- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.04.2014, 12:00)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rovana Plumb: Legea subvenţiilor pentru servicii sociale va fi revizuită. Cred că discriminează
Proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale va fi revizuit, pentru că, aşa cum este formulat în prezent, discriminează, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.
Urmărește
313 afișări
Rovana Plumb (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a precizat că proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale - puternic contestat de organizaţiile neguvernamentale, care au cerut în repetate rânduri retragerea lui - va fi revizuit.
Demnitarul a adăugat că va analiza posibilităţile prin care va putea să vină în sprijinul organizaţiilor neguvernamentale, considerând la rândul său că proiectul, în forma actuală, discriminează.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 21:29
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
-
ieri, 14:07
-
ieri, 22:59
• Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului
-
ieri, 13:25
-
-
ieri, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
ieri, 08:58
-
ieri, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
ieri, 15:24
• Primăria Sectorului 1 anunţă că Piaţa Matache, afectată de un incendiu, rămâne deschisă
"Aşa cum e formulată acum, din punctul meu de vedere, legea discriminează, pentru că finanţarea s-ar duce mai mult în rural. Dar probleme sunt şi în urban", a explicat Rovana Plumb.
Mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut deputaţilor din Comisia de muncă, în 17 februarie, să respingă proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale, explicând că adoptarea acestuia ar însemna o lege foarte puţin aplicabilă, care ar lăsa mii de beneficiari fără servicii sociale.
Organizaţiile neguvernamentale au încercat să convingă parlamentarii, în cadrul unei dezbateri publice, că proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale acordate de ONG-uri şi culte trebuie respins din cauza faptului că modificările pe care le-ar aduce ar fi în detrimentul beneficiarilor şi ar însemna costuri şi mai mari pentru bugetul de stat.
Principalele modificări care nemulţumesc organizaţiile neguvernamentale se referă la faptul că sumele de la bugetul de stat, cu destinaţia de subvenţii, se vor acorda doar furnizorilor de servicii sociale din comunităţile rurale şi în localităţile cu o populaţie de până la 10.000 de locuitori şi doar pentru primii trei ani de funcţionare.
O altă prevedere contestată se referă la nivelul subvenţiei acordate, acesta neputând depăşi 50 la sută din costul standard pe beneficiar pentru un tip de serviciu social stabilit conform legii.
Reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), iniţiatorul proiectului de act normativ, au explicat atunci că acesta a apărut ca urmare a unei recomandări a Curţii de Conturi care a atras atenţia că este o problemă în ce priveşte verificarea sumelor acordate, pentru că acest lucru nu poate fi realizat la modul real lună de lună.
Reprezentanţii ONG-urilor au reclamat însă faptul că proiectul de act normativ a fost elaborat fără să existe în prealabil o analiză privind necesarul în domeniul social şi au cerut identificarea unui mecanism eficient, astfel încât să nu se mai ajungă la tăierea subvenţiilor de la un an la altul.
"Organizaţiile neguvernamentale nu pot prelua responsabilitatea statului în ceea ce priveşte finanţarea integrală a serviciilor oferite beneficiarilor deserviţi, astfel miile de beneficiari actuali deserviţi de ONG-uri, se vor reîntoarce către serviciile publice şi asistarea lor va atrage după sine cheltuieli semnificativ mai mari pentru bugetul de stat sau bugetele locale. Proiectul de lege îşi propune să plaseze responsabilitatea finanţării serviciilor la nivelul autorităţilor locale fară a se baza pe o analiză de impact care să demonstreze că autorităţile publice locale sunt pregătite sau dispun de fonduri pentru a acoperi serviciile de care au nevoie beneficiarii actuali", a spus Daniela Gheorghe, directorul executiv de la Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).
Ea a precizat că 60 la sută din centrele de zi, care au funcţionat până în 2002 - 2003, au fost închise după ce au trecut la autorităţole locale.
Daniela Gheorghe a atras atenţia asupra faptului că avizarea favorabilă a acestui proiect de lege va contribui la restricţionarea accesului direct la servicii sociale pentru mii de beneficiari actuali de la bugetul de stat (copii, vârstnici, persoane cu handicap, persoane în nevoie) care nu sunt din mediul rural sau care nu vor beneficia de serviciile subvenţionate conform noii legi în primii trei ani de funcţionare.
Totodată, ea a amintit că nu există standarde de cost pentru serviciile sociale, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care Curtea Constituţională a respins Legea descentralizării.
Directorul de programe de la Organizaţia "Salvaţi Copiii", George Roman, a semnalat faptul că prin dispariţia unor servicii sociale, asigurate în prezent de ONG-uri cu ajutorul acestor subbvenţii, vor creşte şi mai mult cheltuielile pe care statul va trebui să le asigure, explicând că pentru un asistent maternal care ar prelua un beneficiar aflat într-un serviciu social acum, statul ar trebui să aloce o sumă de câteva ori mai mare.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe