- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.11.2017, 13:34)
- Otilia Ciocan Serescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, condamnată de CEDO la plata unor daune, după ce a încălcat articolul legat de TORTURĂ în cazul unui deţinut bolnav de cancer
CEDO a condamnat România la plata unor daune morale de 9.000 de euro, după ce a stabilit că a încălcat Articolul 3 din Convenţie, legat de tortură, în cazul unui deţinut care suferea de cancer şi nu a fost eliberat condiţionat, Curtea stabilind, astfel, că a fost supus unui „tratament inuman”.
Urmărește
1015 afișări
România, condamnată de CEDO la plata unor daune, după ce a încălcat articolul legat de TORTURĂ în cazul unui deţinut bolnav de cancer
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, marţi, că România a încălcat Articolul 3 din Convenţie, care stabileşte că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Astfel, judecătorii CEDO au stabilit că ţara noastră trebuie să plătească 9.000 de euro fiului unui fost deţinut care a fost ţinut în penitenciar, deşi suferea de cancer în fază terminală.
În cadrul cauzei Dorneanu v. România, Curtea stabileşte că autorităţile naţionale nu au asigurat tratamentul bărbatului şi „au provocat persoanei în cauză, pacientul terminal, tratamentul inuman datorită detenţiei”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
„Prin urmare, a fost încălcat Articolul 3 al Convenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale în această privinţă. Curtea consideră că reclamantul a suferit un prejudiciu moral prin faptul că a fost supus unui tratament contrar Articolului 3 al Convenţiei în timpul detenţiei sale. În consecinţă, decide că 9.000 de euro ar trebui acordaţi fiului reclamantului, Mircea Dorneanu. Având în vedere împrejurările particulare ale cazului, CEDO reaminteşte că a considerat deja că ar fi de dorit să scutească deţinuţii bolnavi de călătorii foarte lungi şi grele (vezi Viorel Burzo vs.România, şi Flamînzeanu vs.România)”, a stabilit, marţi, Curtea.
Printr-o hotărâre judecătorească definitivă din 28 februarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat pe bărbat la trei ani şi patru luni de închisoare.
Anterior, în noiembrie 2012, el fusese diagnosticat cu cancer de prostată. La acel moment, boala era deja într-un stadiu avansat, iar Dorneanu avea metastaze osoase, hematoame în creier şi hemoragii oculare.
Bărbatul a continuat chimioterapia şi a rămas internat până la 4 martie 2013, când a fost predat Poliţiei care a venit să-l ducă la închisoarea din Bacău pentru a începe executarea sentinţei.
La 25 iunie 2013, Tribunalul Bacău a admis cererea lui şi a dispus întreruperea executării pedepsei pe o perioadă de trei luni.
La 29 august 2013, Curtea de Apel din Bacău a examinat recursul formulat la hotărârea Tribunalului Bacău. Printr-o hotărâre definitivă pronunţată în aceeaşi zi, Curtea de Apel Bacău a admis recursul şi a respins cererea bărbatului. În temeiul articolelor 455 şi 453 din Codul de procedură penală, Curtea de Apel a considerat că întreruperea executării pedepsei nu era justificată atât timp cât tratamentul putea să continue, sub supraveghere, într-un spital civil.
Între 4 martie şi 25 iunie 2013 şi de la 31 august până la 24 decembrie 2013, data la care a murit bărbatul la Spitalul din Bacău, reclamantul a făcut obiectul a şaptesprezece transferuri la unităţi penitenciare şi şapte transferuri către unităţi sanitare la Bacău, Iaşi şi Bucureşti.
În acest context, Curtea consideră că deciziile autorităţilor naţionale demonstrează că procedurile în cauză au fost aplicate prin preferinţa formalităţilor, „mai degrabă decât a considerentelor umanitare, împiedicând astfel reclamantul, care a murit ulterior, să-şi trăiască ultimele zile în comunitate şi demnitate”.
Citeşte şi: O grupare infracţională care opera în Franţa, destructurată de procurorii DIICOT. Prejudiciul se ridică la un milion de euro
Citeşte şi: Adolescent din Covasna, arestat pentru a ucis un tânăr şi i-a mutilat cadavrul: "A rupt bucăţi din el, iar apoi le-a mâncat"
Citeşte şi: O stradă din centrul Capitalei va fi închisă în luna decembrie, pentru organizarea „Târgului de Crăciun”
Citeşte şi: 1 DECEMBRIE: Staţiunile de la munte, aproape pline de turişti în minivacanţa de Ziua Naţională
Citeşte şi: PROTESTE la Ploieşti: Transportul public local, blocat pentru a doua zi consecutiv de şoferi de autobuze
Citeşte şi: Federaţia Sindicatelor din ANP cere Ministerului Justiţiei să facă verificări la Poarta Albă. Un gardian, agresat de deţinuţi
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe