Romani Criss: Riscul atacurilor violente cu tentă rasială devine o realitate pentru romii din Franţa

Romani Criss arată, într-o scrisoare adresată preşedintelui Francois Hollande, că riscul atacurilor violente cu tentă rasială "începe să devină o realitate" pentru romii aflaţi în Franţa, recent mai multe familii care trăiesc în Paris fiind atacate cu acid.

Urmărește
351 afișări
Imaginea articolului Romani Criss: Riscul atacurilor violente cu tentă rasială devine o realitate pentru romii din Franţa

Romani Criss: Riscul atacurilor violente cu tentă rasială devine o realitate pentru romii din Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii organizaţiei negvernamentale arată că au decis să transmită această scrisoarea după ce miercuri, în Place de la Republique din Paris, mai multe familii de romi au fost atacate cu acid în locuinţele în care stăteau.

"În opinia noastră, aţi avut un rol mai degrabă nefast până în prezent în ce priveşte situaţia romilor în Franţa şi în Europa, însă, prin semnalarea posibilelor consecinţe ale faptelor şi ale declaraţiilor dumneavoastră, sperăm că veţi realiza gravitatea situaţiei şi a pericolelor prezente şi că veţi reacţiona în consecinţă", îi transmit preşedintelui Francois Hollande membrii organizaţiei Romani Criss.

Aceştia mai susţin că obiectivul preşedintelui Hollande ar fi acela de "a scăpa" Franţa de romi.

"Până în prezent, Guvernul francez a urmărit eficient acest deziderat. Nu s-a sfiit nici să încalce Constituţia franceză, legislaţia europeană şi drepturile omului, nici să arunce cu nonşalanţă bani pe fereastră pentru ajutoare pretins umanitare, nici să facă unele «compromisuri» politice, de tipul admiterii unui număr excepţional de mic de familii în programe de inserţie socială, spre a mima o preocupare pentru inserţie socială", reclamă reprezentanţii ONG-ului.

Aceştia îi mai spun preşedintelui francez că romii sunt parte integrantă a societăţii franceze şi europene, iar mesajul prin care un grup etnic este declarat ca nepotrivit şi aflat în contradicţie cu principiile societăţii franceze este fals.

"Problema este, însă, mult mai profundă, dar şi mult mai periculoasă. Discursul şi politicile dumneavoastră încurajează rasismul şi violenta faţă de romi. Dupa cum cunoaşteţi, în februarie 2012, o tabară de romi a fost atacată şi incendiată în Vaulx-en-Velin, agresorii urmărind «alungarea» romilor. În 5 ianuarie, un alt incident a fost semnalat în Paris, în Place de la Republique, într-o comunitate de romi care a mai fost atacată în trecut cu acid, existând şi victime umane, o femeie romă fiind rănită la braţ în incidentul anterior. Cazurile prezentate sunt doar câteva exemple prin care urmărim să vă semnalăm că aceste tipuri de incidente se bazează pe ură, pe intoleranţă, pe rasism, pe respingere. Adică, pe aceleaşi coordonate morale pe care dumneavoastră justificaţi politica publică a statului francez faţă de romi", au mai scris reprezentanţii Romani Criss, în scrisoarea adresată preşedintelui Francois Hollande.

Romi din România care trăiesc în apropiere de Place de la Republique, la Paris, au fost victime ale unor atacuri cu acid, relata Le Monde în pagina electronică de miercuri, citând o anchetă publicată de site-ul Mediapart.

Potrivit publicaţiei, voluntari din cadrul Asociaţiei Autremonde afirmă că au văzut pe 16 ianuarie un bărbat care vărsa un lichid pe o saltea aparţinând unui cuplu instalat la colţul străzilor Temple şi Béranger. Agresorul a fugit atunci când i-a văzut pe voluntari, care nu au avut altceva de făcut decât să constate pagubele.

"Lichidul ardea saltelele, un lichid negru, ori negrul era rezultatul coroziunii. Oricum, rodea saltelele", a declarat unul dintre ei pentru Mediapart. Mai mare a fost frica decât răul provocat romilor, dar alt voluntar s-a ars la degete cu lichidul care s-a impregnat într-unul dintre rucsacii săi, potrivit publicaţiei.

În opinia unui coleg de-al acestuia ar fi vorba despre "o formă lichidă de acid sulfuric sau sodă caustică, un tip de produse pe care-l utilizăm pentru desfundarea ţevilor. Este coroziv, arde". Voluntarii au aflat de la alţi romi că agresorul nu era la prima încercare, că o femeie a fost deja stropită cu un produs coroziv la nivelul antebraţului şi că agresorul a revenit pentru a ameninţa familiile prezente.

Potrivit martorilor, agresorul ar fi una şi aceeaşi persoană, iar atacurile, despre care au auzit mai multe asociaţii, ar fi început în vara lui 2013. Agresorul ar fi "proprietarul unor imobile care ar vrea să «cureţe totul»", a declarat preşedinta Asociaţiei "Entraides citoyennes", care ajută persoane fără adăpost.

Romii s-au angajat să depună plângere la comisariatul celui de-al treilea arondisment, iar voluntarul de la Autremonde a dat, la rândul său o declaraţie. "Comisarul însărcinat cu dosarul se declară hotărât «să facă totul pentru a găsi această persoană»", a declarat el pentru Mediapart.

"Luăm cazul în serios, este foarte grav. A fost depusă o plângere, ancheta este în curs. Este pentru prima dată când aud vorbindu-se despre asemenea agresiuni cu acid. Pare că este vorba despre o persoană izolată. Avem piste pentru a o găsi", a spus comisarul respectiv.

Ministrul francez de Interne Manuel Valls declara pe 24 septembrie 2013, pentru France Inter, că romii sunt "populaţii cu moduri de viaţă extrem de diferite de ale noastre şi care sunt, în mod evident, în confruntare". "Îi ajut pe francezi împotriva acestor populaţii, pe aceste populaţii împotriva francezilor", adăuga el, apreciind că romii au vocaţia să se întoarcă în România sau Bulgaria.

Mişcarea împotriva rasismului şi pentru prietenia între popoare (MRAP) a depus plângere în cazul ministrului, clasată fără urmări. Valls a anunţat pe 31 ianuarie o scădere a expulzărilor imigranţilor fără documente, legată de scăderea repatrierii unor romi în urma acordării unor ajutoare, acuzându-i pe predecesorii săi că au afişat o "fermitate pe hârtie" şi "contra-adevăruri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici