- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.06.2014, 17:36)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România estimează contribuţia prostituţiei şi drogurilor în PIB de patru ori sub Marea Britanie
Institutul Naţional de Statistică (INS) apreciază că includerea în PIB a activităţilor ilegale, cum sunt prostituţia, drogurile şi contrabanda, ar putea avea un impact de cel mult 0,2%, în timp ce Marea Britanie estimează că doar prostituţia şi drogurile au o contribuţie de 0,8% din PIB.
Urmărește
228 afișări
România estimează contribuţia prostituţiei şi drogurilor în PIB de patru ori sub Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Biroul de statistică din Marea Britanie a estimat că schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra în vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactivă în creştere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari).
Autoritatea pentru statistică a estimat că activităţile ilegale, cu precădere prostituţia şi importul, producţia şi distribuţia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire în revizuirea pozitivă a PIB. Aproximativ 5,3 miliarde de lire sterline din această sumă reflectă impactul financiar al prostituţiei în economia britanică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
România, alături de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activităţi în calculul PIB, potrivit ESA 2010, alături de cheltuielile de înarmare şi cercetare-dezvoltare figurând şi valoarea adăugată brută din activităţi ilegale, precum prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă.
INS a derulat în ultimul an şi jumătate o cercetare finanţată din fonduri europene pentru a evalua impactul aplicării ESA 2010 şi a estimat o contribuţie în PIB de circa 1%.
"Din estimările foarte preliminare, toate revizuirile nu o să depăşească 1%. Avem aici cercetarea dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare în alte state, din păcate. La o primă citire a datelor, pentru că mai sunt şi cheltuielile de la armată şi altele, probabil că impactul activităţilor ilegale nu poate să fie mai mult de 0,1-0,2%", a declarat luni directorul Direcţiei Conturi Naţionale din INS, Adriana Ciuchea.
Ea a arătat că în prezent este inclusă în PIB economia neobservabilă, adică acele activităţi legale care se derulează ilegal, şi care variază în ultimii ani între 22% şi 23% din PIB.
Fiind o evaluare care se raportează la PIB, deci nu o comparaţie care să ţină cont neapărat de puterea de cumpărare, s-ar putea trage concluzia că activităţile din România privind prostituţia şi traficul de droguri sunt de cel puţin patru ori mai reduse decât în Marea Britanie.
Ciuchea spune că estimările se vor rafina în timp, arătând că există limitări obiective mai ales în ceea ce înseamnă estimarea valoarii adăugate brute privind traficul de droguri către alte state europene şi exportul de servicii de prostituţie.
Ea a arătat că pot exista diferenţe metodologice şi în ceea ce înseamnă prostituţia de lux, fiind mai dificil de făcut diferenţierea dintre prostituate şi femeile "întreţinute".
Estimarea pare conservatoare mai ales dacă se au în vedere estimările privind traficul de tutun şi alcool, care potrivit Consiliului Fiscal, aduc doar la bugetul de stat prejudicii anuale de 2,3 miliarde de lei (525 milioane euro).
Doar pentru tutun, estimările realizate de marii producători împreună cu vama plasează contrabanda peste 15% ca volum, în condiţile în care valoarea comercializată oficial, care include taxe şi accize, se ridică la peste 3 miliarde de euro.
Având în vedere că valoarea adăugată brută din activităţi ilegale este echivalentă cu adaosul comercial, de regulă peste 50%, rezultă că doar contrabanda cu tutun ar aduce un plus la PIB de circa 100-150 de milioane euro.
Valoarea estimată pentru 2012 de INS pentru prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă, de 0,2% din PIB echivalează cu circa 1,2 miliarde lei (270 de milioane euro).
Italia a anunţat, de asemenea, că va include începând din acest an prostituţia şi vânzările ilegale de droguri în calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene.
Decizia ar ajuta în sfârşit Italia să înregistreze o creştere a PIB, după mulţi ani de stagnare economică, şi ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a ţintelor de deficit bugetar.
Drogurile, prostituţia şi contrabanda vor fi prezente în PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii următori vor fi ajustate astfel încât să reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistică de la Roma.
De altfel, Italia, la fel ca şi alte state, a realizat în urmă cu mai mulţi ani estimări privind contribuţia la PIB a activităţilor ilegale, dar nu le-a inclus în PIB-ul oficial, întrucât ar fi fost obligată să majoreze concomitent contribuţia plătită la bugetul UE. Multe state vor constata după septembrie că vor achita sume mai mari la bugetul UE odată cu revizuirile PIB, astfel că subdimensionarea voluntară nu poate fi exclusă.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe