- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.01.2013, 17:20)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii din Italia, asistaţi gratuit pentru recunoaşterea drepturilor pe care le au ca lucrători
Cei peste un milion de români care muncesc în Italia pot fi ajutaţi gratuit să beneficieze de asigurări sociale, acorduri colective sau pensii, în baza unui acord încheiat miercuri de Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Patronato ACLI din Italia.
Urmărește
1008 afișări
Românii din Italia, asistaţi gratuit pentru recunoaşterea drepturilor pe care le au ca lucrători (Imagine: Shutterstock)
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi, la semnarea acordului, că beneficiarii direcţi ai acestei colaborări sunt cei aproximativ un milion de români care muncesc şi trăiesc în Italia şi care, în urma acestui parteneriat, pot beneficia, în materie de asigurări sociale, de acorduri colective şi alte surse legale de drepturi, emise de către administraţii şi organisme publice sau de organisme de gestionare a fondurilor de pensii.
"Acordul asigură asistenţă pe lângă instituţiile oficiale din Italia şi România, care să permită, spre exemplu, ca cei care au ajuns la pensie în Italia să primească pensie şi pentru perioada lucrată în România. În principiu, se acordă asistenţă, dar acordul este mult mai larg, dând posibilitatea de informare privind drepturile lucrătorilor ca cetăţeni europeni. Acordul este bilateral, deci este valabil şi pentru italienii care vin să lucreze în România", a explicat Hossu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Liderul sindical a mai spus că acordul vizează şi procedura de reinserţie a lucrătorilor români care doresc să revină în România, precum şi ajutoarele de care ei pot beneficia.
Vicepreşedintele Patronato ACLI, Fabrizio Giuseppe Benvignati, a precizat că, la nivelul UE, există norme privind drepturile lucrătorilor la asistenţă socială, însă lipseşte coordonarea. "Suntem conştienţi că fluxul de români spre Italia s-a stabilizat, dar este o evoluţie pe care şi italienii au avut-o. În viitor, se va vorbi despre mobilitate, nu despre emigrare. Trebuie să ne asigurăm că lucrătorii vor beneficia de drepturi indiferent de ţara în care se află", a mai spus Benvignati.
El a mai adăugat că acordul este important în contextul în care se estimează că aproximativ 600.000 de români care muncesc în Italia vor ieşi la pensie în perioada 2020 - 2050. "E vorba despre o comunitate tânără", a mai precizat vicepreşedintele Patronato ACLI.
Benvignati a adăugat că principalele probleme cu care se confruntă lucrătorii români din Italia sunt contractele de muncă, cei mai mulţi fiind nevoiţi să muncească "la negru" sau "la gri".
Potrivit lui Benvignati, românii pot semnala, în baza acordului, inclusiv astfel de cazuri, dar a atras atenţia că acest lucru ar trebui făcut după încheierea raporturilor de muncă cu angajatorul pe care îl reclamă.
În plus, dacă un român dă în judecată angajatorul şi demonstrează cu martori că a lucrat în Italia "la negru", instituţia care reglementează drepturile sociale în Italia îi acordă aceste drepturi pentru perioada în care acesta a lucrat, fără să aştepte plata angajatorului.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 11:44
Ţigări în valoare de 66.600 de lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse