Revoluţionarii, la Guvern pentru a-i cere lui Boc să nu li se retragă drepturile financiare

Reprezentanţii mai multor organizaţii de revoluţionari au venit, luni, la sediul Guvernului pentru a-i cere premierului Emil Boc lămuriri privind ultimele sale declaraţii referitoare la drepturile materiale ale persoanelor care au luptat la Revoluţie şi a-i cere să nu li se retragă aceste alocaţii.

Urmărește
425 afișări
Imaginea articolului Revoluţionarii, la Guvern pentru a-i cere lui Boc să nu li se retragă drepturile financiare

Sediul Guvernului (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Ei au fost primiţi de către conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, pentru o discuţie pe acestă temă.

În timpul întâlnirii, reprezentanţii organizaţiilor de revoluţionari au prezentat o listă de revendicări, prin care solicită respectarea şi aplicarea în mod unitar a Legii 341/2004 privind recunoştinţa faţă de eroii-martiri, dar şi adoptarea urgentă a unor acte normative de "asanare morală" a societăţii, precum Legea lustraţiei, Legea imprescriptibilităţii crimelor, Legea răspunderii magistraţilor şi finalizarea în regim de urgenţă a dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor.

Revoluţionarii solicită şi modificarea urgentă a Legii audiovizualului, astfel ca "pe timpul emisiunilor tv, radio sau în articole din presa scrisă să fie menţionate numele formatorilor de opinie care au desfăşurat activităţi înainte de 1989, să fie obligatorie menţionarea funcţiilor politice, colaborarea cu fosta securitate, presa comunistă în care şi-au desfăşurat activitatea", iar prezentarea unor fapte care nu pot fi susţinute cu documente sau argumente verificabile de către formatorii de opinie să fie sancţionată cu interdicţia de a mai apare în presa scrisă şi vorbită pe termen limitat, în funcţie de gravitatea susţinerilor nefondate.

Ei au avertizat că, dacă nu le vor fi păstrate drepturile, vor cere "confiscarea" averilor tuturor oamenilor politici şi investitorilor care au derulat afaceri cu statul prin evaziune fiscală şi vor protesta în faţa Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului, sediilor partidelor politice şi în Piaţa Universităţii.

"Nu poţi astăzi să manifeşti recunoştinţă faţă de eroi, iar mâine să spui să nu îi mai recunoşti. Pentru Revoluţia franceză şi astăzi se poartă respect", au afirmat revoluţionarii.

Ei au convocat pentru 25 iulie, la sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, o şedinţă a reprezentanţilor organizaţiilor de revoluţionari, în vederea organizării în luna august a unui congres extraordinar la care să fie invitaţi şeful statului, premierul, preşedinţii celor două camere parlamentare şi ai principalelor partide politice.

Conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor i-a asigurat că revendicările lor vor fi prezentate premierului Emil Boc şi că la şedinţa din 25 iulie ar putea primi un răspuns oficial.

Premierul a declarat, vineri, că drepturile materiale destinate revoluţionarilor trebuie repartizate în funcţie de resursele bugetare disponibile şi acordate cu prioritate urmaşilor persoanelor decedate sau familiilor cu răniţi în urma Revoluţiei.

Anterior, el a afirmat, la postul B1 TV, că plata stipendiilor destinate revoluţionarilor, care necesită milioane de euro anual de la buget, se mai justifică doar pentru urmaşii persoanelor decedate sau grav rănite în Revoluţia din 1989, iar problema trebuie discutată chiar dacă tema este una sensibilă.

Legea 341/2004 privind recunoştinţa faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 prevede că persoanele care au obţinut certificatul de revoluţionar beneficiază de o indemnizaţie lunară reparatorie, prioritate în asigurarea unei locuinţe, chirie minimă pentru locuinţele de stat dacă au un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie, cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial, acordarea gratuită de proteze, orteze şi scaune cu rotile, accesul gratuit al copiilor la creşe şi grădiniţe, acordarea unei subvenţii de stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe.

Ei mai beneficiază de atribuirea unei suprafeţe de 10.000 metri pătraţi de teren în extravilan şi 500 metri pătraţi de teren în intravilan, atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci, acces gratuit la tratamente şi medicamente în spitalele, policlinicile, bazele de tratament şi staţiunile balneoclimaterice, acces gratuit la medicamente transport urban gratuit cu mijloacele de transport în comun şi, anual, 12 călătorii gratuite pe calea ferată, la clasa I, dus-întors, cu toate categoriile de trenuri de călători, scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi terenul aferent acesteia, pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici