S-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală in rem pentru fapte de abuz în serviciu în cazul sesizării Corpului de Control pentru nefuncţionalitatea Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Urmărește
2887 afișări
Imaginea articolului S-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca

S-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală in rem pentru fapte de abuz în serviciu în dosarul deschis ca urmare a sesizării Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, înregistrată la începutul săptămânii, în urma neregulilor găsite la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Anchetatorii au dispus ca la unitatea de parchet să fie trimise, la cerere, în perioada imediat următoare, mai multe documente de la Spitalul Floreasca, de la firma privată implicată în amenajarea Secţiei, dar şi de la Corpul de Control. Sursele citate susţin că de la Spitalul Floreasca s-au solicitat acte financiar-contabile, contractele încheiate, iar după analizarea acestor documente se va stabili care sunt persoanele ce vor fi audiate.

Marţi, Corpul de Control al ministrul Sănătăţii anunţa că verificările făcute confirma că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca nu este încă pe deplin funcţională.

„Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă (Floreasca) nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni”, a conchis Corpul de control al ministrului Sănătăţii în urma anchetei realizate în perioada 26-29 aprilie, la nivelul unităţii medicale, se arată într-un comunicat de presă remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Reprezentanţii Corpului de Control precizează că în ultimele şase luni autorităţile au primit informaţii contradictorii de la conducerea Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Astfel, cu ocazia vizitei efectuate în timpul controlului la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, în prezenţa managerului spitalului, comisia de control a constatat că personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI).

De asemenea, s-a mai constatat că nu este prevazută o evacuare în caz de incendiu a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi şi că lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în unitate, precum şi procedurile şi protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul unităţii. Deşi sala de operaţie a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi este complet dotată şi funcţională, barocamera nu este montată, nefiind funcţională, instalaţia de aer condiţionat nu funcţionează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, iar rezervele de un pat, în număr de şase, sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi.

Corpul de control a mai descoperită că saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.

„Din verificarea efectuată de către comisia de control privind funcţionarea aparaturii medicale, s-a constatat ca barocamera nu este funcţională şi nici instalată, cu toate că exista proces verbal de recepţie a acesteia şi proces verbal de punere în funcţiune şi de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. În plus, barocamera a fost deja achitată, pe baza presupusei puneri în funcţiune”, se mai arată în comunicatul de presă.

În urma controlului, au fost dispuse informarea Curţii de Conturi a României, pentru deficienţele consemnate în prezentul raport de control, sesizarea Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP ) pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie aparatura medicală pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi şi sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, pentru posibile fapte de natură penală, având în vedere întocmirea nereala a procesului verbal de punere în funcţiune a barocamerei şi plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL.

Cu toate că secţia a fost dotată încă din anul 2013, abia doi ani mai târziu, în aprilie 2015, s-au eliberat avizele de funcţionare. Ulterior a fost pusă problema specializării personalului medical. Costurile pentru acest proiect au fost de 8,5 milioane de euro, iar fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Sectorului 1.

Clinica de la Spitalul Floreasca are şase saloane cu aparatură specială unică în România, unde ar putea fi trataţi simultan şase pacienţi cu arsuri grave. După tragedia din Colectiv, blocajul secţiei a dus la un scandal public, pentru că răniţii cu arsuri grave nu au putut fi internaţi în acea secţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici