Romsilva: Raportul Consiliului Concurenţei pe piaţa lemnului este eronat

Raportul preliminar privind investigaţia sectorială pe piaţa lemnului, publicat recent de Consiliul Concurenţei, este eronat, cuprinzând ambiguităţi şi inexactităţi care deformează percepţia publică asupra activităţii sectorului forestier, susţine Romsilva.

Urmărește
484 afișări
Imaginea articolului Romsilva: Raportul Consiliului Concurenţei pe piaţa lemnului este eronat

Romsilva: Raportul Consiliului Concurenţei pe piaţa lemnului este eronat (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Sunt folosite (în raport,n.r.) unele noţiuni care nu concordă cu terminologia de specialitate şi care creează confuzii (…) Pe piaţa lemnului, RNP-Romsilva se asimilează proprietarului de masă lemnoasă şi nu cumpărătorului de masă lemnoasă. A participa la licitaţii pentrui a cumpăra lemnul din pădurile pe care le administrează, aşa cum solicită anumiţi factori interesaţi şi cum se conturează concluziile Raportului, apreciem că este complet eronat", arată Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, într-un comunicat.

Reprezentanţii Romsilva spun că autoritatea de concurenţă a interpretat eronat datele transmise de regia naţională.

"Cu precizarea că Romsilva a pus la dispoziţie toate datele şi informaţiile solicitate pentru această investigaţie a Consiliului Concurenţei, ne exprimăm regretul pentru interpretarea lor eronată şi pentru publicarea unui Raport nefinalizat, care cuprinde o serie întreagă de ambiguităţi şi inexactităţi, de natură să deformeze percepţia publică asupra activităţii întregului sector forestier al economiei naţionale şi să afecteze grav imaginea Romsilva", se arată în comunicat.

Oficialii Romsilva spun că statul, în calitate de proprietar al fondului forestier, a acordat Romsilva dreptul privind administrarea acestui în conformitate cu prevederile Constituţiei.

"RNP-Romsilva a primit dreptul de a valorifica produsele fondului forestier (lemnul şi celelalte produse, lemnoase şi nelemnoase), în condiţii de eficienţă economică, cu obligaţia ca din veniturile realizate să efectueze toate lucrările de îngrijire şi regenerare a pădurilor, să respecte regimul silvic şi să asigure gestionarea durabilă a fondului forestier proprietate publică a statului, fără nici o subvenţie sau susţinere financiară din partea statului. Mai mult, cea mai mare parte din profitul brut al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva se varsă la bugetul statului, ca o consecinţă a faptului că statul este proprietarul", se mai arată în comunicat.

Romsilva a vândut la licitaţiie, în primele şapte luni, 6,28 milioane m³ de lemn, încasând 962,3 milioane lei, cu 28% peste preţul de pornire.

În urmă cu circa două săptămâni Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează observaţiile şi informaţiile primite în perioada de consultare publică a Raportului preliminar pe piaţa lemnului.

Raportul arată că RNP - Romsilva desfăşoară atât activităţi de administrator, cât şi de agent economic, ceea ce îi oferă avantaje de natură concurenţială faţă de ceilalţi concurenţi.

Conform legislaţiei în domeniu, Romsilva administrează fondul forestier proprietate publica a statului, dar poate şi achiziţiona lemn fasonat şi lemn prelucrat (cherestea, prefabricate etc) din
fondul forestier pe care îl administrează, fără licitaţie sau concurs de oferte. După ce îşi retine necesarul de consum, Romsilva valorifică prin licitaţie masa lemnoasă rămasă.

"Consiliul Concurenţei atrage atenţia că, în aceste condiţii, Romsilva trebuie să separe cele două activităţi de administrator şi operator pe piaţă. În plus, în cazul în care comercializează masă lemnoasă este necesară o procedură competitivă de piaţă (licitaţie/concurs de oferte). De asemenea, legislaţia actuală permite organizarea de licitaţii cu strigare şi în situaţia în care există un singur participant la licitaţie, situaţii în care nu se manifestă concurenţa. Analiza informaţiilor furnizate de 40 direcţii silvice judeţene a arătat că licitaţiile cu un singur participant deţin o pondere foarte mare din totalul licitaţiilor organizate în perioada 2011-2014. De exemplu, în judeţele Dolj, Galaţi, şi Giurgiu, procentul licitaţiilor cu un singur participant depăşeşte 80% din numărul total de licitaţii", arată autoritatea de reglementare.

Un număr mare de licitaţii cu un singur participant, peste 60% din total, s-a înregistrat şi în cazul direcţiilor silvice din judeţele Călăraşi, Sălaj, Tulcea, Maramureş, Satu Mare, Olt şi Ialomiţa.

Cele 40 de direcţii silvice au organizat, în perioada 2011-2014, 46.756 licitaţii (fără judeţul Suceava), din care aproape 35% au fost licitaţii cu un singur participant.

La nivel naţional sunt atestate 5.216 firme având ca obiect de activitate exploatarea forestieră. Cele mai puţine, respectiv 13 firme, sunt în judeţul Teleorman, iar cele mai multe, 563 sunt în judeţul Suceava, dar atestarea este valabilă la nivel naţional. Astfel, oricare din cele 5.216 de companii atestate pentru activităţi de exploatări forestiere îşi poate desfăşura activitatea în oricare regiune a ţării. În aceste condiţii, Consiliul Concurenţei consideră că nu este normală existenţa unui număr atât de mare de licitaţii cu un singur participant şi recomandă o mai bună valorificare a masei lemnoase
prin evitarea situaţiilor de acest fel.

O altă recomandare a Raportului preliminar pe piaţa lemnului o constituie întocmirea unui cadastru forestier. Datele furnizate de INS indică o creştere continuă a suprafeţei fondului forestier, după 1990, dar acestea se datorează, în principal, unor reamenajări de păşuni şi introducerii în fondul fondului forestier a altor suprafeţe, conform Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici