Rovana Plumb: Sărăcia poate crea un teren propice pentru creşterea curentelor extremiste

Liderii politici trebuie să răspundă provocărilor generate de sărăcie, pentru că există riscul unor mutaţii politice periculoase şi fenomenul poate crea un teren propice pentru creşterea curentelor extremiste, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, la Comisia pentru Dezvoltare Socială de la ONU.

Urmărește
258 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb: Sărăcia poate crea un teren propice pentru creşterea curentelor extremiste

Rovana Plumb (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Ministrul Rovana Plumb a prezentat, la Comisia pentru Dezvoltare Socială de la Organizaţia Naţiunilor Unite, viziunea Guvernului României asupra dezvoltării sociale, reducerii sărăciei şi stimulării politicilor sociale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, transmis joi agenţiei MEDIAFAX.

Rovana Plumb a vorbit despre noua strategie privind incluziunea socială şi combaterea sărăciei, document pus în dezbatere publică de către Guvern, explicând că acesta cuprinde şi instrumente de ajutor social, precum introducerea venitului minim de inserţie, adică o nouă formă de ajutor social, care combină mai multe tipuri de ajutoare sociale şi care se adresează unui segment mai mare de populaţie.

"Fiecare ţară şi fiecare guvern trebuie să ia în considerare ca politică de stat aplicarea acelor măsuri menite să combată sărăcia. Dacă liderii politici nu răspund provocărilor generate de acest fenomen, există riscul unor mutaţii politice periculoase. Ştim cu toţii că sărăcia poate crea un teren propice pentru creşterea curentelor extremiste", a arătat Rovana Plumb, în cadrul reuniunii de la sediul ONU.

Ministrul Muncii a adăugat că sărăcia este un fenomen complex şi grav, iar combaterea ei trebuie să fie o prioritate a guvernanţilor, oricare ar fi ei, dar şi o preocupare permanentă a întregii societăţi.

În acest context, ministrul a menţionat-o pe eleva Elif Memet din Constanţa, care a fost premiată, la nivel internaţional, pentru realizarea unui eseu privind combaterea sărăciei, arătând că este "un caz exemplar de implicare civică a unei tinere din România, care a ajuns să fie cunoscută şi în SUA".

Discursul ministrului Rovana Plumb a avut loc în contextul în care România deţine, în perioada 2014-2016, prin reprezentantul permanent la ONU, ambasador Simona Mirela Miculescu, preşedinţia Comisiei pentru Dezvoltare Socială, organ subsidiar al Consiliului Economic şi Social al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a precizat sursa citată.

Începând cu Summit-ul Mondial pentru Dezvoltare Socială de la Copenhaga, din 1995, Comisia pentru Dezvoltare Socială este organismul ONU însărcinat cu urmărirea în continuare şi implementarea Declaraţiei de la Copenhaga şi a Programului de Acţiune. Iniţial cunoscută sub numele de "Comisia Socială", scopul său a fost acela de a consilia ECOSOC în domeniul politicilor sociale cu un caracter mai general, cu deosebire în acele chestiuni de politică socială care nu erau acoperite de agenţiile interguvernamentale specializate.

Comisia pentru Dezvoltare Socială se reuneşte anual la New York, de obicei în luna februarie. Iniţial, Comisia a avut 18 membri, dar numărul lor a crescut constant, ajungând în prezent la 46, aceştia fiind selectaţi în baza unei distribuţii geografice echitabile, pentru un mandat de patru ani.

Tema prioritară pentru dezbaterile Comisiei în următorii doi ani este "Regândirea şi consolidarea dezvoltării sociale în lumea contemporană", iar discuţiile între statele membre se vor axa pe clarificarea modalităţii în care care domeniul social poate contribui la realizarea dezvoltării sustenabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici