Romsilva a retrocedat 117.000 hectare de păduri Bisericii şi 16.000 hectare Academiei Române

Romsilva a retrocedat până la 1 decembrie 2014 peste 3,17 milioane de hectare de păduri, printre care 1,3 milioane hectare către persoane fizice, 958.000 ha către unităţi administrativ teritoriale, 13.888 ha către unităţi de învăţământ, 117.000 ha către unităţi de cult şi 16.000 ha Academiei Române.

Urmărește
381 afișări
Imaginea articolului Romsilva a retrocedat 117.000 hectare de păduri Bisericii şi 16.000 hectare Academiei Române

"Dezastrul pădurilor României, «descoperit» de Curtea de Conturi, a fost documentat pe baza informaţiilor furnizate de către RNP - Romsilva, cu ocazia acţiunii de control desfăşurată în anul 2012", a declarat directorul Romsilva, AdAdam Crăciunescuîntr-o conferinţă în care a prezentat bilanţul companiei pe anul 2014.

Potrivit raportului, au mai fost retrocedate începând cu anul 1991 şi 767.466 hectare de păduri către formele asociative de proprietate, 2.000 de hectare către Fundaţia Elias şi 129 de hectare către Statusul Catolic Cluj.

Din totalul suprafeţei fondului forestier validată pentru retrocedare, de 3,34 milioane hectare, au fost puse în posesie 3,17 milioane de hectare.

Astfel, 472.517 hectare mai fac obiectul constituirii dreptului de proprietate, din care validată prin hotărâri ale comisiilor judeţene de fond funciar, necontestate în instanţă şi nepuse în aplicare - 36.884 ha, validată prin hotărâri ale comisiilor judeţene de fond funciar şi contestate în instanţă şi nepuse în aplicare - 64.625 ha, restituită prin sentinţe judecătoreşti şi nepuse în aplicare - 130.645 ha, şi aflată pe rolul instanţelor de judecată - 240.363 ha.

Cazurile soluţionate prin hotărâri judecătoreşti definitive, urmare cărora terenrile forestiere solicitate au rămas în proprietatea publică a statului, au însumat 269.656 de hectare, dintre care Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) în jud. Suceava - 166.814 hectare.

Cazurile a căror soluţionare este în curs prin acţiuni în justiţie, aflate în diverse faze procesuale, se referă la 201.673 de hectare. În plus, altte 15.006 hectare reprezintă cazuri în care a fost reconstituit dreptul de proprietate cu încălcarea legislaţiei în materie de fond funciar şi care pot fi readuse în proprietatea publică a statului.

Referitor la forme asociative de proprietate, în care statul a fost coproprietar, terenurile forestiere deţinute de formele asociative, de felul celor menţionate mai sus, au fost retrocedate unor entităţi înfiinţate după anul 2000, fără ca Statul Român să fie cooptat ca membru cu drepturi depline.

"În fundamentarea necesităţii de a se realiza «restitutio in integrum» s-a acreditat ideea falsă că statul deţinea în 1948 circa 1,8 milioane hectare pădure. În realitate, în 1949 (şi nu în 1948) statul deţinea pe lângă aceste suprafeţe încă circa un milion hectare (suprafaţă estimată) ce provine din (printre altele) din pădurile care au aparţinut Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, Eforiei Spitalelor Civile, Eforiei Spitalului Sf.Spiridon, Casei Şcoalelor etc., desfiinţate prin acte normative anterioare momentului deposedării foştilor proprietari, din păduri ce au aparţinut unor societăţi comerciale (societăţi anonime, bănci, etc) ce nu fac obiectul retrocedării, în conformitate cu prevederile legislaţiei speciale în materie, păduri pierdute în favoarea statului prin sentinţe definitive (de exemplu ipoteci), păduri naţionalizate, cu plata de despăgubiri, prin aplicarea reformei agrare din 1921sau prin alte reglementări legale şi din bunurile confiscate criminalilor de război, condamnaţi definitiv de instanţe de judecată", potrivit unui raport al Romsilva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici