- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RMGC: Votul PE anti-cianuri, fără efect juridic, atac fără scrupule împotriva dezvoltării României
Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) critică dur votul Parlamentului European de miercuri împotriva exploatărilor miniere pe bază de cianuri şi susţin că demonstrează un atac "orchestrat" şi "fără scrupule" la adresa dezvoltării României.
RMGC: Votul PE anti-cianuri, fără efect juridic, atac fără scrupule împotriva dezvoltării României (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Într-un comunicat de presă remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX şi intitulat "Raţiunea trebuie să triumfe asupra extremismului, în Parlamentul European", reprezentanţii companiei miniere care doreşte să dezvolte un proiect de exploatare a aurului şi argintului la Roşia Montană, în Munţii Apuseni, susţin că votul din PE este unul "fără niciun efect juridic" şi că "demonstrează doar un atac orchestrat şi fără scrupule împotriva României şi dezvoltării sale viitoare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
"Votul de astăzi al Parlamentului European nu are niciun efect juridic şi nu schimbă legislaţia aplicabilă în prezent pentru mineritul din UE. România respectă în totalitate legislaţia europeană cu privire la minerit. Această legislaţie a fost revizuită în urmă cu doar patru ani, ca urmare a unei analize şi dezbateri complete şi detaliate, care asigură utilizarea cianurii în condiţii de siguranţă, creând în acelaşi timp locuri de muncă şi contribuind la dezvoltarea tuturor statelor membre", se arată în comunicatul RMGC.
În opinia reprezentanţilor companiei miniere, legislaţia "nu are nevoie de alte îmbunătăţiri deocamdată", lucru ce ar fi fost "evidenţiat clar" de comisarul european Cecilia Malmström, care ar fi afirmat, potrivit RMGC, că, având în vedere prevederile stricte ale Directivei deja existente şi absenţa unor alternative viabile, o interdicţie generală a folosirii de cianuri în extragerea aurului nu pare potrivită în acest moment.
"Europarlamentarii au decis să ignore acest punct de vedere, forţând această moţiune prin interese nejustificate şi extreme, urmând o agendă direcţionată doar împotriva României şi dezvoltării sale viitoare. Această moţiune a fost votată fără a da şansa unei dezbateri şi a fost orchestrată intenţionat pentru a evita o evaluare corespunzătoare din partea Comisiilor pentru Mediu sau Industrie din cadrul Parlamentului, fiind introdusă în Parlament de cei cu propria agendă naţionalistă şi extremistă", susţin reprezentanţii companiei miniere româno-canadiene interesate de exploatarea cu cianuri a zăcământului de aur de la Roşia Montană.
Aceştia afirmă că, într-un moment de criză economică, europarlamentarii "ar trebui să îşi dedice timpul şi resursele mai eficient" şi nu "să permită procese abuzive, precum această iniţiativă".
Potrivit RMGC, europarlamentarii au rispit prea multă energie pentru această moţiune, "care nu are nici un efect imediat şi nici nu are şanse să schimbe legislaţia foarte strictă a Comisiei Europene, existentă în prezent".
Criticându-i pe iniţiatorii moţiunii adoptate, miercuri, de Parlamentul European, reprezentanţii RMGC susţin că aceştia nu sunt interesaţi de efectele măsurii pe care o propun comunităţilor din Europa.
"Aşa cum mai mulţi lideri de opinie au remarcat în ultimele zile, europarlamentarii nu au vizitat niciodată zonele miniere şi nici nu sunt deschişi să asculte argumente raţionale şi obiective", susţin reprezentanţii firmei miniere.
Parlamentul European, reunit, miercuri, în şedinţă plenară, la Bruxelles, a adoptat Rezoluţia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din Uniunea Europeană.
"Parlamentul European reunit în şedinţa plenară, la Bruxelles, a adoptat Rezoluţia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat al delegaţiei PNL la Parlamentul European.
În comunicat se precizează că eurodeputata PNL Renate Weber, iniţiatoare din partea grupului ALDE a moţiunii de rezoluţie, salută adoptarea acesteia în forma iniţială agreată de grupurile politice şi, implicit, respingerea amendamentelor care au fost formulate ulterior de delegatia PDL.
PNL menţionează că amendamentele PDL "ar fi denaturat în mod fundamental sensul rezoluţiei".
"Rezoluţia adoptată astăzi este un semnal extrem de puternic transmis de Parlamentul European în legatură cu modul în care trebuie să se facă mineritul în Europa şi, în viitor, în lume. Pentru că există posibilităţi alternative de a face minerit fără a utiliza cianura, o substanţă extrem de vătămătoare nu numai pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung", afirmă Weber, citată în comunicatul ALDE de miercuri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO