România, locul 16 între 58 de ţări, în Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice

România ocupă locul al 16-lea în Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice, ce include 58 de ţări clasate din perspectiva măsurilor luate de acestea pentru combaterea schimbărilor climatice.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului România, locul 16 între 58 de ţări, în Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice

România, locul 16 între 58 de ţări, în Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice

Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice (Climate Change Performance Index - CCPI) 2014 a fost lansat luni de Germanwatch şi Reţeaua de Acţiune pentru Climă - Europa (CAN Europe) în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice - COP 19 de la Varşovia, Polonia, informează un comunicat al Fundaţiei Terra Mileniul III remis MEDIAFAX.

Potrivit CCPI 2014, România se plasează în clasament pe o poziţie mai bună decât în anii trecuţi (18 în 2013, 28 în 2012), însă acest lucru se datorează şi regresului înregistrat de alte state.

Dintre cei 15 indicatori evaluaţi, cel mai bun scor a fost obţinut la capitolul "Tendinţe în Eficienţă", unde se evaluează structura şi eficienţa sistemului energetic şi a mixului energetic, unde România s-a clasat pe poziţia a 4-a, la fel ca anul trecut. La polul opus, cel mai prost rezultat înregistrat a fost la capitolul "Politici Climatice Naţionale", unde ocupă locul 42, ca şi la indicatorul "Emisii provenite din Transportul Rutier".

Primele trei poziţii ale indexului au rămas şi anul acesta neocupate, din cauza absenţei unor măsuri ambiţioase care să oprească creşterea temperaturii globale la pragul de 2 grade Celsius, stabilit de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Danemarca şi-a menţinut locul al 4-lea în clasament, fiind în situaţia excepţională de a-şi fi îmbunătăţit toţi indicatorii faţă de anul precedent. Marea Britanie ocupă locul al 5-lea în clasament (faţă de 10, anul anterior), graţie unei reduceri de emisii de 15 la sută în ultimii cinci ani şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice, iar Portugalia se situează pe locul al 6-lea (faţă de poziţia a 7-a, anul anterior).

În continuare s-au clasat Suedia, Elveţia, Malta, Franţa, Ungaria, Irlanda, Islanda, Belgia şi Maroc, toate ţările de pe poziţiile 4 - 15 primind calificativul "bine".

Dintre ţările care au primit calificativul "mediu", România este pe primul loc, fiind urmată, printre altele de Italia, Germania, Mexic, Norvegia, Egipt şi, pe ultimul loc în această grupă, India.

Următoarea grupă, a ţărilor cu calificativul "slab", include Olanda, Finlanda, Ucraina, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Noua Zeelandă, SUA, Croaţia, Polonia şi China.

Între ultimele 15 ţări, a căror performanţă în domeniul schimbărilor climatice a fost calificată drept "foarte slabă", se regăsesc Grecia, Singapore, Japonia, Turcia, Rusia, Australia, Canada, Iran, Kazakhstan şi Arabia Saudită.

Cele 58 de state, analizate şi clasate din punctul de vedere al nivelului de emisii şi al politicilor naţionale în domeniile conexe, sunt, împreună, responsabile pentru peste 90 la sută din emisiile de CO2 generate la nivel global. Indexul este realizat anual şi măsoară performanţele statelor lumii în ceea ce priveşte măsurile luate pentru reducerea emisiilor şi combaterea schimbărilor climatice. CCPI 2014 este dispoibil la www.germanwatch.org/en/ccpi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici