Salvamont Cluj: Am fost anunţaţi ultimii despre accident, Salvamont nu e parte a celulei de criză

Şeful Serviciului Salvamont Cluj, Gheorghe Frăţilă, afirmă că salvamontiştii se puteau implica mai bine în cazul accidentului aviatic, el spunând că Salvamont a fost ultimul anunţat, că nu apare în indexul de alarmare la 112 şi că nu figurează ca parte a celulei de criză pe lista prefectului.

Urmărește
671 afișări
Imaginea articolului Salvamont Cluj: Am fost anunţaţi ultimii despre accident, Salvamont nu e parte a celulei de criză

Salvamont Cluj: Am fost anunţaţi ultimii despre accident, Salvamont nu e parte a celulei de criză (Imagine: Dan Horia Tautan/Arhiva Mediafax Foto)

"Consider că salvamontiştii se puteau implica mai bine. Ne asumăm o parte din vină, în sensul că nu am reuşit să ne impunem în mulţi ani ca un colaborator viabil de luat în seamă. Noi am fost alarmaţi ultimii, am fost, nu pot spune refuzaţi, dar este o perceptie la nivel naţional. Salvamont nu apare pe indexul de alarmare la 112. Dacă se întâmplă un accident pe munte, o rătăcire a cuiva pe munte, noi aflăm ultimii. Nu suntem parte a celulei de criză. În cazul în care se întâmplă un accident, Salvamont Cluj nu este pe lista celulei de criză a domnului prefect. Sunt nişte carenţe în funcţionare care clar sunt din vina noastră, pentru că trebuia să batem cu mai multă forţă în anumite uşi şi să încercăm să le deschidem", a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Salvamont Cluj, Gheorghe Frăţilă.

El a explicat că Salvamont Cluj s-a mobilizat imediat ce a fost anunţat despre producerea accidentului aviatic, fiind trimişi oamenii aflaţi în zonă, respectiv salvamontiştii din Fântânele, plus salvatorii voluntari, iar în paralel a fost formată o echipă din Cluj-Napoca, dotată cu foarte mult echipament, în total fiind vorba despre 16 persoane.

"Ne-am deplasat, după informaţiile primite, în Poiana Horii, am ajuns la centrul de comandă, unde erau reprezentanţii USU şi prefectul şi am urmat strict indicaţiile date şi ne-am deplasat în zona Crucea Iancului. Pe drum s-au mai primit informaţii despre loc, s-a spart echipa la un moment dat. Între timp, am aflat că erau coborâte primele victime la Horea, aşa ca am mers la Horea, în judeţul Alba, unde ne-am pus la dispoziţia centrului de comandă coordonat de ISU Alba", a explicat şeful Serviciului Salvamont Cluj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a cerut, marţi, Serviciului Salvamont din subordinea instituţiei să îi prezinte un raport asupra intervenţiei de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic care a avut loc în Munţii Apuseni.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor - studenta şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici