Ruptură în coaliţie? ALDE cere Guvernului să reconsidere poziţia privind scăderea numărului de locuri în universităţi

Vicepreşedintele ALDE Steluţa Cătăniciu a făcut un apel duminică către ministrul Educaţiei Naţionale Valentin Popa căruia îi cere să îşi reconsidere poziţia cu privire la scăderea numărului de locuri bugetate din marile universităţi din România.

Urmărește
1695 afișări
Imaginea articolului Ruptură în coaliţie? ALDE cere Guvernului să reconsidere poziţia privind scăderea numărului de locuri în universităţi

Ruptură în coaliţie. ALDE cere Guvernului să reconsidere poziţia privind scăderea numărului de locuri în universităţi

“Ca parlamentar, membru al coaliţiei de guvernare şi mai ales în calitate de deputat de Cluj, vă scriu pentru a vă transmite nemulţumirea profesorilor din Universitatea Babeş-Bolyai, a studenţilor şi a întregii comunităţi clujene, ca reacţie la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din învăţământul superior. În urma deciziei pe care aţi luat-o, nu doar UBB Cluj, ci şi alte universităţi renumite şi-au exprimat nemulţumirea în privinţa algoritmilor folosiţi pentru a decide aceste scăderi care contravin unor norme prea bine cunoscute în mediul academic românesc şi internaţional”, a spus Cătăniciu, citată într-un comuicat remis MEDIAFAX.

Deputatul ALDE mai spune că, în cazul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj , au fost reduse 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019.

“Nivelul de excelenţă al UBB a ajutat Clujul să atragă o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, având un aport însemnat în dezvoltarea economiei locale. În consecinţă, aceste tăieri nu doar că afectează mediul academic clujean, dar pun o amprentă negativă asupra întregului oraş - considerat pol naţional de creştere, menit să asigure suport de dezvoltare pentru întreaga regiune de Nord - Vest a ţării”, mai spune Cătăniciu.

Deputatul ALDE îi cere lui Valentin Popa să îşi reconsidere poziţia faţă de tăierea locurilor bugetare, argumentând că România deţine printre cele mai mici procente de oameni educaţi în universitate, comparativ cu restul UE, iar universităţile româneşti încă se luptă să se impună în topul primelor 500 universităţi ale lumii.

Ministrul Educaţiei Valentin Popa a precizat recent faptul că sunt alocate 5.000 de locuri pentru domeniile prioritare, 3.000 de locuri pentru absolvenţii de liceu din mediul rural şi alte 1.000 de locuri pentru formarea cadrelor didactice. Potrivit ministrului Educaţiei, universităţile tradiţionale pierd 144 de locuri bugetate din peste 17.500 pentru licenţă, 700 pentru master şi aproximativ 80 de locuri la doctorat.

Popa a mai spus că alocarea locurilor la universităţi nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici