REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ JUDEŢUL CLUJ: Un număr de 16 elevi au obţinut media 10

Un număr de 16 elevi din judeţul Cluj au obţinut media 10 la evaluarea naţională, fiind înregistrate, în total, peste 250 de note maxime la cele trei probe - limba română, limba maternă şi matematică, arată rezultatele de dinainte de contestaţii, comunicate, vineri, de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Urmărește
1595 afișări
Imaginea articolului REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ JUDEŢUL CLUJ: Un număr de 16 elevi au obţinut media 10

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ JUDEŢUL CLUJ: Un număr de 16 elevi au obţinut media 10 (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de ISJ Cluj, "la testele naţionale au fost înregistrate 267 de note de zece la cele trei probe - limba română, limba maternă şi matematică. Cele mai multe note de zece - 209, au fost obţinute la matematică, 51 la limba română şi 10 la limba maternă".

De asemenea, au fost 16 elevi din judeţul Cluj care au avut media 10.

În cursul zilei de vineri se pot depune CONTESTAŢII în centrele de examen, se arată în documentul citat.

Totodată, 1.732 de elevi au obţinut note sub cinci la matematică, 592 la limba română şi 33 la limba maternă.

La EVALUAREA NAŢIONALĂ s-au prezentat, în judeţul Cluj, 4.496 de elevi la probele de limba română şi matematică şi 564 de elevi la limba maternă.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că se aşteaptă la un număr mare de contestaţii, în special din cauza problemelor de la proba de limba română.

Examenele s-au desfăşurat în 126 de centre din judeţ.

NOTELE de la evaluarea naţională vor conta la admiterea în liceu, care se va desfăşura în două etape. La prima dintre acestea vor participa elevii care au dat evaluarea naţională şi care vor avea media de admitere calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu.

În a doua etapă se vor înscrie, pe locurile rămase libere, elevii care nu au dat evaluarea, ADMITEREA acestora urmând să se facă în ordinea descrescătoare a mediilor generale ale anilor de gimnaziu.

La subiectul II al probei de limba română de la evaluare, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicativă sau subiectivă) din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii".

Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este propoziţie subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a decis, miercuri seară, schimbarea baremului probei de limba română de la evaluarea naţională, astfel încât să fie punctate ambele răspunsuri ("subiectivă" şi "predicativă") care au generat controversa legată de una dintre cerinţe. Decizia, au spus reprezentanţii ministerului, se fundamentează pe mai multe argumente ale specialiştilor în limba română.

În urma deciziei lui Pop, la corectarea lucrărilor de la proba de luni, ambele răspunsuri în discuţie ("subiectivă" şi "predicativă") vor primi câte şase puncte, după ce, până acum, baremul probei de română prevedea că răspunsul corect este "subiectivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici