Romani CRISS le scrie lui Ban Ki-moon, Barroso şi John Kerry. Apelul către aceştia

Romani CRISS face un apel către ONU, UE şi SUA să solicite Guvernului României clarificări cu privire la modul în care s-a ocupat de politicile publice pentru romi, în ultimii 20 ani, în contextul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta privind ONG-urile care activează în domeniu.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Romani CRISS le scrie lui Ban Ki-moon, Barroso şi John Kerry. Apelul către aceştia

Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Romani CRISS (Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii) a trimis o scrisoare deschisă către Ban Ki-moon, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene, Morten Kjaerum, directorul Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, şi John Kerry, şeful Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, în urma declaraţiilor făcute joi de premierul Victor Ponta.

La solicitarea jurnaliştilor de a comenta un studiu al unor ONG-uri potrivit căruia politicile în domeniu din anii 2012-2013 nu au adus nicio măsură nouă, Ponta a răspuns: "Organizaţiile neguvernamentale pe care le invocaţi sunt responsabile de 20 de ani de aceste politici, actualul Guvern, doar de un an".  

"Romani CRISS vă atrage atenţia asupra faptului că în ultimii 20 de ani, statul român v-a minţit cu bună-ştiinţă în ceea ce priveşte problematica integrării romilor. În declaraţia din data de 11 iulie 2013, prim-ministrul României, dl. Victor Ponta, a recunoscut public faptul că statul român nu a făcut nimic pentru integrarea romilor în ultimele două decenii", scrie Romani CRISS în scrisoarea deschisă.

Reprezentanţii ONG-ului mai spun că statul român a raportat constant către organizaţiile cărora li se adresează, ONU, UE şi Guvernul SUA, cu privire la respectarea drepturilor omului, a combaterii discriminării şi a promovării incluziunii sociale a romilor. Mai mult decât atât, statul român şi-a asumat două strategii pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor, vizând domenii precum educaţia, locuirea, sănătatea sau angajarea romilor.

"Politicile publice care vizează romii au drept fundament angajamentul moral şi politic, sincer şi voluntar al statului român pentru a sprijini cetăţenii români de etnie romă în procesul de incluziune. 
  Faptul că acest angajament politic şi moral a fost viciat de la bun început şi că vreme de 20 de ani autorităţile române au mimat interesul pentru problematica romă este de-a dreptul şocant. Romani CRISS îşi manifestă dezacordul total faţă de modul în care statul român a înţeles să mintă, să păcălească, atât organizaţiile internaţionale, cât şi societatea civilă romă, parteneri ai autorităţilor române în cadrul acestui proces", se spune în scrisoarea deschisă.

Reprezentanţii Romani CRISS au făcut referire şi la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, din 4 iulie, privind şcolarizarea copiilor romi. "Un lucru este clar, dacă nu se schimbă tendinţa, şi nu pot fi optimist, trebuie să facem să meargă la şcoală copiii romi şi aş merge până la a asista alocaţia pentru copii dacă nu se duc la şcoală. Dacă se menţine tendinţa, această minoritate va deveni destul de consistentă şi trebuie să fie la fel de instruită ca şi majoritarii. Trebuie făcut ceva", a spus Băsescu, la Digi 24, exprimându-şi apoi convingerea că, în urma acestor declaraţii, "iarăşi, toate ONG-urile care mănâncă bani" ca să sprijine copiii romi vor reacţiona. 

Totodată, reprezentanţii Romani CRISS arată că premierul a oferit prima explicaţie logică, realistă a rezultatelor limitate ale autorităţilor române în ce priveşte politicile de incluziune socială: "dezinteresului cu care a fost tratat subiectul", nu lipsa resurselor sau complexitatea problemelor. 
  
"Pe această cale, va solicităm respectuos să luaţi act de afirmaţiile deosebit de grave ale prim-ministrului  României, care dezvăluie o realitate chiar mai gravă, şi anume, faptul că statul român nu şi-a îndeplinit cu rea-credinţa obligaţiile internaţionale asumate, în ultimele două decenii.Organismele pe care le reprezentaţi trebuie să solicite Guvernului României clarificări cu privire la modalitatea în care acesta şi-a înţeles rolul de coordonare şi implementare a politicilor publice pentru romi, în ultimii 20 de ani. Vă solicităm, totodată, să vă exprimaţi un punct de vedere oficial faţă de cele sesizate", se spune în încheierea scrisorii deschise.

Victor Ponta a declarat joi, în urma discuţiei cu omologul său francez inclusiv privind problema integrării populaţiei de etnie romă, că ONG-urile care critică Guvernul pentru ineficienţa politicilor de integrare a romilor sunt responsabile de 20 ani de aceste politici, cheltuind mulţi bani şi şi organizând multe dezbateri fără ca eficienţa să crească, şi că Executivul va cheltui mai bine banii.

 "Organizaţiile neguvernamentale pe care le invocaţi sunt responsabile de 20 de ani de aceste politici, actualul Guvern, doar de un an. Însă în 20 de ani s-au folosit foarte mulţi bani, s-au făcut foarte multe dezbateri şi, din păcate, s-a dovedit un sistem neeficient. Deci, decizia Guvernului este de a folosi mai bine resursele financiare pentru proiecte concrete, cum este proiectul Ferentari, cel mai mare cartier din Bucureşti, care un proiect special dedicat de integrare şi de dezvoltare a nivelului de viaţă", a afirmat Ponta.

El a adăugat că resursele vor fi alocate totodată pentru programe concrete de stimulare a prezenţei la şcoală a copiilor romi, de discriminare pozitivă la angajarea în instituţii publice şi pentru programe consensuale privind angajarea romilor în companiile private.

"Guvernul face eforturi să fie eficient şi pragmatic şi aş aprecia o schimbare spre pragmatism şi eficienţă şi în zona organizaţiilor neguvernamentale", a conchis Ponta.

Problema romilor a fost discutată şi de preşedintele Traian Băsescu cu premierul Franţei, şeful statului arătând că problema minorităţii roma este una urgentă pentru România, care şi-o asumă, însă trebuie găsite şi soluţii în plan european pentru rezolvarea acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici