Romii din Glina au sărbătorit Ziua Romilor prin muzică, poezie şi teatru de Caragiale, având printre invitaţi oficialităţi de rang înalt precum ambasadorul britanic şi soţia însărcinatului cu afaceri al SUA, cărora primarul comunei le-a cerut sprijinul: ”Vreau să ridicăm locuitorii mai sus decât e”.

Urmărește
1667 afișări

Pentru prima dată, autorităţile locale din Glina au organizat, miercuri, în comuna lor, un eveniment pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, la care au invitat şi oficiali români, dar şi reprezentanţi ai ambasadelor acreditate la Bucureşti.

"Să aveţi o zi frumoasă astăzi, să vă bucuraţi de ea, să reprezinte un soare şi un nou început pentru voi toţi", le-a urat, celor peste 200 de invitaţi, majoritatea copii, Daniel Ioniță, secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Oficialul le-a explicat celor prezenţi că rolul MAE în această sărbătoare este dat de faptul că ministerul a fost angrenat încă de la început în prezentarea şi promovarea "problematicii rome", care este una europeană: "MAE, prin reprezentanţele sale în străinătate, are rolul de a promova, apăra şi reprezenta interesele românilor şi implicit ale tuturor cetăţenilor săi, inclusiv ale dumneavoastră, reprezentanţi ai etniei rome".

Acesta a recunoscut că, dincolo de planuri, strategii de acţiune, resurse, parteneriate cu Uniunea Europeană şi cu diverse state, statul român mai are "multe de făcut" când vine vorba de minoritatea romă.

Secretarul de stat le-a vorbit celor prezenţi despre noua strategie guvernamentală privind incluziunea romilor, subliniind rolul educaţiei, care oferă "şansa şi posibilitatea unei vieţi mai bune".

"Dar, evident, acestea sunt, poate, cuvinte frumoase. Ce e mai important de ştiut este că pentru a putea fi implementată această strategie este nevoie de sprijin, iar sprijinul trebuie să vină nu numai de la autorităţile centrale, ci şi de la ONG-uri, de la asociaţiile dumneavoastră", a spus reprezentantul MAE.

Jane Thompson, soţia însărcinatului cu afaceri al SUA la Bucureşti, le-a mărturisit "copiilor minunaţi" veniţi la Căminul Cultural Glina, că ei reprezintă o inspiraţie şi o motivaţie de a face pe mai departe eforturi pentru acordarea "mai multor drepturi pentru populaţia romă".

"Credem că egalitatea este un drept fundamental al oamenilor şi ar trebui garantat pentru toţi. Astăzi, ne angajăm o dată în plus să depăşim obstacolele care ţin mii de romi în zonele marginalizate ale societăţii (....) Discriminarea şi intoleranţa nu sunt acceptabile în ziua de astăzi şi nu vor fi niciodată", a spus Thompson.

"Când toţi cetăţenii vor învăţa să preţuiască diversitatea societăţii româneşti, ţara va fi mai puternică şi când romii vor participa în mod egal la viaţa politică, economică şi socială, atunci România va fi mai puternică, mai democratică şi mai prosperă (...) Suntem mândri de romi şi suntem recunoscători pentru contribuţia pe care o aduc la diversitatea şi bogăţia culturală a ţării", a mai spus Jane Thompson.

Aceasta a fost aplaudată furtunos de copii, chiar dacă mulţi nu au prea înţeles discursul în engleză al soţiei lui Dean Thompson, un rezumat tradus al declaraţiilor sale fiind făcut ulterior de către Marian Mandache, directorul executiv al Romani CRISS, asociaţia care a organizat evenimentul din Glina, o comună "cu comunitate puternică de romi", potrivit subprefectului Cătălin Pantazi.

Partea oficială a evenimentului a fost încheiată de primarul interimar din Glina, Vasile Marin, care a cerut scuze "excelenţelor lor" pentru drumurile din comună, care sunt pline de gropi.

"E drumul nostru care e în reparaţii, v-aţi scuturat puţin, dar la viitoarea ediţie vă spun eu: o să fie un lux în această comună", a afirmat primarul interimar, care a rugat-o pe Jane Thompson să vină mai des în comună.

"Dragi locuitori, eu cu dumneavoastră merg înainte, de dumneavoastră am nevoie. N-am decât câteva luni de când sunt primar al comunei Glina, sunt primar interimar, la viitoarele alegeri poate oi fi primar plin, nu se ştie, deocamdată sunt interimar, dar vreau să fac treabă de primar", a susţinut Vasile Marin.

"Cel adevărat o fi la «beciul domnesc»", a comentat maliţioasă o doamnă din primele rânduri.

"Eu ţin la romi, îi iubesc, că sunt viaţă din viaţa noastră. Vreau să-i aduc la acelaşi nivel cu toată populaţia comunei Glina", a continuat primarul.

"Avem probleme, nu vreau să vă încarc memoria dumneavoastră acuma, la Ambasada Americii, la Ambasada Marii Britanii, care e o forţă, nu vrem să fim milogi, dar avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Avem nevoie să fiţi mai aproape de noi. Oamenii aceştia vreau să-i ridicăm puţin, puţin mai sus decât e. Nu vrem să-i lăsăm să coboare", a spus Marin, mărturisind că situaţia e "un pic tristă", nu ca înainte, când era "cincinalul".

"Aceşti locuitori are nevoie de ajutorul dumneavoastră, nu numai vorbe, vreau şi fapte. Să ne ajutaţi, să ne sprijiniţi", a conchis primarul interimar, bucuros că este pentru prima dată când "asemenea personalităţi ne-a călcat localitatea".

Odată "scăpaţi" de discursuri, copiii invitaţi, pentru care discriminarea reprezintă deocamdată doar un cuvânt, au urmărit momentele artistice pregătite de colegii lor, artişti amatori care au urcat pentru prima dată pe scenă.

Dansuri şi cântece tradiţionale, poezii, o expoziţie foto, dar şi un scurt fragment din schiţa "O inspecţiune" a lui I.L.Caragiale au însufleţit sala Căminului Cultural din Glina.

La eveniment au participat şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, şi reprezentanţi ai Ambasadelor Suediei, Serbiei şi Poloniei.

Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte, anual, în 8 aprilie, în urma unei decizii luate la primul Congres internaţional al romilor, care s-a desfăşurat la Londra în 1971.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici