Sălile de chirurgie, pline de microplastice - studiu

În cadrul unei descoperiri revoluţionare, cercetătorii englezi au analizat pentru prima dată nivelurile de microplastice din mediul spitalicesc.

Urmărește
1285 afișări
Imaginea articolului Sălile de chirurgie, pline de microplastice - studiu

Sălile de chirurgie, pline de microplastice - studiu

Studiul a fost realizat de către Universitatea din Hull ca parte a unei serii de studii de cercetare de referinţă privind microplasticele, în colaborare cu Şcoala de Medicină din Hull York şi cu Hull University Teaching Hospitals NHS Trust.
 
Cercetătorii au descoperit o medie de 5.000 de microplastice pe metru pătrat atunci când o sală de operaţie era în funcţiune - de aproape trei ori mai mult decât cantitatea găsită în locuinţele oamenilor. În comparaţie, cercetătorii au descoperit o medie de 500 de microplastice pe metru pătrat în sălile de anestezie.
 
Cei de la Universitatea din Hull spun că majoritatea microplasticelor găsite sunt PET, care ar fi prezente ca urmare a ambalajelor de blistere, şi polipropilenă, care ar putea proveni de la halate chirurgicale, plase de păr sau robele de unică folosinţă pentru pacienţi.
 
„Deşi ştim că microplasticele se află în aer într-o varietate de medii, nu putem spune deocamdată consecinţele existente sau dacă microplasticele sunt dăunătoare pentru sănătate. Cercetătorii trebuie încă să stabilească asta. Ştim însă că microplasticele provoacă reacţii de tip răspuns imunitar, cum ar fi inflamaţia, în experimentele bazate pe celule sau ţesuturi”, explică Jeanette Rotchell, profesoară de Toxicologie a mediului la Universitatea din Hull.
 
Conductorul principal al studiului, Dr. Daniel Field, crede că invenţia materialelor plastice a fost revoluţionară pentru mediul chirurgical. „Faptul că se poate ambala echipamentul în vid oferă un risc minim pentru pacient, iar ca medici, singura noastră datorie este să protejăm pacienţii. Cantitatea de plastic folosită în sălile de operaţie din Europa este uimitor de mare - nu o poţi ignora. Producem foarte mult plastic - mare parte din el steril, de unică folosinţă şi poţi folosi 10-20 de astfel de materiale într-o singură operaţie doar pentru a scoate o secţiune de plămân, de exemplu”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici