REZULTATE BACALAUREAT 2013: Ministrul Educaţiei - Avem 15 cazuri de potenţială fraudă. 318 elevi eliminaţi din examen

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a declarat, luni, că, în urma desfăşurării sesiunii iunie - iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă, 318 elevi fiind eliminaţi din examen pe parcursul susţinerii probelor scrise, săptămâna trecută.

Urmărește
459 afișări
Imaginea articolului REZULTATE BACALAUREAT 2013: Ministrul Educaţiei - Avem 15 cazuri de potenţială fraudă. 318 elevi eliminaţi din examen

REZULTATE BACALAUREAT 2013: Ministrul Educaţiei - Avem 15 cazuri de potenţială fraudă. 318 elevi eliminaţi din examen (Imagine: Andreea Alexandra/Mediafax Foto)

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureat, Pricopie a precizat că sunt şase cazuri în care a intervenit poliţia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele şcolare: cazul de la Liceul "Dimitrie Gusti" din Capitală şi cele trei cazuri de la Constanţa, la care se adaugă cele de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală şi de la Sibiu.

El a mai spus că au fost şi alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenle naţionale, care au fost aduse în atenţia poliţiei.

Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă şi, totodată, că au fost 318 candidaţi eliminaţi din examen, pe parcursul susţinerii celor patru probe scrise, săptămâna trecută, aceştia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminaţi din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.

Ministrul a mai spus şi că suspectate de fraudă sunt 0,16 la sută din persoanele implicate în desfăşurarea bacalureatului şi a fost destituit un număr mic de persoane din cele 20.000 de cadre didactice implicate în derularea acestei sesiuni.

Pricopie a menţionat că i-a rugat pe inspectorii şcolari generali să procedeze la eliberarea din funcţie acolo unde sunt elemente suficiente, aşa cum s-a întâmplat la Liceul Bolintineanu şi la Sibiu, în timp ce la Liceul "Dimitrie Gusti" s-a considerat că nu există suficiente date pentru destituirea comisiei.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestaţiilor, anunţate luni de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a precizat că au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6 la sută din absolvenţii promoţiilor anterioare.

Pricopie a spus că în continuare există diferenţe mari în promovabilitatea la bacalaureat între mediul urban şi cel rural. Astfel, potrivit lui Pricopie, promovabilitatea în mediul rural este mai mare decât în urban şi sunt încă rate destul de mici la liceele tehnologice.

Ministrul a mai spus că, probabil, există o creştere, statistic vorbind, faţă de anul trecut, pe de o parte pentru că subiectele au fost diferenţiate şi, pe de altă parte, pentru că au fost mai puţini înscrişi. Pricopie a precizat că dacă anul trecut au fost 200.187 de înscrişi, în acest an au fost 188.842.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa în 1 iulie că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor, s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori. Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de limba şi literatura română, a anunţat, pe 2 iulie, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Vineri au început audierile elevilor care au susţinut examenul de bacalaureat la Liceul Bolintineanu.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti face o anchetă şi la Liceul "Dimitrie Gusti", din Sectorul 5, după ce o elevă a reclamat că a fost exclusă nedrept din examenul de bacalaureat, verificările vizând şi suspiciuni potrivit cărora unii elevi ar fi dat mită.

Reprezentanţii ISMB au declarat pentru MEDIAFAX că în plângerea depusă de către elevă nu există nicio referire privind o eventuală mită dată de elevi care susţin bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Gusti", aceasta reclamând doar că a fost dată afară din examen pe nedrept.

Mama elevei de la Liceul "Dimitrie Gusti" a depus, vineri, o plângere şi la Secţia 18 Poliţie, în care arată că a dat bani dirigintei pentru ca fiica ei să promoveze, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

Sursele citate au precizat că femeia s-a prezentat la Secţia 18 şi a reclamat presupusa faptă de corupţie, însă plângerea acesteia a fost imediat declinată Parchetului şi Direcţiei Generale Anticorupţie, structuri competente din punct de vedere legal să instrumenteze astfel de cazuri.

Şi în Sibiu sunt suspiciuni de fraudă, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcţionar al unui colegiu din oraş şi un candidat la bacalaureat fiind cercetaţi penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba română.

Întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă, după învinuirile de trafic de influenţă aduse de către DNA preşedintelui acesteia, Sorin Joantă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu.

Totodată, mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari au fost audiaţi de ofiţerii anticorupţie, după ce a existat o plângere că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supravegetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane - cadre didactice şi elevi de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari - au fost audiate, vineri seară, la DGA Constanţa, după ce o elevă a depus o plângere penală la Poliţie în care susţinea că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supraveghetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat.

Sursele citate spun că în plângerea depusă la Poliţie eleva susţinea că unii copii ar fi dat sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, banii fiind strânşi de o elevă care urma apoi să îi dea supraveghetorilor, la toaleta unităţii de învăţământ, unde nu există camere de supraveghere.

Ancheta în acest caz este coordonată de Parchetul Tribunalului Constanţa, fiind făcute cercetări pentru dare şi luare de mită, iar audierile vor continua, până în prezent nefiind începută urmărirea penală împotriva vreunei persoane.

Eleva care a depus plângerea la Poliţie a fost eliminată de la proba scrisă la matematică a examenului de bacalaureat, pentru tentativă de fraudă, după ce asupra ei a fost găsit un telefon mobil. Fata a susţinut apoi că a dat bani pentru a promova examenul.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Cristina Ivan, a declarat, sâmbătă, că "instituţiile abilitate au fost sesizate în acest caz, iar ISJ va începe o anchetă internă".

Vineri, la Liceul "George Călinescu" din Constanţa au fost găsiţi într-o clasă, în timpul ultimei probe a bacalaureatului, bani ascunşi într-un pachet de şerveţele, în timp ce la un liceu din Mangalia au fost găsite fotocopii cu subiecte rezolvate.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, la centrul de examen de la Liceul Teoretic "George Călinescu", într-o sală de examen, un membru al comisiei şi un inspector şcolar care monitorizau desfăşurarea examenului de bacalaureat au găsit un pachet de şerveţele în care se aflau mai multe bancnote de 50 de lei.

În momentul în care a fost găsit pachetul de serveţele cu bani, în clasa respectivă erau 23 de candidaţi, opt care susţineau examenul la fizică şi 15 care dădeau proba la chimie, precum şi cei doi supraveghetori.

"Ancheta Poliţiei este în desfăşurare pentru stabilirea cu exactitate a tuturor aspectelor sesizate, urmând a fi făcute propuneri legale în consecinţă", afirma purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Gelu Manolescu.

Liceul Teoretic "George Călinescu" a fost desemnat centru de examen, alături de absolvenţii acestei unităţii de învăţământ susţinând examenul de bacalaureat şi candidaţi de la Colegiul Naţional Pedagogic "Constantin Bratescu" din Constanţa şi de la Liceul Tehnologic "Ion Podaru" din Ovidiu.

Totodată, la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia au fost găsite, tot în timpul desfăşurării examenului, pe băncile a doi candidaţi, subiecte rezolvate şi fotocopiate.

Şi în acest caz Poliţia a declanşat o anchetă pentru a stabili cine le-a dat celor doi elevi rezolvarea subiectelor de examen.

"Urmează să stabilim mai întâi despre ce este vorba exact, dacă este un caz penal ori va fi cercetat de o comisie a Inspectoratului Şcolar", au spus reprezentanţi ai Poliţiei Mangalia.

La Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" au susţinut probele de la bacalaureat şi absolvenţii Liceului Teoretic din Negru Vodă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici