- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.08.2011, 19:18)
- Ovidiu Vanghele ,
România este suspendată pentru cel puţin şase luni de la tranzacţionarea certificatelor CO2
România va rămâne suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru cel puţin jumătate de an, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care s-a declarat optimist că sancţiunea va fi ridicată după acest termen şi nu mai târziu.
Urmărește
391 afișări
România este suspendată pentru cel puţin şase luni de la tranzacţionarea certificatelor CO2 (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
Ministrul şi-a început declaraţia de presă de luni prin a spune că inventarul pentru neîntocmirea căruia România a fost suspendată "este o responsabilitate încă din 2007".
"Când am preluat ministerul, colegii mi-au raportat că nici măcar nu sunt pornite cele şase studii fără de care inventarul nu este complet. Sunt studii complexe, a căror valoare însumată este de 500.000 de euro. Sunt studii complexe", a spus Borbely.
El a precizat că, în ciuda faptului că din iulie şi până în august România a făcut "un prim raport", statul nu a putut evita suspendarea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
"Venim cu un nou raport în luna septembrie şi sper să finalizăm studiile până la sfârşitul anului. Ceea ce, sperăm noi, va însemna o suspendare nu mai lungă de şase luni", a mai spus ministrul Mediului.
El a ţinut să precizeze că România nu pierde aceste unităţi, ci, în perioada de suspendare, ele nu pot fi tranzacţionate.
"Putem negocia, putem pregăti unele contracte, dar nu putem tranzacţiona", a spus Borbely.
Ca justificare a situaţiei în care a ajuns România, Borbely a povestit că, în 2010, când a preluat ministerul, a găsit în acest domeniu "o legislaţie care n-a fost pusă la punct din cauza unor divergenţe între Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei, din 2009".
"Deşi din 2008 se putea pune la punct legislaţia, numai în 2010, şi într-un timp destul de scurt, am reuşit să punem la punct legislaţia", a continuat Borbely.
El a spus din nou că, după ce reglementările legale necesare au fost aprobate, statul a început negocierea "cu mai multe entităţi".
"Acum suntem într-o fază destul de avansată. Sper ca, în perioada de după ce se ridică suspendarea, să putem tranzacţiona cât mai multe asemnea unităţi. Din păcate, piaţa tranzacţiilor nu e foarte spectaculoasă", a mai spus ministrul.
El nu a vrut să dezvăluie cantitatea de certificate pentru vânzarea cărora negocierile se află într-un stadiu avansat.
"Valoarea acestor unităţi este valoarea de piaţă. În anii 2008-2009, un astfel de certificat valora între opt şi 11 euro, acum se negociază la patru-cinci euro pe unitate. Nu ştim dacă va scădea sau va creşte (în următoarele şase luni, n.r.), e o bursă a acestor unităţi", a spus Borbely.
Odată cu suspendarea României, comisia internaţională de specialitate care a dispus această sancţiune a ordonat şi blocarea registrului naţional pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Acest lucru înseamnă, potrivit lui Borbely, că nici firmele care deţin astfel de certificate nu le vor mai putea tranzacţiona pe piaţa internă.
"Am pregătit terenul, să nu credeţi că am stat cu mâinile în sân; aceste firme vor putea tranzacţiona pe piaţa bulgară. Nu pierdem noi niciun fel de alt drept, ci doar ei trebuie să tranzacţioneze aceste certificate pe o altă piaţă, nu pe piaţa din România", a declarat Borbely, lăsând să se înţeleagă că firmele "au ştiut" despre această posibilitate de suspendare.
"Şi-au luat măsuri, deci nu mai tranzacţionează pe această bursă din România ci pe alte burse, în special în Bulgaria", a spus Borbely.
Surse guvernamentale au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că firmele româneşti care deţin astfel de certificate au fost înştiinţate încă de la sfârşitul săptămânii trecute, în contextul pe-atunci iminentei suspendări, să-şi deschidă conturi pe pieţele de tranzacţionare a acestor certificate ale altor ţări.
"Cine nu a făcut-o până acum, nu o mai poate face, întrucât registrul românesc nu mai poate elibera nici măcar dovada existenţei acestora", au declarat sursele citate.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe