ROMÂNII DONEAZĂ SÂNGE: Mii de voluntari au trecut pragul centrelor de transfuzii din toată ţara. Oamenii au stat la coadă din "solidaritate" pentru victimele din Colectiv - FOTO

Românii nu au mai aşteptat dimineaţa ca să doneze sânge după tragedia din clubul Colectiv. După ce sute de oameni s-au înghesuit vineri noaptea şi sâmbătă să-şi ofere ajutorul, personalul medical a făcut noapte albă şi s-a transmis ca donatorii să vină şi în zilele următoare pentru a evita aglomerarea şi suprasolicitarea personalului.

Urmărește
1382 afișări
Imaginea articolului ROMÂNII DONEAZĂ SÂNGE: Mii de voluntari au trecut pragul centrelor de transfuzii din toată ţara. Oamenii au stat la coadă din "solidaritate" pentru victimele din Colectiv  - FOTO

ROMÂNII DONEAZĂ SÂNGE: Mii de donatori au trecut pragul centrelor de transfuzii din ţară. La Suceava autorităţile cer voluntarilor să se programeze, la Arad se stă la coadă (Imagine: Cristian Munteanu / Arhiva Mediafax Foto )

În acest week-end mii de oameni au trecut pragul centrelor de transfuzii din Bucureşti şi din ţară, iar alţi voluntari le-au adus celor care stăteau în linişte la cozi ceai, apă sau suc, mâncare, biscuiţi şi banane. Ei ştiu că oamenii trebuie să mănânce înainte să doneze sânge şi să fie bine hidrataţi.

BUCUREŞTI

Sute de persoane au venit şi luni dimineaţă să doneze sânge la Centrul de Transfuzie din Bucureşti, după ce în week-end au fost aproape 2.000 de donatori în Capitală, coada ajungând acum până la Piaţa Victoriei. 

"Coada a ajuns până la Piaţa Victoriei. Va trebui să punem undeva un grilaj. Au fost aproape 300 de oameni încă de la prima oră a dimineţii: sportivi, stundeni, oameni din toate categoriile sociale şi de toate vârstele. Începând de sâmbătă dimineaţă de la ora 01:30, când am deschis centrul şi până luni la 07:30 aveam deja peste 2.000 de donatori în toată Capitala, vorbind aici de Centrul de transfuzie, dar şi de spitalele Floreasca, Fundeni şi Municipal. În cursul zilei de duminică au fost aproape 800 de persoane care au donat, iar la Municipal - 67, Floreasca - 43 şi Fundeni - 35", a explicat directorul Centrului de Transfuzie.

Managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a făcut un apel la cetăţeni ca să doneze sânge "etapizat", pentru că în prezent se acoperă necesarul, iar ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a spus că în prezent sunt 7 metri pătraţi în banca de piele care pot acoperi nevoile. La finalul reuniunii grupului de lucru convocat duminică de prim-ministru la Guvern, managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a solicitat presei să transmită cetăţenilor ca să doneze sânge etapizat: "Sângele stă cel mai bine la donator", a spus Ioniţă.

În Capitală, peste 100 de oameni au venit, duminică dimineaţă, de la ora 7.30, la Centrul de Transfuzie Sangvină (CTS) Bucureşti, pentru a dona sânge pentru victimele incendiului din clubul Colectiv, după ce sâmbătă s-au înregistrat peste 1.000 de donatori la centru şi în spitalele din Capitală.

TIMIŞOARA

Directorul Centrului de Transfuzii din Timişoara, Cristina Ghiocel, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, luni, la instituţie au venit cu aproximativ o sută de persoane în plus faţă de numărul obişnuit de donatori: "Avem aproximativ o sută de persoane în plus faţă de cei 70-80 de donatori care vin zilnic. Cei veniţi în plus sunt tineri, majoritatea. Le-am spus să vină şi mâine (marţi - n.r.) şi în zilele următoare, să nu se îmbulzească toţi într-o zi".

Directorul Centrului de Transfuzii din Timişoara a adăugat că, deocamdată, nu s-a primit, la Timişoara, o solicitare pentru a ajuta spitalele din Bucureşti cu rezerve de sânge.

BRAŞOV

Peste 270 de persoane au mers, luni, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Braşov pentru a dona sânge pentru victimele incendiului din clubul bucureştean Colectiv, programul de lucru al centrului fiind prelungit din cauza afluxului de donatori, transmite corespondentul MEDIAFAX.  De la deschiderea Centrului de Transfuzii Sanguine din Braşov, la ora 7.30, au donat sânge peste 200 de persoane şi, deşi programul cu publicul se termină, în mod normal, la ora 13.00, acesta a fost prelungit pentru a permite tuturor celor care au venit să doneze sânge.

"Astăzi (luni - n.r.) au venit să doneze sânge peste 270 de persoane. În mod obişnuit avem 60-70 de donatori pe zi, dar astăzi am prelungit programul până după ora 14.00 pentru a-i prelua pe toţi cei care au dorit să doneze", a spus dr. Laurenţia Florea, director al Centrului de Transfuzii.

Reprezentanţii Centrului îi sfătuiesc pe braşoveni să vină şi în următoarele zile deoarece va fi nevoie de donatori şi în perioada următoare, sângele recoltat expirând în 30-42 de zile.

ARAD

Zeci de arădeni stau la coadă, luni, la Centrul pentru Transfuzii Sanguine, în urma accidentului produs la clubul Colectiv, astfel că până la ora prânzului au donat sânge peste 60 de persoane, în timp ce într-o zi obişnuită sunt 40 de donatori, iar personalul a lucrat şi în weekend. Reprezentanţii Centrului pentru Trasfuzii Sanguine (CTS) Arad au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că, în urma accidentului din clubul bucureştean, s-a decis să se lucreze şi în weekend, când peste 20 de persoane s-au prezentat pentru a dona sânge. Luni, până la ora prânzului, peste 60 de persoane au donat sânge, formându-se cozi, în condiţiile în care într-o zi obişnuită sunt aproximativ 40 de donatori.

Reprezentanţii CTS spun că numărul mare de donatori se înregistrează "pe fondul emoţiilor" provocate de accidentul din Bucureşti, iar majoritatea celor care s-au prezentat luni au fost tineri. Sângele colectat nu va fi trimis, însă, la Bucureşti, pentru că acolo va ajunge sânge de la centrele mai apropiate.Totuşi, reprezentanţii CTS spun că valul de donatori este bine-venit, în condiţiile în care în ultima perioadă s-a înregistrat o criză de sânge la Arad, iar în prezent consumul spitalelor este asigurat.

CLUJ

Centrul Regional de Transfuzii Cluj înregistrează, luni, un număr dublu de donatori de sânge faţă de o zi obişnuită, o parte dintre cei care s-au prezentat pentru a dona spunând că fac acest lucru pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.  Directorul Centrului Regional de Transfuzii Cluj, Adriana Sime, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că luni au venit foarte mulţi donatori şi o parte dintre ei donează pentru victimele din Bucureşti, dar sunt şi persoane care donează pentru urgenţele medico-chirurgicale şi pentru bolnavii cronici din Cluj.

"Din datele noastre, faţă de o zi normală, când aveam circa 65-70 de donatori, luni se înregistrează o dublare a numărului acestora. În cazul în care situaţia o va impune şi vor veni persoane să doneze după ora 13.00, ora de închidere a programului de recoltare, putem prelungi dacă este nevoie. Acţiunea aceasta de solidaritate a clujenilor mi se pare extraordinară şi binevenită, ar fi bine să vină donatori de sânge în mod constant şi regulat", a spus Sime.

IAŞI

O situaţie bizară s-a înregistrat la Iaşi. Zeci de oameni s-au prezentat, luni dimineaţă, la Centrul de Transfuzii din municipiu, pentru a dona sânge în sprijinul victimelor din clubul Colectiv, o parte dintre donatori venind cu maşinile, pe care le-au parcat în zona în care se află instituţia. La ieşirea din Centrul de Transfuzii, mai mulţi dintre cei care donaseră sânge au constatat că roţile maşinilor lor au fost blocate de către Poliţia Locală.

SUCEAVA

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, luni, intr-o conferinţă de presă, că din informaţiile pe care le are doar o tânără din Rădăuţi ar fi printre răniţi, iar aceasta ar fi în stare stabilă, transmite corespondentul MEDIAFAX. El a cerut celor din Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmerie, care au anunţat că vor să doneze sânge, să se programeze.

Directorul Centrului de Transfuzii Suceava, Maria Pilat, a declarat că numărul donatorilor a crescut, dar că este nevoie ca donarea de sânge să se facă pe o perioadă mai lungă întrucât valabilitatea sângelui este de 45 de zile. Ea a precizat că, în prezent, se completează stocul necesar judeţului Suceava şi se constituie şi un stoc tampon care să fie trimis la Bucureşti dacă este nevoie. Totodată, ea a menţionat că CJ Suceava va pune la dispoziţie un avion pentru transportul urgent al sângelui la Bucureşti.

Pilat a mai declarat că pentru ziua de marţi s-a înregistrat cererea unui liceu din Gura Humorului pentru donare de sânge şi că sunt înregistrate cereri din partea angajaţilor Spitalului Judeţean, a Poliţiei sau ISU să doneze sânge.

GALAŢI

Peste 150 de persoane s-au prezentat, luni dimineaţă, la Centrul de Transfuzii din Galaţi, pentru a dona sânge pentru persoanele rănite în urma incendiului de la clubul Colectiv, numărul donatorilor fiind aproape dublu faţă de o zi obişnuită.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzii din Galaţi, Camelia Stoichicescu, luni dimineaţă, au fost trimise de la Galaţi cu o ambulanţă către spitalele din Capitală o sută de pungi de plasmă şi 50 de pungi de crioconcentrate, iar în următoarele zile vor fi trimise şi trombocite pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv.

REŞIŢA

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii din Reşiţa au declarat corespondentului MEDIAFAX că luni la acest centru au venit 89 de persoane faţă de 20-30 de oameni câţi vin zilnic în mod normal. Cei mai mulţi dintre cei veniţi, luni, la Centrul de Transfuzii au cerut să doneze sânge pentru victimele din clubul Colectiv din Bucureşti. Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa este deschis de luni până vineri, între orele 8.00 şi 12.00, însă luni, din cauza numeroaselor solicitări, programul a fost prelungit cu aproximativ trei ore.

”Avem o listă cu 95 de poliţişti din întreg judeţul care au anunţat că vor merge să doneze sânge pentru victimele din clubul bucureştean. Astăzi (luni - n.r.) au fost mai mulţi poliţişti care au venit din judeţ, iar în zilele următoare vor dona şi poliţiştii din Reşiţa”, a declarat Dan Borţiş, şef Serviciu Cabinet la Poliţia Judeţeană Caraş-Severin.

Vedeţi AICI fişa care trebuie completată pentru donarea de sânge

Vineri seară, în clubul bucureştean Colectiv, 31 de persoane au murit, iar peste 180 au fost rănite, în urma unui incendiu declanşat de la artificii aprinse în faţa scenei unde avea loc un concert al trupei rock Goodbye Gravity. Un număr de 146 de răniţi au fost internaţi în 12 spitale din Capitală, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind în stare gravă sau critică, prognosticul medicilor în cazul acestora fiind foarte rezervat.

În prezent, în spitalele din Capitală, mai sunt internaţi aproximativ 130 de răniţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici