- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.09.2014, 16:20)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rovana Plumb: Lucrăm la introducerea ordinului de protecţie în regim de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice
Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi lucrează la introducerea ordinului de protecţie în regim de urgenţă, pentru a oferi victimelor violenţei domestice o protecţie şi mai ridicată, a anunţat vineri, la Roma, ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Urmărește
175 afișări
Rovana Plumb: Lucrăm la introducerea ordinului de protecţie în regim de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice (Imagine: Shutterstock)
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, participă, în capitala Italiei, la Conferinţa de celebrare a intrării în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul.
Documentul a intrat în vigoare la 1 august şi reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător ce abordează prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"România tratează cu maximă seriozitate problematica violenţei, sub toate formele sale. O dovadă în acest sens este iniţierea, în ultimii ani, de măsuri concrete care vizează atât modificarea cadrului legislativ, cât şi întărirea colaborării dintre sectorul public şi cel privat. De altfel, majoritatea principiilor promovate de Convenţia de la Istanbul se regăsesc deja în legislaţia naţională. Mai mult, Ministerul Muncii, prin Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, lucrează la introducerea ordinului de protecţie în regim de urgentă pentru a oferi victimelor o protecţie şi mai ridicată", a declarat ministrul.
Rovana Plumb a vorbit şi despre adoptarea HG nr. 1156/2012 privind aprobarea strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie pentru perioada 2013 – 2017 şi a Planului operaţional pentru implementarea acesteia, arătând că obiectivul principal al acestor documente este reducerea gradului de toleranţă faţă de fenomenul violenţei.
La conferinţa de la Roma participă şi secretarul de stat care coordonează Departamentul pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Ioana Cazacu, care a arătat că strategia stabileşte modalităţile de monitorizare a cazurilor de violenţă în familie care sunt sesizate instituţiilor competente şi, pentru prima dată, responsabilităţile ce revin fiecăreia dintre ele.
Conferinţa de celebrare a intrării în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice de la Roma este organizată de Consiliul Europei sub sloganul "La adăpost de teamă, la adăpost de violenţă", în parteneriat cu Ministerul Italian al Afacerilor Externe şi Camera Deputaţilor a Parlamentului Italian.
Legea privind combaterea violenţei în familie permite, din martie 2012, ca victima violenţei în familie să poată cere instanţei un ordin de protecţie şi de restricţie faţă de agresor.
Legea prevede că violenţa în familie se poate manifesta prin violenţă verbală, psihologică, fizică, sexuală, socială sau spirituală.
Victima violenţei în familie are dreptul la respectarea personalităţii, demnităţii şi vieţii sale private, la protecţie specială, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistenţă medicală gratuită, socială, consiliere şi asistenţă juridică gratuită.
Potrivit legii, victima are dreptul să se adreseze instanţei să solicite ordin de protecţie cu caracter provizoriu, iar instanţa poate să interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, să-l oblige pe agresor să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată, cele generate de adăpostirea victimei.
Victima poate să ceară ordin de restricţie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minim 200 de metri faţă de persoana vătămată, interzicerea oricărui contact telefonic, corespondenţe. Acest ordin de interdicţie nu poate depăşi 2 ani.
În noiembrie, 2013, 27 de organizaţii neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă premierului, miniştrilor Justiţiei, Afacerilor Interne, Muncii, şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public, respectiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi deputaţilor, senatorilor şi europarlamentarilor, prin care au cerut să ia măsuri pentru ca ordinul de protecţie pentru victimele violenţei în familie "să fie implementat corespunzător".
ONG-urile susţineau atunci că, deşi cadrul legislativ pare generos, hotărârile judecătoreşti emise sunt rareori cele mai potrivite pentru siguranţa victimelor.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36