România este suspendată pentru cel puţin şase luni de la tranzacţionarea certificatelor CO2

România va rămâne suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru cel puţin jumătate de an, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care s-a declarat optimist că sancţiunea va fi ridicată după acest termen şi nu mai târziu.

Urmărește
390 afișări
Imaginea articolului România este suspendată pentru cel puţin şase luni de la tranzacţionarea certificatelor CO2

România este suspendată pentru cel puţin şase luni de la tranzacţionarea certificatelor CO2 (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Ministrul şi-a început declaraţia de presă de luni prin a spune că inventarul pentru neîntocmirea căruia România a fost suspendată "este o responsabilitate încă din 2007".

"Când am preluat ministerul, colegii mi-au raportat că nici măcar nu sunt pornite cele şase studii fără de care inventarul nu este complet. Sunt studii complexe, a căror valoare însumată este de 500.000 de euro. Sunt studii complexe", a spus Borbely.

El a precizat că, în ciuda faptului că din iulie şi până în august România a făcut "un prim raport", statul nu a putut evita suspendarea.

"Venim cu un nou raport în luna septembrie şi sper să finalizăm studiile până la sfârşitul anului. Ceea ce, sperăm noi, va însemna o suspendare nu mai lungă de şase luni", a mai spus ministrul Mediului.

El a ţinut să precizeze că România nu pierde aceste unităţi, ci, în perioada de suspendare, ele nu pot fi tranzacţionate.

"Putem negocia, putem pregăti unele contracte, dar nu putem tranzacţiona", a spus Borbely.

Ca justificare a situaţiei în care a ajuns România, Borbely a povestit că, în 2010, când a preluat ministerul, a găsit în acest domeniu "o legislaţie care n-a fost pusă la punct din cauza unor divergenţe între Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei, din 2009".

"Deşi din 2008 se putea pune la punct legislaţia, numai în 2010, şi într-un timp destul de scurt, am reuşit să punem la punct legislaţia", a continuat Borbely.

El a spus din nou că, după ce reglementările legale necesare au fost aprobate, statul a început negocierea "cu mai multe entităţi".

"Acum suntem într-o fază destul de avansată. Sper ca, în perioada de după ce se ridică suspendarea, să putem tranzacţiona cât mai multe asemnea unităţi. Din păcate, piaţa tranzacţiilor nu e foarte spectaculoasă", a mai spus ministrul.

El nu a vrut să dezvăluie cantitatea de certificate pentru vânzarea cărora negocierile se află într-un stadiu avansat.

"Valoarea acestor unităţi este valoarea de piaţă. În anii 2008-2009, un astfel de certificat valora între opt şi 11 euro, acum se negociază la patru-cinci euro pe unitate. Nu ştim dacă va scădea sau va creşte (în următoarele şase luni, n.r.), e o bursă a acestor unităţi", a spus Borbely.

Odată cu suspendarea României, comisia internaţională de specialitate care a dispus această sancţiune a ordonat şi blocarea registrului naţional pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Acest lucru înseamnă, potrivit lui Borbely, că nici firmele care deţin astfel de certificate nu le vor mai putea tranzacţiona pe piaţa internă.

"Am pregătit terenul, să nu credeţi că am stat cu mâinile în sân; aceste firme vor putea tranzacţiona pe piaţa bulgară. Nu pierdem noi niciun fel de alt drept, ci doar ei trebuie să tranzacţioneze aceste certificate pe o altă piaţă, nu pe piaţa din România", a declarat Borbely, lăsând să se înţeleagă că firmele "au ştiut" despre această posibilitate de suspendare.

"Şi-au luat măsuri, deci nu mai tranzacţionează pe această bursă din România ci pe alte burse, în special în Bulgaria", a spus Borbely.

Surse guvernamentale au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că firmele româneşti care deţin astfel de certificate au fost înştiinţate încă de la sfârşitul săptămânii trecute, în contextul pe-atunci iminentei suspendări, să-şi deschidă conturi pe pieţele de tranzacţionare a acestor certificate ale altor ţări.

"Cine nu a făcut-o până acum, nu o mai poate face, întrucât registrul românesc nu mai poate elibera nici măcar dovada existenţei acestora", au declarat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici