Salariaţii de la combinatul Oltchim au reluat protestele. Angajaţii au plecat în marş spre zona de nord a oraşului, vrând să blocheze DN 67

Peste 300 de salariaţi de la combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează, luni, în faţa sediului unităţii, liderii sindicali spunând că oamenii sunt revoltaţi de intenţia administratorului judiciar de disponibilizare a aproximativ 1.000 de angajaţi ai societăţii.

Urmărește
593 afișări
Imaginea articolului Salariaţii de la combinatul Oltchim au reluat protestele. Angajaţii au plecat în marş spre zona de nord a oraşului, vrând să blocheze DN 67

Salariaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele (Imagine: Bogdan Iordache/Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 11:15 Vâlcea: Salariaţii Oltchim au plecat în marş spre zona de nord a oraşului, vrând să blocheze DN 67

Aproximativ 400 de salariaţi de la combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea au plecat în marş, luni, spre zona de nord a municipiului, cu intenţia de a bloca DN 67, la ieşirea din oraş spre Horezu.

Protestatarii sunt însoţiţi de jandarmi şi de poliţişti de la Serviciul Rutier, iar potrivit acestora coloanele de manifestanţi se întind pe o distanţă de aproximativ doi kilometri.

Oamenii se îndreaptă spre zona de nord a oraşului, intenţionând să ajungă pe DN 67, la ieşirea din Râmnicu Vâlcea spre Horezu, cu intenţia de a bloca drumul.

Angajaţii Oltchim cer demisia administratorului judiciar Gheorghe Piperea, pe care îl acuză că "a preluat societatea cu gândul falimentului, nu al insolvenţei."

"Am înţeles că se va anunţa astăzi că 1.000-1.200 de salariaţi din cei peste 3.300 vor fi disponibilizaţi, cu câte trei salarii compensatorii. Prima problemă este că, potivit contractului colectiv de Muncă la disponibilizare, în funcţie de vechime, salariaţii trebuie să primească între 6 şi 18 salarii medii, salariul mediu fiind de 2.900 de lei. Altă problemă este că această decizie este ilegală. Cerem demisia acestui administrator judiciar, care a venit la Oltchim cu gândul falimentului, nu cu cel al insolvenţei şi al salvării combinatului", a declarat unul dintre protestatari.

Oamenii sunt hotărâţi ca marţi să vină în Capitală, pentru a protesta la Guvern.

Salariaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele

La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa pavilionului administrativ al combinatului protestează aproximativ 300 de salariaţi, dar din secţii continuă să mai vină angajaţi.

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber Oltchim, decizia de disponibilizare, care aparţine administratorului judiciar, este ilegală.

"Noi am înţeles că peste 1.000 de angajaţi vor rămâne fără loc de muncă în perioada următoare: de astăzi sau de la 15 aprilie. Noi nu am fost anuntaţi încă oficial. Decizia este însă ilegală, deoarece nu a fost elaborat şi aprobat planul de reorganizare, iar decizia de disponibilizare nu a fost discutată cu sindicatele", a declarat, luni, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

Potrivit acestuia, administratorul judiciar a anunţat că vor fi acordate, la disponibilizări, doar trei salarii compensatorii deoarece nu sunt fonduri.

Angajaţii Oltchim au protestat şi pe parcursul săptămânii trecute, când au blocat traficul pe Drumul Naţional 64.

Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

El a precizat că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim.

Angajaţii Oltchim au primit, vineri, 45 la sută din lichidarea pe luna februarie.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici