Scandal cu privire la organizarea Marşului LGBT din Bucureşti. Asociaţia ACCEPT acuză Primăria de cenzură de tip Viktor Orban

  • Asociaţia Accept acuză Primăria București că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, boicotează organizarea Marşului Bucharest Pride.
  • PMB susţine că a oferit mai multe opţiuni pentru organizarea evenimentului.
  • Primăria Capitalei transmite că va avea un nou dialog cu activiştii.
Urmărește
3769 afișări
Imaginea articolului Scandal cu privire la organizarea Marşului LGBT din Bucureşti. Asociaţia ACCEPT acuză Primăria de cenzură de tip Viktor Orban

Scandal cu privire la Marşului Bucharest Pride. Asociaţia Accept îl acuză pe Primăria de cenzură de tip Viktor Orban

UPDATE 18:30 PMB invită Asociaţia ACCEPT la un nou dialog pentru desfăşurarea în condiţii de legalitate a marşului „Bucharest PRIDE” 2021

 
Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a invitat reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT pentru luni, 09 august, ora 14.00, la o nouă rundă de discuţii.
 
Comisia a trimis în prealabil procesul-verbal prin care specifică motivele pentru care nu a putut fi avizată prima solicitare a Asociaţiei ACCEPT. În locaţia unde se propune organizarea marşului, evenimentul ”Străzi deschise, care de derulează încă din luna mai 2021, aduce un număr important de persoane, fiind deja o densitate mare de persoane, care poate genera tensiuni ce pot pune în pericol siguranţa participanţilor. 
 

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride la doar o săptăpmână înainte de eveniment, susţine Asociaţia Accept.

În replică, potrivit PMB, comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a oferit asociaţiei mai multe opţiuni pentru organizarea marşului.

Deocamdată, Comisia, întrunită în şedinţă joi, „a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanţii la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfăşura pe Calea Victoriei, unde are loc proiectul tradiţional „Străzi deschise”.

„Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociaţie va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanţi. Astfel, nu sunt întrunite condiţiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991”, potrivit unui comunicat de presă al PMB.

Comisia a propus ca „Marşul Bucharest Pride” să fie organizat fie în aceeaşi locaţie dar într-o altă zi, fie în aceeaşi zi dar într-o altă locaţie, pe Şoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanţi adaptat condiţiilor sanitare actuale şi cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

„Menţionăm că organizatorii „Marşului Bucharest Pride” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanţi, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care prevede o limită superioară de 500 de participanţi la mitinguri şi demonstraţii. Reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus. Primăria Municipiului Bucureşti rămâne în dialog cu Asociaţia ACCEPT şi respectă dreptul acestei organizaţii a societăţii civile de a-şi face auzită vocea”, adaugă sursa citată.

Din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Capitală fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigăzii Rutiere, Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, STB şi ASSMB.

„Ataşăm şi câteva precizări suplimentare de ordin juridic:

1. Evenimentul <Străzi deschise> nu este o adunare publică, ci un spaţiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureşteni, organizat de Municipalitate în fiecare week-end începând cu 29 mai 2021.

Temeiul legal pentru care evenimentul <Bucharest Pride> nu se poate suprapune cu evenimentul “Străzi deschise” nu este interdicţia de suprapunere a două adunări publice (<Străzi deschise> nu este o adunare publică, aşa cum am arătat), ci art. 2 din Legea 60/1991 a adunărilor publice. Conform acestuia, nu pot fi organizate adunări publice în locaţii care pot să pună în pericol participanţii. Organele de ordine din Comisia de avizare au avertizat asupra pericolelor de organizare a unui miting într-o zonă cu densitate deja crescută, arătând că există riscuri în asigurarea siguranţei participanţilor la marş.

2. Asociaţia ARCEN nu are nicio atribuţie în organizarea evenimentului <Străzi deschise>. Asociaţia a propus Municipalităţii pietonalizarea în weekend a unor zone din Bucureşti. Municipalitatea a adoptat propunerea, iar atribuţiile privind desfăşurarea corespunzătoare a evenimentului, conform documentelor oficiale aprobate, revin Poliţiei Locale, Poliţiei Naţionale şi Administraţiei Străzilor.

3. Ambele cereri pentru miting ale Asociaţiei Accept prevăd un număr de 10.000 participanţi. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricţiile sanitare, era 100. Este motivul pentru care discutarea cererii a fost amânată, aşteptând relaxarea măsurilor de securitate anunţată de Guvern. La acest moment, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale este 500.

4. Primăria Municipiului Bucureşti nu poate refuza organizarea unui miting Asociaţiei Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizaţie legal constituită, conform unei decizii a instanţei de judecată”, conchide Primăria Municipiului Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici