Romani Criss: Ministerul de Interne francez, o ameninţare la adresa ordinii de drept în UE

Directorul executiv al Romani Criss, Marian Mandache, a spus că recentele declaraţii ale ministrului de Interne francez Manuel Valls se înscriu în şirul de afirmaţii ruşinoase făcute în ultimii ani de oficiali francezi şi par o ameninţare la adresa ordinii de drept în UE.

Urmărește
192 afișări
Imaginea articolului Romani Criss: Ministerul de Interne francez, o ameninţare la adresa ordinii de drept în UE

Directorul executiv al Romani Criss, Marian Mandache (Imagine: Irina Prisăcariu/Mediafax Foto)

Ministrul de Interne francez Manuel Valls a declarat marţi pentru postul de radio France Inter că problema romilor nu poate fi rezolvată prin inserţie socială, deoarece numărul celor care vor să se integreze în Franţa este mic, şi că este indicat ca romii să se întoarcă în România sau Bulgaria.

Contactat de MEDIAFAX în urma declaraţiilor ministrului francez, Marian Mandache a spus că "sigur că responsabilitatea primară pentru integrarea romilor aparţine statului român", dar "din păcate, în ultimii trei - patru ani, autorităţile franceze încalcă flgrant legislaţia europeană".

Mandache a condamnat discursul oficialilor francezi pe tema romilor, arătând că în special cele venind de la Ministerul de Interne par "o ameninţare la adresa ordinii de drept în Uniunea Europeană".

El a arătat că nu pot fi restrânse dreptul la liberă circulaţie şi dreptul la muncă, iar de la 1 ianuarie 2014 nu vor mai exista restricţii pentru cetăţenii români şi bulgari pe piaţa muncii din Franţa.

Cetăţenii români şi bulgari au acces, în prezent, la 291 de meserii pe piaţa muncii din Franţa, iar înainte de octombrie 2012 aveau acces la 150 de meserii. De anul viitor, aceste restricţii vor fi ridicate, iar românii şi bulgarii vor putea aplica pentru orice post.

"Ne aşteptăm la o ameliorare a situaţiei romilor", spune Mandache, adăugând însă că rămâne de văzut câţi etnici romi se vor putea bucura de dreptul la muncă fără restricţii, dat fiind climatul economic dat de criză, climatul social din Franţa, dar şi pregătirea precară a romilor.

Mandache a mai spus că, din ce a constatat în vizitele de documentare în tabere de romi, în împrejurimile Parisului şi ale oraşului Nantes, în 2008 şi 2010, peste jumătate dintre adulţi lucrau, în domenii ca agricultura, colectarea de deşeuri metalice, construcţii şi, în cazul femeilor, menaj. Totodată, cei mai mulţi lucrau ocazional, "o zi da, două nu", şi fără contract.

Directorul executiv Romani Criss a mai atras atenţia că, nu numai ONG-urile, dar puţinele primării care încercau să implementeze programe pentru inserţia socială a romilor, creând un fel de "tabără autorizată", ajutându-i să obţină permise de muncă sau să înveţe franceza, nu aveau niciun fel de sprijin de la centru, de unde "se doreşte expulzarea".

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat marţi pentru postul de radio France Inter că problema romilor nu poate fi rezolvată prin inserţie socială, deoarece numărul celor care vor să se integreze în Franţa este mic, relatează Le Figaro, în ediţia electronică.

Manuel Valls a repetat miercuri pentru RMC şi BFMTV declaraţia de marţi potrivit căreia "romii au vocaţia să rămână în ţara lor şi să se integreze", apreciind că nu e "nimic de corectat" la aceste afirmaţii care au produs o polemică în contextul apropierii alegerilor municipale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici