Revolta elevilor dintr-un liceu din România: Banii strânşi de părinţi sunt pentru paza instituţiei. Făgădău să asigure finanţarea!

Asociaţia Elevilor din Constanţa îi cere primarului Decebal Făgădău să asigure bani pentru paza şcolilor, ameninţând că, în caz contrar, va da în judecată CL. Reacţia vine după ce o elevă a publicat un document în care apar bani strânşi de părinţi la Liceul „Traian”, inclusiv pentru pază.

Urmărește
3110 afișări
Imaginea articolului Revolta elevilor dintr-un liceu din România: Banii strânşi de părinţi sunt pentru paza instituţiei. Făgădău să asigure finanţarea!

Revolta elevilor dintr-un liceu din România: Banii strânşi de părinţi sunt pentru paza instituţiei. Făgădău să asigure finanţarea!

Potrivit reprezentanţilor AEC, „fondul şcolii” şi „fondul clasei” sunt „fenomene bine împământenite în sistemul de învăţământ românesc”, existând o regulă nescrisă ca părinţii să plătească lunar, semestrial sau anual sume de bani din bugetul propriu pentru ca asociaţiile de părinţi să achiziţioneze materiale ce ţin de actul didactic, materiale de curăţenie, contractarea firmei de pază a liceului, precum şi alte cheltuieli pe care unii directori le cer din partea asociaţiei de părinţi ce gestionează fondurile.

Roxana-Ioana Şerban, reprezentant al elevilor în Liceul Teoretic „Traian” şi vicepreşedinte AEC, a postat duminică seara, pe Facebook, un document de evidenţă privind banii ce sunt strânşi de către asociaţia de părinţi a liceului pentru pază, consumabile, „serbare Crăciun” sau „premii olimpici”. În acesta se regăseşte suma pe care fiecare clasă o „datorează”, ea fiind raportată la numărul de elevi/clasă înmulţit cu suma de 100 lei/elev.

„Fiind elevă a acestui liceu, nu am putut să nu sesizez cum, anual, în preajma începutului de an şcolar, pe grupurile de părinţi încep să apară mesaje care anunţă faptul că a început strângerea de bani pentru aşa-zisul fond al şcolii. Atunci când cineva se încumetă să întrebe ce se va face cu aceste sume enorme (colectivul unei clase fiind în medie de 30 de elevi, adică 3.000 de lei în medie pe clasă), principalul motiv enunţat este cel al asigurării pazei. (…) Când am aflat de existenţa acestui tabel, evidenţă a contribuţiilor, am rămas şocată să văd ce sume se vehiculează şi ce destinaţie au. Modul în care sumele sunt defalcate pe clase şi sunt realizate procentaje te face să te gândeşti că acesta este registrul de plăţii al unei firme, realizând, mai apoi, că fiecare 100 de lei din suma totala reprezintă de fapt un elev care a fost nevoit sa achite fondul şcolii. La finalul zilei ne mai rămâne să ne gândim: cât de gratuit e dreptul la educaţie?”, a precizat Roxana-Ioana Şerban într-un comunicat al AEC.

Reprezentanţii elevilor susţin că acest tip de cheltuieli sunt asigurate, prin lege, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru bunuri şi servicii, iar pe de altă parte, cheltuielile ce ţin de renovări, asigurarea pazei, precum şi investiţii în clădirea şcolii, banii trebuie să fie asiguraţi din bugetul local, de către primărie.

De asemenea, în ceea ce priveşte asigurarea pazei, această obligaţie survine autorităţilor locale, respectiv Consiliului Local.

„Acest cerc vicios este, însă, continuat de către fiecare părinte care plăteşte fondul şcolii şi alege să nu se opună sistemului creat. Asociaţiile de părinţi au un buget paralel celui unităţii de învăţământ ele reprezentând organizaţii neguvernamentale private. Ele nu sunt supuse procedurilor de achiziţie publică, motiv pentru care contractarea unor firme de pază, spre exemplu, poate fi făcută în mod arbitrar, fără a se ţine cont de cea mai bună ofertă şi astfel suma devine considerabil mai mare în comparaţie cu costurile reale. Mai mult decât atât, nu se ţine cont de părinţii care nu au posibilităţile financiare de a plăti aceste sume. De cele mai multe ori se creează presiuni, atât din partea conducerii unităţilor de învăţământ, cât şi din partea părinţilor care plătesc sumele, apostrofându-i pe cei ce aleg să nu plătească, fie pentru că nu îşi permit, fie pentru că aleg să se opună acestui sistem viciat”, spun reprezentanţii elevilor constănţeni.

Asociaţia Elevilor consideră că vina se împarte între autorităţile locale, directorii unităţilor de învăţământ, dar şi a părinţilor care practică strângerea acestor fonduri şi îi cer directoarei liceului, Gabriela Costea, să ia toate măsurile necesare pentru remedierea problemei, „demonstrând astfel că nu e complice la situaţia creată”.

De asemenea, ei i-au cerut primarului Constanţei, Decebal Făgădău, ca până la data de 15 noiembrie să dispună asigurarea finanţării pazei tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu, ameninţând că, în caz contrar, AEC va acţiona în instanţă Consiliul Local Constanţa.

Taguri:
elevi,
pază şcoli,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici