Şase angajaţi ai Regionalelor CFR Braşov şi Bucureşti au fost reţinuţi. Alţi nouă sunt audiaţi

Şase angajaţi ai Regionalelor CFR Braşov şi Bucureşti au fost reţinuţi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, de procurorii braşoveni, iar în prezent alţi nouă salariaţi ai companiei sunt audiaţi, în dosarul în care în octombrie 2012 au fost audiaţi 169 de angajaţi ai CFR Călători.

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului Şase angajaţi ai Regionalelor CFR Braşov şi Bucureşti au fost reţinuţi. Alţi nouă sunt audiaţi

Şase angajaţi ai Regionalelor CFR Braşov şi Bucureşti au fost reţinuţi. Alţi nouă sunt audiaţi (Imagine: Shutterstock)

Potrivit procurului Monica Munteanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, 15 controlori de tren de la regionalele CFR Braşov şi Bucureşti au fost aduşi, joi, la audieri, fiind suspectaţi de luare de mită şi abuz în serviciu în perioada februarie-aprilie 2014.

Până în prezent, în urma audierilor, şase angajaţi ai companiei feroviare au fost reţinuţi.

"Până în acest moment au fost audiate mai multe persoane şi au fost reţinute pentru 24 de ore şase dintre acestea. Audierile sunt încă în curs de desfăşurare", a declarat corespondentului MEDIAFAX Monica Munteanu.

Audierile celor 15 angajaţi ai Regionalelor CFR Braşov şi Bucureşti au loc în dosarul în care, în octombrie 2012, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au ridicat pentru audieri 169 de angajaţi ai CFR Călători de la regionalele Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Craiova, conform sursei citate

Munteanu a mai spus că, în luna ianurie 2014, peste 30 de angajaţi ai Regionalei CFR Braşov au fost trimişi în judecată în acest dosar.

În octombrie 2012, 169 de angajaţi de la regionalele Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Craiova au fost duşi la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Ulterior, în urma audierilor, 124 de persoane au fost propuse pentru arestare preventivă pentru luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, însă instanţa a decis cercetarea lor în libertate.

În urma cercetărilor procurorilor în acest dosar, care au început în luna martie 2011, s-a stabilit că, pornind de la conductorii de tren şi până la revizorii de specialitate, se lucra mână în mână, "fiecare conjugându-şi eforturile cu alţi suspecţi, în combinaţii diferite, în funcţie de circumstanţe".

Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov a interceptat, în 2012, în acest dosar mai multe convorbiri între conductorii de tren şi şefii de tren prin care se anunţau unii pe alţii despre mita pe care o luau de la călători, folosind limbaj codat.

În acest sens, angajaţii CFR foloseau un limbaj comun cu anumite elemente de argou, precum "a cârji", "chiori", "colet", "a încărca trenul", "a sta cu mortul pe tine" sau "tren bun".

Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau şi rude ale angajaţilor CFR Călători, potrivit anchetatorilor.

Printre persoanele cercetate în acest dosar se numără nouă inspectori de specialitate (supracontrol) în cadrul Regionalei SNTFC CFR Călători SA - Bucureşti (trei persoane), Braşov (cinci persoane) şi Cluj (o persoană).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici