SPITALELE CARE NE ÎMBOLNĂVESC  Reţeaua medicală Omega Scan, recenzii proaste, dar conexiuni puternice: mama mea a ajuns o legumă / Patronii, conectaţi la resursele statului

Dosarul Omega Scan dezvăluie că românii sunt umiliţi şi au de suferit şi într-o clinică privată care are în spate „combinatori” din sistemul public, nu doar la spitale de stat precum Pantelimon.

Urmărește
2041 afișări
Imaginea articolului Reţeaua medicală Omega Scan, recenzii proaste, dar conexiuni puternice: mama mea a ajuns o legumă / Patronii, conectaţi la resursele statului

Reţeaua Omega Scan, recenzii proaste, dar conexiuni puternice: mama mea a ajuns o legumă / Patronii, conectaţi la resursele statului

Cazul de la spitalul Pantelimon mută din nou atenţia asupra nepăsării din sistemul public de sănătate şi creşte acţiunile pentru soluţia alternativă pe care o au la dispoziţie bolnavii: clinicile private.

Recent, într-o conferinţă naţională dedicată sănătăţii românilor, eveniment organizat cu susţinerea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, făcea apel către cetăţenii români să îşi îndrepte atenţia către utilizarea asigurărilor private de sănătate.

Rafila ne îndemna să ne facem asigurări private pentru a beneficia de tehnologii moderne de diagnostic şi tratament ambulatoriu şi pentru a evita cozile din spitalele de stat.

Însă, realitatea spune o altă poveste.

Omega Scan: cum să dublezi profitul în doi ani pe piaţa medicală

Mediafax a descoperit nereguli la lanţul de clinici Omega Scan, cu unităţi în Bucureşti şi în Drobeta-Turnu Severin. Reţeaua a înregistrat o creştere financiară spectaculoasă în doar câţiva ani, deşi calitatea serviciilor lasă de dorit, potrivit clienţilor.

Potrivit datelor financiare disponibile pe site-ul termene.ro, Centrul Medical Omega Scan SRL, înfiinţat în martie 2022, a raportat o cifră de afaceri de 3.613.700 lei şi un profit net de 1.832.287 lei în acelaşi an. În 2023, aceste cifre s-au dublat, atingând o cifră de afaceri de 6.945.358 lei şi un profit net de 2.039.000 lei.

În acelaşi grup, RMN Omega Medical Scan SRL a generat, în doar şase luni de la lansarea din 2023, o cifră de afaceri de 1.499.497 lei şi un profit net de 707.374 lei.

De asemenea, Realmed Center SRL, parte din acelaşi grup de firme, înfiinţat în iunie 2020, şi-a triplat cifra de afaceri în trei ani, de la 1.933.461 lei în 2021 la 6.821.019 lei în 2023, demonstrând o creştere remarcabilă într-un timp relativ scurt.

Câştiguri mari, servicii slabe

În pofida succesului financiar, RMN Omega Medical Scan SRL are numeroase recenzii negative pe Google. Pacienţii reclamă lipsa de profesionalism a personalului şi atitudinea arogantă a recepţionerelor, dar şi de timpii de aşteptare nejustificaţi pentru investigaţii, chiar şi pentru pacienţii oncologici care au programare.

Situaţia este şi mai gravă la centrul Omega Scan din Drobeta-Turnu Severin, operat de Realmed Center SRL.

Evaluările clienţilor pe Google menţionează experienţe „traumatizante” şi „îngrozitoare”, cu personal descris drept „nesimţit”, „impertinent” şi „arogant”, iar interpretările investigaţiilor sunt considerate „greşite” şi „de toată jena”. Aşteptarea la cozi interminabile şi nerespectarea programărilor sunt frecvente în aceste unităţi, reclamă cei care au interacţionat frecvent cu spitalul.

 

Un strigăt de disperare vine de la Liliana Nuca, stabilită în Lupeni (Hunedoara), şi priveşte clinica NeuroDiamed, de la Turnu-Severin: „Nu recomand neurologul Dina Manoiu. Mama mea a ajuns o legumă din cauza unui tratament prescris de ea. De 2 zile ne chinuim cu ea să o punem pe picioare”.

Experienţele relatate de pacienţi sugerează o realitate dureroasă a serviciilor din sistemul privat de sănătate. Cei care au programări la clinicile Omega Scan sunt sfătuiţi să aibă răbdare şi să îşi rezerve timp suplimentar, întrucât prioritate au cei care plătesc pe loc serviciile, nu cei cu trimiteri de la medicul de familie.

Diplomă-fantomă

În ciuda avalanşei de recenzii negative pe Internet şi a numeroaselor critici care circulă între pacienţi, clinicile Omega Scan se prezintă pe site-ul oficial şi pe pagina de LinkedIn ca fiind un „pilon de excelenţă în domeniul imagisticii medicale din România”.

Se fălesc şi cu distincţia „Firma de Aur”, primită în 2022 pentru investigarea a 17.000 de pacienţi în doi ani de activitate în radiologie. Premiul ridică serioase semne de întrebare, fiind acordat de un site-fantomă (firmadeaur.ro), unde companiile disperate după diplome şi distincţii se înscriu singure şi cer să le fie analizate evaluările.

Puţinele recenzii pozitive ridică suspiciuni. Par a fi scrise de persoane care au un interes direct în această afacere profitabilă. Nu doar numărul redus al recenziilor pozitive este problematic, ci şi calitatea lor. Mulţi dintre cei care au lăudat clinicile par să fie actuali sau foşti patroni.

De exemplu, Florin Melciu, într-un text cu greşeli gramaticale, descrie experienţa la RMN Omega Medical Scan SRL ca având „servicii de calitate, perinal dragut si profesionist”. O altă recenzie apreciativă provine de la Cosmin Marius Marian.

Grecul Tsilios, preocupat să deschidă clinici în România. Grecul are afaceri cu echipamentele uzate

În spatele clinicilor Omega Scan se află patroni influenţi, cu legături bine stabilite şi acces la resursele financiare ale statului, în special cele ale Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi ale Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (OPSNAJ).

Printre aceştia se numără Ioannis (John) Tsilios, un grec cu predispoziţie pentru afacerile medicale din România.

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Tsilios este acţionar în trei companii prezentate aici şi în alte patru din România.

Pe LinkedIn, se prezintă CEO al Rad Invest Group, o firmă ce comercializează echipamente medicale de imagistică şi deţine clinici în România, Ucraina, Grecia, Marea Britanie şi Cehia.

De asemenea, este implicat în companii din Marea Britanie şi din Germania, cum ar fi Iasis Technologies GmbH, specializată în comerţul cu echipamente medicale uzate.

Strategia lui Tsilios pare să includă deschiderea de clinici în România, dacă se poate cu echipamente second-hand, pe considerentul că statul decontează sume semnificative pentru servicii medicale.

Am căutat să clarificăm aspectele legate de succesul şi practica de afaceri a lui Ioannis Tsilios prin intermediul unui set de întrebări trimise acestuia atât pe adresa de e-mail, cât şi pe Facebook şi pe LinkedIn. Până în acest moment, Tsilios nu a răspuns întrebărilor. 

Conexiunile care alimentează succesul financiar

Astfel de iniţiative nu ar fi fost posibile fără susţinerea unor angajaţi din interiorul CASMB, susţin sursele Mediafax. Un exemplu ar fi Cosmin Florin Rădulescu, fondator şi fost administrator al Centrului Medical Omega Scan SRL, care deţine funcţia de şef serviciu la CASMB, alături de soţia sa, Florina Iulia Rădulescu, şefă de birou la aceeaşi instituţie. Rădulescu s-a retras din companie în mai 2023, fără a declara părţile sociale deţinute în declaraţiile de interese.

Contactat telefonic şi întrebat cum explică că nu a menţionat părţile sociale deţinute în Omega Scan în declaraţiile de interese, Cosmin Florin Rădulescu a răspuns încurcat: „Cred că am omis asta. Şi acum nu ştiu cum se repară asta”.

Eram suspendat (n.r. - de la CASMB). De asta m-am suspendat, să încerc ceva. Şi am încheiat relaţiile cu firma respectivă şi m-am întors. Dar nu ştiu cum să o îndrept acum (n.r. - lipsa informaţiilor din declaraţia de avere şi de interese)”, a comentat Cosmin Florin Rădulescu, actual şef serviciu la CASMB.

Florin Melciu: cariera între funcţii publice şi afaceri medicale profitabile

Un alt personaj conectat în afacerea Omega Scan este Florin Melciu, care a fost asociat şi încă gestionează toate companiile din grup. Melciu şi-a început cariera la doar 25 de ani, ca subsecretar de Stat în Ministerul de Interne şi a ocupat ulterior diverse funcţii de conducere în ministere şi instituţii-cheie ale statului.

A trecut şi pe la compania rusească Softline Group şi a avut încercări jurnalistice la Adevărul şi la Lumea Politică. Acum, potrivit CV-ului, Melciu jonglează cu patru locuri de muncă la stat şi administrează patru companii publice fără remuneraţie, în timp ce gestionează şi clinicile private Omega Scan.

Conform declaraţiei de avere din iunie 2024, Florin Melciu este şef serviciu la Smart SA, consilier general la Primăria Municipiului Bucureşti din partea Partidului Naţional Liberal, angajat la CN Poşta Română SA şi membru în Consiliul de Administraţie al Utilităţi Publice SRL.

De asemenea, din declaraţia de interese, reiese că este membru AGA al STB SA, TCMB SA, Eco Igienizare SA şi membru CA al Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni (https://smart-sa.ro/declaratii-de-avere-si-de-interese/).

În noiembrie 2022, Melciu a fost numit şi membru în Consiliul de Administraţie al CASMB, dar şi-a dat demisia în ianuarie 2023 din „motive personale” (https://doc.pmb.ro/consiliu/sedinte/490/oz/11113.pdf).

Această mişcare a fost făcută, se pare, pentru a nu trezi discuţii despre eventuale conflicte de interese, în contextul în care compania beneficiază de contracte cu fonduri publice, cum ar fi cele de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi şi OPSNAJ.

Astfel, Florin Melciu şi partenerii săi au făcut transferuri strategice de părţi sociale în Realmed Center SRL către Iuliana Diana Mîţu-Ciocan, care le-au permis să menţină accesul la fondurile asigurărilor de sănătate fără aparente conflicte de interese.

Conform datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în aprilie 2023, Cosmin Florin Rădulescu a cedat 40% din părţile sociale către Mîţu-Ciocan. În octombrie 2023, Ioannis Tsilios şi Melciu au procedat similar, transformând-o pe Iuliana Diana Mîţu-Ciocan în asociat unic al Realmed Center SRL.

Pentru a clarifica situaţia, i-am adresat lui Florin Melciu întrebări despre posibilele conflicte de interese care ar putea rezulta din rolurile sale publice şi implicarea în grupul de companii Omega Scan, care se regăsesc în declaraţia lui de avere şi interese din 2024.

Este consilier general la PMB

El a explicat că declaraţiile de avere se fac cu un an în urmă, subliniind că „eu de un an de zile nu sunt implicat în Realmed”. Totodată, Melciu a menţionat că, în perioada de 30 de zile în care a fost membru în Consiliul de Administraţie al CASMB, nu a participat la niciun vot şi apoi s-a retras după ce a întrebat ANI.

Melciu a declarat că în prezent ocupă doar funcţia de Consilier General la Primăria Municipiului Bucureşti şi că nu are altă funcţie publică în afară de aceasta. A subliniat că mandatul său urmează să se încheie luna viitoare şi că nu există alte funcţii publice care să genereze conflicte.

În partea în care ţine de fondurile de la stat obţinute de Realmed Center SRL, declară că nu există firmă privată care să nu aibă contract cu CASMB.

Toate firmele private au contract. Nu există o firmă privată care să n-aibă contract cu CASMB. Toate. Nu există vreuna să nu aibă”, explică el banii viraţi şi către firma în care era asociat cu un an în urmă. Respinge ideea că ar exista un transfer de fonduri de la stat către Omega Scan.

„În primul rând, Omega Scan nu beneficiază de niciun fond public, ca să ne hotărâm de la început,” a încheiat Melciu.

Legături primejdioase de familie pentru accesul la fonduri publice

Realmed Center SRL, o clinică din grupul Omega Scan, a obţinut contracte profitabile cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi şi a primit suma de 499.639 lei de la OPSNAJ în septembrie 2023 pentru servicii de asistenţă medicală paraclinică.

Iuliana Diana Mîţu-Ciocan, asociat unic al Realmed Center SRL, joacă un rol crucial în această reţea financiară. Despre ea, pacienţii susţin că la neurologie are lacune şi a cam „lipsit de la orele de etică” (https://www.facebook.com/profile.php?id=100057482108057&sk=reviews&locale=ro_RO).

Mai mult, nu este doar un medic primar neurolog, ci şi un actor important pentru că beneficiază de influenţa soţului său, care este Ion Mîţu, directorul general al CASMB, aflat la conducere din 2018.

În plus, Cosmin Florin Rădulescu a preluat iniţial 40% din Realmed Center SRL de la Valeriu Ionel Popescu, un membru al familiei Mîţu-Ciocan printr-o căsătorie anterioară, conform interacţiunilor de pe Facebook cu Carina Popescu, fiica Iulianei (https://www.facebook.com/carina.popescu.756/posts/928369578873061).

Aparent, foştii asociaţi Valeriu Ionel Popescu şi Cosmin Florin Rădulescu au fost promotorii intereselor soţilor Mîţu vizavi de clinica Omega Scan din Drobeta-Turnu Severin.

Florin Melciu a oferit clarificări şi cu privire la anumite legături personale pe care le-ar avea cu Ion Mîţu, directorul general al CASMB, când, în aprilie 2023, a cedat 40% din părţile sociale ale Realmed Center SRL către soţia acestuia, Iuliana Diana Mîţu-Ciocan.

Nu cred că este vorba de soţia lui ( n.r. - Ion Mîţu)”, a precizat, la final, Florin Melciu.

Sistem bine coordonat de susţinere şi protejare

Până în iunie 2023, Ion Mîţu, directorul general al CASMB, includea în declaraţiile de avere veniturile soţiei sale, Iuliana Diana Mîţu-Ciocan, obţinute din salarii şi dividende de la clinica Neuro Diamed SRL, clinică deţinută chiar de aceasta (https://cnas.ro/wp-content/uploads/2023/07/CASMB.pdf).

Însă, în declaraţia de avere din iunie 2024 (https://cnas.ro/wp-content/uploads/2024/06/CASMB.pdf), nu mai apare niciun venit al soţiei, nicio referinţă la contractele acesteia cu CJASM sau OPSNAJ, şi nici la noua achiziţie, Realmed Center SRL, care a înregistrat o cifră de afaceri de 6.821.019 lei şi un profit net de 1.917.195 lei în 2023.

Potrivit legii, asemenea omisiuni sunt permise doar în cazul unui divorţ sau al unei separaţii de bunuri, însă în lipsa unor asemenea evenimente, ar putea fi o încercare de a ascunde relaţiile de afaceri ale soţiei cu Ioannis Tsilios şi Florin Melciu.

Situaţia ar trebui explicată de Agenţia Naţională pentru Integritate, având în vedere că Ion Mîţu gestionează casa de asigurări cu cel mai mare număr de asiguraţi şi, implicit, cu cele mai multe fonduri.

Mîţu stă ascuns

L-am contactat pe Ion Mîţu, directorul general al CASMB, pentru a-l întreba cum explică lipsa veniturilor soţiei din declaraţia lui de avere din 2024 şi interesele de afaceri ale soţiei, Iuliana Diana Mîţu-Ciocan, având în vedere implicarea ei în Realmed Center SRL şi câştigurile semnificative ale acestei companii din ultimii doi ani. Nu am putut obţine o reacţie din partea lui, dar o vom publica de îndată ce o vom primi.

În schimb, la telefon am vorbit cu Iuliana Diana Mîţu-Ciocan, care, conform declaraţiei de avere şi interese din 2023, era soţia directorului general al CASMB. La început, a povestit că are propria clinică privată şi că nu mai lucrează de mulţi ani la stat.

Lucrurile au luat o altă întorsătură în momentul în care Iuliana Diana Mîţu-Ciocan a fost întrebată dacă soţul ei, Ion Mîţu, ar fi influenţat ascensiunea companiei Realmed Center SRL şi de ce datele lipsesc din declaraţia lui de avere şi interese din 2024.

A întrerupt dialogul, la un moment dat, motivând că are pacienţi pe cap. „Deci, noi nu suntem căsătoriţi. Probabil din cauza aceasta nu apare nimic. Vă rog să mă scuzaţi, dar eu am pacienţi în cabinet, am pacienţi la uşă, programaţi, da, n-am cum să răspund acum. Dacă doriţi, ne auzim în alte condiţii”, s-a scuzat Iuliana Diana Mîţu-Ciocan.

În 2024, sănătatea românilor costă 55 miliarde lei, 6.5% din PIB

România are un sistem de asigurări de sănătate invidiat de multe ţări. Angajaţii români, fie că lucrează la stat sau privat, contribuie cu 10% din venitul brut la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În 2024, bugetul asigurărilor de sănătate este de aproximativ 55 miliarde lei, reprezentând 6.5% din PIB-ul României.

În ciuda alocărilor bugetare crescute de-a lungul anilor, sistemul de sănătate românesc rămâne ineficient şi incapabil să facă faţă nevoilor reale ale populaţiei. Aceste deficienţe determină mulţi români să caute alternative în sectorul privat, unde sunt obligaţi să suporte costuri suplimentare pentru a beneficia de un tratament adecvat şi rapid.

Piaţa asigurărilor private de sănătate din România a înregistrat o creştere semnificativă în ultimii ani, ajungând la aproximativ 500 de milioane de lei în 2023.

În acelaşi timp, reţelele de spitale şi clinici private din România s-au extins considerabil. Piaţa serviciilor medicale private a depăşit 3 miliarde de euro, fiind susţinută de investiţii semnificative şi de o cerere crescută pentru servicii medicale de calitate.

Cazul Omega Scan arată că, deşi sectorul privat promite servicii de sănătate superioare, realitatea întâlnită de pacienţi arată adesea probleme similare cu cele din sistemul public.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici