- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.04.2014, 15:14)
- Liviu Iancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Romsilva vrea ca hotelurile şi restaurantele de la munte să plătească taxă de mediu de 2% din venit
Romsilva a propus Ministerului Mediului un proiect de act normativ care vizează, printre altele, introducerea unei taxe de mediu de 2% din venituri pentru hotelurile, pensiunile şi restaurantele din staţiunile montane, iar din banii obţinuţi să fie finanţate ariile naturale protejate.
Urmărește
196 afișări
Romsilva vrea ca hotelurile şi restaurantele de la munte să plătească taxă de mediu de 2% din venit (Imagine: Robert Ionescu/Mediafax Foto)
"Am făcut un proiect prin care încercăm să obţinem finanţare pentru ariile naturale protejate. Consultanţii noştri care s-au ocupat de proiect au argumentat că dacă o pensiune, de exemplu, este aflată în vecinătatea unui parc natural protejat, ea beneficiază de această poziţie privilegiată şi atrage mai mulţi turişti comparativ cu o unitate de cazare similară, construită la Slobozia", au declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Romsilva.
Astfel, printr-un proiect de act normativ propus de Romsilva, se introduce, printre altele, "o contribuţie de 2% din veniturile realizate de către beneficiarii serviciilor ecosistemelor, respectiv agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în unităţile administrativ teritoriale din categoria zonelor cu resurse turistice, zone cu resurse naturale şi antropice mari şi foarte mari".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Reprezentanţii Romsilva consideră că toate hotelurile, pensiunile şi restaurantele de la munte, dar şi agenţiile care trimit turişti către acestea, beneficiază de proximitatea unor arii protejate şi trebuie să plătească taxă de mediu. Printre staţiunile şi zonele care intră în proiect se numără Valea Prahovei, Poiana Braşov, zona Rucăr-Bran-Moeciu, Valea Oltului, Maramureş, Bucovina, Lacul Roşu, dar şi staţiunile din Munţii Apuseni, Retezat şi Parâng.
"Intenţia noastră este de a găsi un mijloc de finanţare pentru ariile protejate. Nu am reuşit, însă, să găsim un nucleu de reprezentanţi din turism cu care să discutăm şi să negociem aceste lucruri. Din acest motiv, i-am rugat pe cei de la Ministerul Mediului să facă o adresă către reprezentanţii autorităţilor din turism şi să le solicite un răspuns la propunerea noastră. Aşteptăm autorităţile din turism şi patronatele ca să negociem cu ele pe acest proiect", au mai spus sursele citate.
Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, spune că a citit proiectul şi că din acesta reiese că nu este vizat doar turismul montan, ci unităţile de cazare şi restaurantele din toată ţara.
"Dar şi dacă este vizat sectorul montan, acesta are cele mai mare probleme şi cea mai slabă evoluţie din turism în ultimii cinci ani. O taxă de mediu de 2%, care se adaugă mai multor taxe, ar însemna ca puţinii investitori de la munte care mai rezistă trebuie să închidă şi ei. Pentru a menţine deschisă o unitate de cazare la munte, dacă s-ar introduce noua taxă, ar însemna că proprietarul va trebui să vină cu bani de acasă", a adăugat Răducan.
FPTR şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) vor prezenta marţi în Consiliul Consultativ al Turismului un punct de vedere comun în care resping proiectul.
Introducerea unei contribuţii de 2% din venituri pentru agenţiile de turism va duce la creşterea costurilor companiilor, până la trecerea pe pierdere a acestora, potrivit ANAT.
Asociaţia afirmă că marja netă medie (rata medie a profitului net calculată la cifra de afaceri/vânzări a turoperatorului), obţinută de primele 100 de agenţii de turism touroperatoare din România în anul 2012 (date oficiale, conform Ministerului Finanţelor Publice), a fost de 1,82%, condiţii în care aplicarea unei taxe de mediu de 2% din venituri ar duce la închiderea activităţii acestor operatori economici.
Astfel, potrivit ANAT, consecinţa ar fi pierderea unui numar de peste 3.000 de locuri de muncă doar la nivelul primilor 100 turoperatori din România şi la pierderea unui număr de circa 10.000 de locuri de muncă în cele 2.500 de agenţii licenţiate la nivel naţional.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe